Το Υπουργείο Παιδείας, όπως και πέρυσι, με ένα απαράδεκτο έγγραφο ζητάει να πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις όλων των εκπαιδευτικών σε λειτουργικά κενά με μια  σαφώς παράτυπη και αδιαφανή διαδικασία.

Αρχικά, ζητά απ’ τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ) να συνεδριάσουν για να ανακοινώσουν κενά και πλεονάσματα στις σχολικές μονάδες και να τοποθετήσουν σε αυτά τους εκπαιδευτικούς,  που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΔΣΕ-ΠΥΣΠΕ, έχουν αποσπαστεί, κλπ, στο διάστημα από  28/8 έως 31/8. Όλα αυτά  πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία και ενώ ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αποσπάσεις απ’ το ίδιο το Υπουργείο και οι άδειες των εκπαιδευτικών δεν είναι γνωστές στις Διευθύνσεις. Με τι στοιχεία θα συνεδριάσουν τα ΠΥΣΔΕ και τι χρόνο θα έχουν για να τα επεξεργαστούν πριν ανοίξουν τα σχολεία;

Την 1η Σεπτέμβρη θα συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων για να κάνουν… κατανομή μαθημάτων χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα τμήματα των σχολείων τους (Γενικής, Κατευθύνσεις, Ομάδες προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες ΕΠΑΛ κλπ) για να στείλουν  κενά και πλεονάσματα και τους λειτουργικά υπεράριθμους. Αλλά κενά και πλεονάσματα θα έχουν ήδη ανακοινωθεί και θα έχουν τοποθετηθεί σε αυτά εκπαιδευτικοί! Επίσης, την 1/9 με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή θα πρέπει να γίνει κοινή συνεδρίαση ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ για τη συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου των κοινών ειδικοτήτων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.
Το Υπουργείο Παιδείας καλεί τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να παρανομήσουν, αφού δεν θα εφαρμόσουν το ΠΔ 50/1996. Αυτό ορίζει ότι οι οργανικά υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, που δεν τοποθετήθηκαν σε σχολική μονάδα στην αντίστοιχη διαδικασία του Ιουνίου και εξακολουθούν να είναι λειτουργικά υπεράριθμοι, καλούνται με αίτησή τους να καλύψουν, κατά προτεραιότητα, κενά στις σχολικές μονάδες. Και είναι γνωστό ότι το σύνολο των υπεραρίθμων παρουσιάζεται αφού ανοίξουν τα σχολεία και γίνουν οι αναθέσεις μαθημάτων.
Πώς γίνεται στο ασφυκτικό αυτό χρονικό πλαίσιο να ολοκληρωθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές με νόμιμο και διαφανή τρόπο; Δεν είναι δυνατό, αλλά με την εγκύκλιο του το Υπουργείο Παιδείας και πάλι πραξικοπηματικά θέλει να φέρει τους εκπαιδευτικούς προ τετελεσμένων.
Επιδιώκει μηδενικούς διορισμούς, μείωση των αναπληρωτών και γενικά μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό με την «τακτοποίηση» πριν την ολοκλήρωση των εγγραφών και τη μείωση των τμημάτων, που οδηγεί και σε αύξηση των μαθητών στην τάξη. Αυτό εξυπηρετεί και η απαράδεκτη εγκύκλιος.
Επιπλέον, το Υπουργείο πιστεύει ότι θα αποφύγει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και θα δείξει στην κοινωνία την πλαστή εικόνα ότι με την έναρξη των μαθημάτων όλα θα λειτουργούν κανονικά. Αλλά στην πραγματικότητα προσπαθεί, με όσο το δυνατό λιγότερους εκπαιδευτικούς και με ευελιξία στη διαχείρισή τους, να λειτουργήσει τα σχολεία, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Έπρεπε τα σχολεία να είναι έτοιμα το Σεπτέμβριο με την κυβέρνηση να έχει προσλάβει 20.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς, που η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αναγκαίοι κι έπρεπε να είχε ολοκληρώσει τις υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις – αποσπάσεις) ως το τέλος Ιουνίου.  Έπρεπε να είχε αποδεχθεί τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος για τμήματα με μικρό αριθμό μαθητών και για την επαναφορά στο διδακτικό ωράριο προ του 2013. Τα μαθήματα και οι αναθέσεις τους να μην  καθορίζονται από τα μνημόνια, αλλά από τις πραγματικές παιδαγωγικές και κοινωνικές ανάγκες.
Το Υπουργείο Παιδείας επιβάλλεται να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο!
Επιβάλλεται οι εκπαιδευτικοί στη διοίκηση (Δ/ντές Εκπαίδευσης, διορισμένοι στα ΠΥΣΔΕ κπ) να σέβονται τον κλάδο, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά του και να μην αποφασίζουν σε βάρος του. Με τους αγώνες μας έχουμε κατακτήσει συγκεκριμένες και διαφανείς διαδικασίες για τις υπηρεσιακές μεταβολές.
Τα σωματεία μας, οι αιρετοί κι όλοι οι εκπαιδευτικοί σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια με παραστάσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να ακυρώσουμε τις προσπάθειες εφαρμογής της εγκυκλίου και των άλλων αντιεκπαιδευτικών μέτρων της κυβέρνησης.

Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ της Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας και της Δ΄ Διεύθυνσης Αθήνας σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στις έδρες των Διευθύνσεων.

ΠΗΓΗ: alfavita.gr