Σε 48ωρη απεργία σήμερα και την Πέμπτη αποφάσισαν να προχωρήσουν οι συμβασιούχοι που εργάζονται σε δομές στην Υπηρεσία Ασύλου σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από καθυστερήσεις 2 και 3 μηνών στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Την Πέμπτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οπως τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, η κατάσταση με τις πληρωμές δεν έχει ομαλοποιηθεί παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις από πλευράς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με μέλη του σωματείου, έπειτα από 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τον Μάρτιο και 48ωρη απεργία τον Απρίλιο, υπήρξαν δεσμεύσεις για τη μισθοδοσία των περίπου 350 συμβασιούχων που δεν τηρήθηκαν.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποτελεί την αφορμή για την απεργία καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα προς επίλυση όπως η καταβολή των εξόδων μετακίνησης, ημερήσιας αποζημίωσης και υπερωριών σε όσους οφείλονται, ενώ καίριο αίτημα είναι να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις δομές της Υ.Α.

«Οι συνθήκες στις οποίες εργαζόμαστε στα hotspots επιδεινώνονται. Για παράδειγμα, δεν έχουμε νερό όλες τις ώρες και τα κοντέινερ στα οποία κυρίως εργαζόμαστε δεν έχουν κλιματισμό. Ζητάμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για μας και διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στις δομές. Υπάρχουν συνολικές πολιτικές ευθύνες για αυτή την κατάσταση» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» συμβασιούχος που εργάζεται σε νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου στα νησιά είναι συμβασιούχοι: «Διεκδικούμε ίσα δικαιώματα με τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Απώτερος στόχος μας είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το μεγαλύτερο μέρος της υπηρεσίας λειτουργεί με συμβασιούχους και σε λίγο καιρό δεν ξέρουμε αν θα είμαστε εδώ. Νιώθουμε αβεβαιότητα. Η εμπειρία και η εξειδίκευσή μας σε αυτό το πεδίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί» συμπλήρωσε. Από πλευράς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μάς επισημάνθηκε ότι πρόθεση είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις πληρωμές το συντομότερο δυνατό.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr