Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις με τη θέση σε ισχύ του νομοσχεδίου εισέρχονται στην εργατική νομοθεσία μια σειρά από διατάξεις για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία.

Αναλυτικότερα:

 Θα αναβαθμιστεί η ΕΡΓΑΝΗ (πληροφοριακό σύστημα που αφορά την ηλεκτρονική καταχώριση της μισθωτής εργασίας).

 Θα θεσπιστεί η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

 Θα προβλεφθεί το αυτόματο κλείσιμο επιχείρησης (έως 3 ημέρες) που παραβιάζει επανειλημμένως την εργατική νομοθεσία.

 Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό ποινολόγιο στο οποίο θα καταγράφονται οι παραβάσεις που κάνει μια επιχείρηση και με βάση αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα επιβάλλονται αντικειμενικά τα πρόστιμα και ποινές.

 Θα προβλεφθεί ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς Δημοσίου κ.λπ.).

 Θα τροποποιηθεί προς το ευνοϊκότερο το καθεστώς καταβολής του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Ουσιαστικά όπως είχε θεσπίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις ο πρώην υπουργός Γ. Βρούτσης στην πράξη είχε καταστεί ανενεργή η διάταξη, αφού απέκλειε από την καταβολή επιδόματος, λόγω της αυστηρότητας του πλαισίου, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Οσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, ο σχεδιασμός που έχει γίνει και θα θεσμοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπει:

◼ Την αποδέσμευση της ασφάλισης από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών, γιατρών και νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται οι συγκεκριμένοι επιστήμονες-αυτοπασχολούμενοι στην καταβολή εισφορών στην περίπτωση που δεν έχουν εισόδημα από την άσκηση του επαγγέλματός τους. Με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες που δεν ασκούν το επάγγελμα θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ιδιότητά τους, χωρίς να υποχρεώνονται στην καταβολή ασφαλίστρων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

◼ Την απαλλαγή όσων λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη λόγω ψυχικών νοσημάτων από την υποχρέωση μείωσης της σύνταξης τους όταν αναλάβουν κάποιο είδος εργασίας. Πρόκειται για ρύθμιση που στοχεύει στην ομαλή επανένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία μετά την περιπέτεια με την υγεία τους.

◼ Την παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

◼ Αλλες διατάξεις, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, για την αναπηρία.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr