Μια σημαντική δικαστική απόφαση με την οποία δικαιώνεται ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αλλά και το ελληνικό Δημόσιο, σχετικά με την αντιδικία που είχε με θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο Πειραιά.

Την είδηση γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας και σύμφωνα με αυτήν, με την υπ’ αριθμόν 115/2017 απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιώς απερρίφθη η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων νομής που είχε καταθέσει η εταιρεία «Πρότυπος Κτηματική Τουριστική Α.Ε.», κατά του Δήμου Κερατσινίου, ισχυριζόμενη ότι ο δήμος έκανε εργασίες μέσα σε τμήμα του χώρου της έκτασης των Λιπασμάτων που θεωρεί ιδιοκτησία της.

Η εταιρεία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, στις 9 Μαΐου 2017 είχε καταθέσει τη συγκεκριμένη αίτηση στο Ειρηνοδικείο Πειραιά, με την οποία επικαλείτο μεγάλης έκτασης αυθαίρετες επεμβάσεις εκ μέρους του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με την καταπάτηση έκτασης εμβαδού 37.179 τ.μ. στον συγκεκριμένο χώρο.

Το ελληνικό Δημόσιο στη δίκη που έγινε στις 22/6/2017 άσκησε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και η απόφαση που δικαιώνει τον δήμο και το ελληνικό Δημόσιο εκδόθηκε τη Δευτέρα 7 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουνίου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο παλιό δημαρχείο Δραπετσώνας και στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών που διεξήχθη από την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο της περιοχής για την ανάπλαση των 640 στρεμμάτων των Λιπασμάτων, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης όσο και ο δήμαρχος της Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, μίλησαν δημόσια για την αντιδικία με την Εθνική Τράπεζα.

Ο Γ. Γαβρίλης μιλώντας τότε στην «Εφ.Συν.» είχε τονίσει ότι για πάνω από 20 χρόνια η Εθνική Τράπεζα έχει εγκαταλείψει τον χώρο που της ανήκει, δεν έχει κάνει καμία απολύτως παρέμβαση και δεν έχει δείξει απολύτως κανένα ενδιαφέρον, ενώ άρχισε να αντιδρά από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναβάθμισης του χώρου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί υπερτοπικό μητροπολιτικό πάρκο.

Αντίθετα, όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης, δεν αντέδρασε όταν συγκεκριμένη βιομηχανία επεξεργασίας αποβλήτων πήρε άδεια λειτουργίας.

Διαβούλευση-συνέδριο

Είχε κάνει επίσης γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο θα διοργανώσει μια διαβούλευση-συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς της περιοχής, προκειμένου να καταγραφούν απόψεις πάνω στο θέμα της ανάπλασης. Στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια επικοινωνίας και συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες ώστε να βρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας.

Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει σε εξαγορά και απαλλοτριώσεις και γι’ αυτό τον λόγο έχει ήδη εγγράψει στον προϋπολογισμό της τις αναγκαίες πιστώσεις 17 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος είχε αναφερθεί στην «εχθρική στάση της Εθνικής Τράπεζας σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου σε όφελος των κατοίκων», κάτι που όπως είχε δηλώσει «μας ξενίζει και μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά». Είχε στείλει μάλιστα σαφές μήνυμα προς την Τράπεζα ότι «αν δεν θέλει ν’ ακούσει τις ανάγκες και τα θέλω της πόλης, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να την αναγκάσει να το κάνει».

Υπενθυμίζεται ότι η αποκλειστική χρήση των 86 στρεμμάτων (παραλιακό μέτωπο) από τα 640 εξαιρέθηκε από τη Σύμβαση Παραχώρησης ελληνικού δημοσίου-ΟΛΠ και μετά από νομοθετική ρύθμιση του τότε υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα (άρθρο 19 του νόμου 4404/2016) αποδόθηκε στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Είχε προηγηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και των γειτονικών δήμων.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr