Η απαλλαγή απο τον ΕΝΦΙΑ έως το 2018 την οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τη Λέσβο και την Κω θα ισχύσει μόνο για τις κατοικίες που βρίσκονται στα δύο νησιά και έχουν διαπιστωμένες ζημιές απο τους σεισμούς. Αυτό διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί το μέτρο που έχει ως στόχο την ανακούφιση των πληγέντων στις δύο περιοχές που δοκιμάστηκαν απο τους σεισμούς.

Ειδικότερα διευκρίζεται οτι εάν ένας κάτοικος Αθήνας έχει ένα εξοχικό στην Κω και αυτό έχει πάθει ζημιά – ανεξάρτητα απο την έκτασή της – θα απαλλαγεί απο τον ΕΝΦΙΑ για το σπίτι αυτό στην Κώ και όχι απο τον ΕΝΦΙΑ για την κατοικία του στην Αθήνα. Μαζί με το οίκημα που έχει πάθει ζημιά απαλλάσεται και το οικόπεδο. Αντίθετα δεν προβλέπεται απαλλαγή μόνο οικοπέδου απο τον ΕΝΦΙΑ .

Για μόνιμους κατοίκους των δύο αυτών νησιών η απαλλαγή απο τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει μόνο για το σπίτι τους που έχει πάθει ζημιά. Ενοείται οτι αν έχουν και άλλη κατοικία πχ στην Αθήνα αυτή δεν απαλλάσεται απο τον ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται οτι η απαλλαγή αφορά όλα τα σπίτια που έχουν διαπιστωμένες ζημιές στα δύο αυτά νησιά και όχι μόνο την πρώτη κατοικία.

Προυπόθεση για την απαλλαγή απο τον ΕΝΦΙΑ, είναι να υπάρχει βεβαίωση απο την Επιτροπή μηχανικών οτι το οίκημα έχει υποστεί ζημιά ανεξάρτητα απο το μέγεθός της.

Πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ