Σε πεδίο ανοιχτής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους εργαζομένους αναμένεται να εξελιχθεί η απόφαση του Σωματείου του δήμου Βύρωνα να προχωρήσει σε αποχή από την εργασία Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Ιουλίου και να  σε στάση εργασίας της Δευτέρα και συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο. Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι να γίνουν περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου των Εργαζομένων, ο Δ. Βύρωνα εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να δώσει απαντήσεις σε όσα όπως λέει «ανακριβή και προσχηματικά αναφέρονται». Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του αναφέρει:

«Λυπούμαστε πρωτίστως, γιατί για άλλη μια φορά και χωρίς κανένα λόγο, χρησιμοποιείται με εκβιαστικό τρόπο ο κρίσιμος τομέας της καθαριότητας της πόλης και της δημόσιας υγείας μέσα στο καλοκαίρι, για να μας αναγκάσει να αποδεχθούμε ένα αίτημα, για το οποίο αποφάσισε ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο το σωματείο έχει ήδη εκθέσει τις απόψεις τους.

Άλλωστε θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, ποιος μπορεί να είναι ο λόγος για μια Δημοτική Αρχή να μην αξιοποιήσει τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης και να προχωρήσει στις περισσότερες δυνατές προσλήψεις για να βελτιώσει την καθαριότητα του Δήμου; Πιστεύουμε ότι δεν θα βρει κανένα. Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και επιβάλει τον ισοσκελισμό των ανταποδοτικών τελών, που εισπράττονται από τους δημότες για την καθαριότητα και τον φωτισμό, καθώς και των δαπανών που αντίστοιχα ικανοποιούνται. Περισσότερες προσλήψεις θα μπορούσαν να γίνουν μόνο με αύξηση των δημοτικών τελών πράγμα ανεπίτρεπτο ιδίως σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Η καλύτερη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος, ο εξορθολογισμός των οικονομικών του στοιχείων και παρά τα μειωμένα λόγω κρίσης κατά 2 εκ. ευρώ έσοδα από τα τέλη, μας δίνει τη δυνατότητα για προσλήψεις 22 μονίμων υπαλλήλων – οι πρώτες προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων ύστερα από 9 χρόνια.

Σαν Δημοτική αρχή ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την καθαριότητα στο Δήμο ή ότι δεν χρειάζονται και άλλες προσλήψεις. Άλλωστε για το λόγο αυτό δαπανώνται περίπου 120.000 ευρώ το χρόνο για υπερωρίες.

Εκτιμούμε – σε συνεργασία με τους εργαζόμενους – ότι έχουμε βελτίωση σε πολλούς τομείς (αποκομιδή, πλύσιμο κάδων, καθαριότητα δρόμων, απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων) και είμαστε έτοιμοι για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για περαιτέρω βελτίωση.

Η αύξηση της ανακύκλωσης και η μείωση των απορριμμάτων που πηγαίνουν για ταφή, θα δώσουν τη δυνατότητα για περισσότερες προσλήψεις προσωπικού. Η καθαριότητα όμως δεν εξαρτάται μόνο από την πρόσληψη προσωπικού, αλλά και από την καλύτερη αξιοποίησή του, όπως επίσης και από αλλαγές στον σχεδιασμό.

Δηλώνουμε ότι, με συνέπεια, αποφασιστικότητα, επιμονή και χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τη λειτουργία του Δήμου, θα δουλέψουμε σε όλα τα επίπεδα για τη βελτίωση της καθαριότητας, πάντα σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους δημότες. Σύντομα θα φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικό Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Καλούμε το Δ.Σ. του σωματείου να αναλογισθεί τις ευθύνες του και να αναθεωρήσει τη στάση του, που δεν προσφέρει τίποτα αυτή την στιγμή, παρά μόνο τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων».

Οι θέσεις των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στον Δήμο Βύρωνα στην ανακοίνωση τους, σημειώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, «σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες όλων των υπηρεσιών» και σημειώνουν:

«Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
Χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες (δημοτικά τέλη) για την καθαριότητα, να μην απανώνται για τις ανάγκες άλλων υπηρεσιών.

Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις ορισμένου χρόνου και στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με υποκατώτατο μισθό.

Ίση αμοιβή για ίδια εργασία. Οι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας να πληρώνονται με τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στους Δήμους.

ΟΧΙ στην αντεργατική μνημονιακή πολιτική. Όχι στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων.

Απαιτούμε από τη Δημοτική αρχή να σεβαστεί τα αιτήματά μας».

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr