Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι δημόσιοι υπαλλήλοι στην Πορτογαλία με βασικό αίτημα τις μισθολογικές αυξήσεις και την επιστροφή όλων των κρατικών υπαλλήλων σε 35ώρη εργασία.

«Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και τα δημόσια οικονομικά πηγαίνουν καλύτερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι δημόσιοι υπάλληλοι να αρκούνται σε μειωμένους μισθούς», δήλωσε η Άνα Αβόιλα, επικεφαλής της εθνικής ομοσπονδίας συνδικάτων του δημόσιου τομέα.

Μεταξύ των διεκδικήσεων περιλαμβάνεται η εφαρμογή της εβδομάδας εργασίας των 35 ωρών για το σύνολο των μισθωτών του δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων των συμβασιούχων, για τους οποίους αυτή τη στιγμή δεν ισχύει.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Πορτογαλία από το 2014 υπέστησαν περικοπές από 3,5% έως 10%, στους μισθούς τους.

Την ίδια στιγμή οι μισθοί παραμένουν «παγωμένοι» από το 2009 και σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αυξηθούν μέχρι το 2021!

Από τις αρχές του 2011 που άρχισε το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόσθηκε από την προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση, σχεδόν 60.000 θέσεις καταργήθηκαν στον δημόσιο τομέα, ο οποίος αριθμεί πλέον 669.300 θέσεις απασχόλησης. Το δυναμικό άρχισε να αυξάνεται και πάλι το 2016 (+0,8%).

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr