Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης – Απαντήσεις στις… «ειδήσεις» που δημοσιεύτηκαν ακόμα και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ δίνουν όλο και περισσότερες διοικήσεις νοσοκομείων. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση της διοικήτριας του Ευαγγελισμού.

«Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που προσλαμβάνουν με τρόπο κάπως γελοίο τις λέξεις, δίνοντάς τους οποιοδήποτε άλλο νόημα πέρα απ’ αυτό που πραγματικά έχουν»
Επίκουρος

Τα fake news βλάπτουν σοβαρά την Υγεία, αναφέρει σήμερα η Αυγή στο πρωτοσέλιδό της, μετά το μπαράζ των δημοσιευμάτων της εφημερίδας Τα Νέα, για την «καταστροφική» πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας. Μετά τα νοσοκομεία ΓΝΑ Γεννηματά, ΓΝ Σύρου, μία ακόμη χαρακτηριστική απάντηση αποτελεί και η ανακοίνωση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Ν. Μητσάκη:

Αναλυτικά η απάντηση:

«1. Προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας στο «Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών» στις Γενικές Εφημερίες, ο αριθμός προσερχόμενων ασθενών δεν είναι ο αναφερόμενος (1000-1300), αλλά πολλές φορές ξεπερνούν ακόμα και τα 1500 άτομα.

Η κατηγορία ότι υπάρχει «Δέκα ώρες αναμονή στα Επείγοντα», βεβαίως δεν ευσταθεί. Ναι, υπάρχουν αρκετές ώρες αναμονής για να ολοκληρωθεί στον κάθε προσερχόμενο ασθενή ένας πλήρης κλινικο-εργαστηριακός έλεγχος με ότι αυτό απαιτεί η πάθησή του.

Σεβόμαστε τον ανθρώπινο πόνο και είμαστε αρωγοί στο να εξυπηρετηθεί ο κάθε ασθενής που περνάει την «Πύλη» των Επειγόντων του Νοσοκομείου μας και βεβαίως για μας έχει προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή, η σωστή και έγκυρη διάγνωση και όχι η χρονομέτριση του κάθε περιστατικού!!!

2. Αναφέρεται στο άρθρο ότι οι Εισαγωγές φτάνουν τις 250 και εγώ συμπληρώνω, ότι πολλές φορές τις ξεπερνάμε. ΄Ομως σας καλώ την επόμενη κάθε Εφημερίας να διαπιστώσετε, ότι όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται στους θαλάμους νοσηλείας και όχι στους διαδρόμους και στα ράντζα.

3. Ο απαρχαιωμένος ή ελλιπής εξοπλισμός για τον οποίον μας κατηγορείτε, μακράν απέχει της πραγματικότητας!

4. Σε ότι αφορά το Βιοχημικό και προς αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζω ότι από το έτος 2010 πρώτη φορά ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για προκήρυξη Δημόσιου Ανοιχτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού προϋπολογιζόμενης δαπάνης ύψους 1.408.734,03 Ευρώ για προμήθεια αντιδραστηρίων βιοχημικών εξετάσεων με συνοδό εξοπλισμό. ΄Εχει εγκριθεί η διακήρυξη, έχουν γίνει οι διαβουλεύσεις τεχνικών προδιαγραφών και επίκειται η δημοσίευσή του. Μου δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για την καθυστερημένη επί 8 χρόνια αντίδρασή τους, τώρα που έχει δρομολογηθεί η λύση του προβλήματος.

5. Το προσωπικό μας γενικά είναι μειωμένο, όμως αναλογισθείτε πότε, στο πρόσφατο παρελθόν διορίστηκαν πάνω από 200 άτομα όλων των ειδικοτήτων;

6. Αναφέρεται το άρθρο σε « αποδεκατισμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Πότε έγινε αυτό; Για ψάξτε καλύτερα το έτος 2013!!!

7. Διαβάζω ότι «στις μαύρες σελίδες του Ευαγγελισμού συμπεριλαμβάνονται οι τέσσερις κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι οκτώ κλειστές κλίνες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας». Υποθέτω – επειδή δεν γνωρίζουν- ότι εννοούν την θερινή περίοδο, που ετησίως γίνονται προγραμματισμένα και εγκεκριμένα από το ΕΚΕΠΥ εργασίες συντήρησης, απολύμανσης, ελαιοχρωματισμοί κ.λ.π.

8. ΄Οσον αφορά τις 14 νέες Χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούν από τις 22 προβλεπόμενες, θα έπρεπε- πριν αναλώνονται σε ανακρίβειες- να γνωρίζουν ότι αυτές οι αίθουσες κατασκευάστηκαν με δωρεά της « ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ». Παραδόθηκε η πρώτη φάση το 2014 και εντός των προσεχών μηνών θα ολοκληρωθεί και η Β΄φάση με τις υπόλοιπες χειρουργικές αίθουσες, οπότε θα τεθούν όλες σε λειτουργία.

Σας δηλώνω ότι η σημερινή Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (Υπουργός, Αναπλ. Υπουργός) γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια την πορεία και το έργο του «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ», είναι πάνω από κάθε μας πρόβλημα και αρωγοί σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχομένων μας υπηρεσιών.

Τέλος, προκαλώ τον καθένα να έρθει στο « Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/ριών Υπηρεσιών Υγείας», να διαβάσει τα άπειρα γράμματα με τα «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» των ανθρώπων που εξυπηρετήθηκαν από τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας.

Για πολλοστή φορά οφείλω ένα «ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» σε όλους τους εργαζόμενους που βάζουν ψυχή να σταθούμε όρθιοι στα δύσκολα που περνάει η πατρίδα μας.!!!»

«Οι ειδήσεις δεν είναι ένας καθρέφτης των κοινωνικών γεγονότων, αλλά η αναφορά που κάνει η πλευρά που έχει επιβάλλει την οπτική της»
Γουόλτερ Λίπμαν 

Αυτή η ρήση του Αμερικανού δημοσιογράφου αναδεικνύει την σημερινή πραγματικότητα που θέλουν να επιβάλλουν ορισμένα ισχυρά συμφέροντα που συνασπίζονται στο χώρο των μίντια, της πολιτικής ακόμα και του ποδοσφαίρου προκειμένου να χτυπήσουν την κυβέρνηση.

Όμως, ειδικά για το χώρο της Δημόσιας Υγείας μάλλον ατύχησαν γιατί κατά πρώτον όπως λέγανε κι οι παλιοί, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και κατά δεύτερον γιατί για την σημερινή κυβέρνηση η Δημόσια Υγεία παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί προτεραιότητα που στους επόμενους μήνες θα μπορεί να γίνει αντιληπτό απ όλους.

Τον Οκτώβρη η στελέχωση των ΤΟΜΥ,  των νέων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που νομοθετήθηκε στις 3 Αυγούστου προβλέπει την ίδρυση και στελέχωση των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας με 2.868 προσωπικό. Ήδη οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί ενώ με απόφαση του Υπουργού Υγείας παρατάθηκε ως τις 8 Σεπτεμβρίου το διάστημα υποβολής των αιτήσεων προκειμένου να δοθεί σε όσο γίνεται περισσότερους η δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό που όπως σημειώνει διεξάγεται με τον πλέον διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο και με κριτήρια και διαδικασία εγκεκριμένα από το ΑΣΕΠ. Αφορά συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, οι οποίες δύνανται να ανανεώνονται μέχρι τη λήξη του 4ετους προγράμματος.

Μετά το 2021, υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ από εθνικούς πόρους έτσι ώστε να είναι διασφαλισμένη η συνέχεια της λειτουργίας των νέων δομών και την καθολική ανάπτυξη του νέου μοντέλου ΠΦΥ.

Αιχμή του δόρατος για την αναβάθμιση του ΕΣΥ η εξυγίανση και η απόδοση τεκμηριωμένων ευθυνών

Η εξεταστική επιτροπή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ξεκινά τις εργασίες της την επόμενη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου,  με βασικό θέμα διερεύνησης,  την δικογραφία που αφορά την κοστολόγηση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων «Σαλμά- Βορίδη» όπως ονομάζονται.

Τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν την υπουργική απόφαση Βορίδη που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 14 η οποία όριζε ένα πολύ μεγάλο τίμημα αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ της συγκεκριμένης ιατρικής πράξης με αποτέλεσμα τους μόλις 5 μήνες που η απόφαση ήταν σε ισχύ, να επιφέρει μεγάλη ζημία για το ελληνικό δημόσιο που εκτιμάται στο ύψος των 800.000 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι η απόφαση Βορίδη τιμολογούσε στα 1.500 ευρώ την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, όταν η σημερινή κυβέρνηση με απόφαση της το Μάρτιο του 15 την διαμόρφωσε αυτή στα 150.

Επίσης η επιτροπή θα εξετάσει και το κατά πόσο εμπλέκεται στην υπόθεση ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας Μάριος Σαλμάς καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η επιτροπή το διαγνωστικό κέντρο που διατηρεί ο αδερφός του στο Μαρούσι Αττικής, διεξήγαγε 550 από τις συνολικά 850 διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις που έγιναν το συγκεκριμένο διάστημα.

Παράλληλα αναμένουμε την εξέταση του κου Βορίδη και για το θέμα του Ερρίκος Ντυνάν και την ενέργεια του ως υπουργός Υγείας, πέντε μέρες πριν από τον πλειστηριασμό να περάσει μια τροπολογία η οποία κάλυψε με επιπλέον ασυλία όχι μόνο για τυχόν σφάλματα ή παρατυπίες προηγούμενων αιρετών διοικήσεων αλλά σκανδαλωδώς και για πράξεις και παραλείψεις και επί των ημερών του.

Μετά την εξέταση της υπόθεσης των αρθροσκοπήσεων η επιτροπή θα διερευνήσει τις δικογραφίες που αφορούν το σκάνδαλο αδιαφανών προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ όπως και τις διαφημιστικές δαπάνες του Κέντρου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ προς μέσα ενημέρωσης. Τελευταία υπόθεση που θα διερευνηθεί από την επιτροπή είναι αυτή της Νοβάρτις σχετικά με υπερκοστολογημένα φάρμακα, σε αναμονή περισσότερων στοιχείων από την έρευνα των αμερικανικών αρχών.

ΠΗΓΗ: stokokkino.gr