Την ώρα που οι πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ρίχνει τους τόνους στέλνοντας μήνυμα ενότητας μετά το χθεσινό “γαλάζιο” εμφύλιο πάνω στα καμμένα, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστος ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά με νέες δηλώσεις του από τον Αλμυρό.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την κόντρα του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε: “ενωμένοι όλοι εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης ορθώνουμε ένα συμπαγές τείχος απέναντι σε όποιους προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα διχόνοιας και τεχνητής πόλωσης. Είναι βέβαιο, συνεπώς, ότι κι αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό

Εμείς στις Περιφέρειες πρεσβεύουμε την Αυτοδιοίκηση της συνεργασίας, της συνέργειας, της δημιουργικότητας, της αγωνιστικότητας και της  αποτελεσματικότητας. Την Αυτοδιοίκηση που θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της τον Άνθρωπο, την Αυτοδιοίκηση που δρα προς όφελος της πατρίδας μας και της κοινωνίας».

Νωρίτερα ο κ. Πατούλης με αφορμή συνέντευξη του Κ. Αγοραστού είχε στείλει μήνυμα ενότητας.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Πατούλη:

«Χαίρομαι που ο φίλος μου Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του να συγκρουστεί με τους ανθρώπους που επιδιώκουν να διαιρέσουν την Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε σύμμαχοι μέχρι τέλους.

Όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που δεν μας θέλουν ενωμένους, καθώς και σε ποιες θέσεις ευθύνης στο Κεντρικό Κράτος υπηρετούν. Τους περιγράφουμε  άλλωστε στο κοινό ψήφισμα που εκδώσαμε την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017, μετά την κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, όπου μιλάμε, αφενός για την ανάγκη να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην αυτοδιοίκηση της παραγωγής και της δημιουργίας .

Αφετέρου για την ιστορική ευθύνη που έχουμε να δράσουμε ενωμένα και συντεταγμένα, για να ισχυροποιήσουμε τη φωνή της Αυτοδιοίκησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Οφείλω όμως να επισημάνω ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη για μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αν υπήρχε σήμερα  ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που να ορίζει  “ποιος κάνει, τι κάνει, πώς το κάνει”.

Το πλαίσιο αυτό κατά την άποψη μας δεν υπάρχει, κι όπου υπάρχει, δεν εφαρμόζεται, με ευθύνη της εκάστοτε Κεντρικής Εξουσίας.

Παρά τη ρητή συνταγματική πρόβλεψη, η Αυτοδιοίκηση σήμερα δεν είναι ούτε οικονομικά ανεξάρτητη, ούτε λειτουργικά αυτόνομη, όπως σε όλη την Ευρώπη.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει ξεκάθαρες θέσεις, τις οποίες προωθεί στο πλαίσιο του διαλόγου για την αλλαγή του Καλλικράτη.

    • Πάγια θέση μας είναι ότι οι Δήμοι πρέπει να έχουν τα δικά τους χρήματα, στο πλαίσιο εφαρμογής μιας φορολογικής αποκέντρωσης , τα οποία να τα διαχειρίζονται λογοδοτώντας στους πολίτες απευθείας, κι όχι στον κάθε Υπουργό ή Περιφερειάρχη. Η απόκτηση σταθερών και δυναμικών πηγών ίδιων εσόδων, θα ενισχύσει την οικονομική και λειτουργική μας αυτοτέλεια.
    • Δική μας θέση είναι ότι η διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων θα πρέπει να είναι και υπόθεση των Δήμων. Δεν μπορεί κανένας να διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών, τα δικά μας δηλαδή χρήματα, σύμφωνα με κομματικά ή προσωπικά κριτήρια. Ούτε μπορούμε να αποδεχθούμε τη λογική διαχείρισης χρημάτων από κάποιες, όχι όλες, περιφέρειες, με γραφειοκρατικές διαδικασίες, χειρότερες από αυτές του Κεντρικού Κράτους.
    • Δεν αποδεχόμαστε τη λογική κάποιων λίγων περιφερειαρχών, να διαχειρίζονται τα χρήματά μας με ψηφοθηρικούς λόγους, χωρίς να λογοδοτούν. Να χρηματοδοτούν έργα χωρίς επαρκείς μελέτες ή να χρηματοδοτούν τις δράσεις συλλόγων και σωματείων αμφίβολης προσφοράς, την ώρα που οι τοπικές μας κοινωνίες διψούν για έργα υποδομής και παρεμβάσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
    • Πιστεύουμε ότι δεν τιμά κανέναν Περιφερειάρχη η πρακτική κάποιου συναδέλφου τους να επιχαίρει με την έκδοση δελτίων τύπου, για το γεγονός ότι μοίρασε σάντουιτς και νερά στους πυροσβέστες που έδιναν μάχη με τις φλόγες. Όταν θα μπορούσε να έχει αξιοποιήσει τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζεται με έναν σοβαρό σχεδιασμό, ενισχύοντας τον εξοπλισμό των Δήμων με σύγχρονα μέσα, για την αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας. Οι περιφερειάρχες στα δικά μας μάτια δεν είναι “καντινιέρηδες”, όπως θέλουν κάποιοι να τους μετατρέψουν.

Με τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, από τα λίγα με τα οποία διαφωνούμε.

Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, θα δώσουμε τον αγώνα για να γίνει πράξη μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, που θα αναδεικνύει τον ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό μας ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Πατρίδας μας».”

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr