Στο σημείο που ξεκίνησε και αγαπήθηκε από τους περισσότερους, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο σημερινό Πάρκο των Εποχών, επιστρέφει φέτος για να γιορτάσει τα εικοσάχρονά του το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πολύχρωμα κινήματα, συλλογικότητες και φυσικά πρόσωπα που έχουν διαθέσει χρόνο, έχουν διαπρέψει σε κοινωνικούς αγώνες, έχουν δώσει κι έχουν εισπράξει αγάπη, θα συναντηθούν και φέτος σε μια πολιτική πράξη υπεράσπισης προσφύγων και μεταναστών, αντίστασης στη βαρβαρότητα του ρατσισμού και του φασισμού, για να μιλήσουν, να προβληματιστούν και να διασκεδάσουν από σήμερα μέχρι και την Κυριακή.

Οπως λέει η διακήρυξη της διοργανώτριας Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, φέτος συνδέονται οι αγώνες των μεταναστών «με τα άλλα κοινωνικά κινήματα: από την πάλη για περιβαλλοντική δικαιοσύνη ώς την περηφάνια των lgbtqi+ ατόμων κι από τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ώς τις εργατικές αντιστάσεις».

Μοιάζει κυριολεκτικά με επανεκκίνηση, ύστερα μάλιστα από πέντε χρόνια που το Φεστιβάλ φιλοξενήθηκε στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη.

«Στηρίζεται από διευρυμένο κόσμο και επιθυμούμε να γίνει σημείο αναφοράς, συνάντησης αλλά και ώθησης ξανά στον κινηματικό χαρακτήρα» λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της Αντιρατσιστικής, Μενέλαος Εξίογλου, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «στόχος είναι να αποτελέσει μια απάντηση στην πολιτική αμηχανία και το μούδιασμα. Γι’ αυτό φιλοδοξούμε να είναι ποιοτικό, αιτία και αφορμή για κινηματική ανάταση και μάλιστα με χαρά και όχι άλλη μιζέρια».

Και το πολιτικό πλαίσιο των αιτημάτων;

«Ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες, άσυλο στη χώρα που επιθυμούν. Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα στους μετανάστες, ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά. Ενάντια στα στρατόπεδα εγκλεισμού, μικρές δομές φιλοξενίας μέσα στις πόλεις. Ολα τα παιδιά στα ίδια θρανία. Να καταργηθεί η αντιμεταναστευτική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

»Οχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους. Οχι στα σχέδια νέων πολέμων στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι στην εμπλοκή του ελληνικού κράτους. Ελεύθερη έκφραση των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων, απελευθέρωση φύλου και σεξουαλικότητας.

»Ποτέ ξανά φασισμός, να μπουν στη φυλακή οι δολοφόνοι της Χ.Α. Να μην περάσουν τα νέα μέτρα, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι περικοπές στις συντάξεις, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το νέο μνημόνιο διαρκείας». Κι όλα αυτά χωρίς εισιτήριο, η αλληλεγγύη εξάλλου δεν τιμολογείται, με θέατρο, μουσικά σχήματα και παιδότοπο.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr