Τους όποιους κινδύνους υπάρχουν στην εργασία στα απορριμματοφόρα επιχειρεί να περιορίσει η Υπηρεσία Καθαριότητας, Πρασίνου και Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής, παρέχοντας οδηγίες και μέσα ασφάλειας σε όλους τους εργαζόμενους. Άλλωστε το νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα υπαλλήλου (στην Ηλεία), με το 7ο θύμα μέσα σε δύο μόλις μήνες, φέρνει με τρόπο τραγικό καθέναν εμπλεκόμενο προ των ευθυνών του. Και μπορεί στον Δήμο Κομοτηνής να μην είχαμε κάποιο τέτοιο συμβάν, όμως η ανάγκη πρόληψης είναι δεδομένη.

Για το πως επιτυγχάνεται αυτή η πρόληψη μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος Καθαριότητας του Δήμου Νίκος Στεργιάδης παραδεχόμενος ότι «ατυχήματα μπορεί να συμβούν, όπως το να εγκλωβιστεί το χέρι ενός εργαζόμενου στον κάδο», όμως ταυτόχρονα επισημαίνει ότι στην Υπηρεσία της πόλης δεν θυμάται στα τόσα χρόνια που υπηρετεί εκεί να έχει συμβεί θανατηφόρο ή πολύ σοβαρό ατύχημα. Τραυματισμοί υπάρχουν γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και ο υπεύθυνος Ασφαλείας των εργαζομένων. Πρόκειται για εξωτερικό συνεργάτη και προσλαμβάνεται κάθε χρόνο, μέσω της σύναψης σύμβασης, προκειμένου να παρέχει τις απαραίτητες οδηγίες ασφάλειας στους εργαζόμενους.

Μέσω σεμιναρίου στους νέους συμβασιούχους παρέχονται αυτές οι οδηγίες, όπως και τα ατομικά μέσα προστασίας που προβλέπει η νομοθεσία. Κατά τον κο Στεργιάδη οι συνοδοί απορριμματοφόρων και εργαζόμενοι σε χειράμαξες καθαριότητας είναι οι δύο πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο κατηγορίες εργαζομένων. «Ακόμα και ο εργαζόμενος σε χειράμαξα εκτίθεται στον κίνδυνο όταν σκουπίζει τον δρόμο και μπορεί να περάσει αυτοκίνητο και να τον χτυπήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο προϊστάμενος μέσω των ενεργειών του δίνει προτεραιότητα σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων. Αφιερώνει χρόνο στην εκπαίδευση των εργαζομένων και δίνει μεγάλη προσοχή στην καλή συνεργασία του πληρώματος ενός απορριμματοφόρου.

«Επιδιώκω να έχουν συνεργασία και προσπαθώ να μην αλλάζω την ομάδα στο απορριμματοφόρο για να ξέρουν την περιοχή τους και να έχουν «χημεία» μεταξύ τους, να μάθει ο συνοδός πως συμπεριφέρεται ο οδηγός». Από τη δύσκολη εργασία του συνοδού απορριμματοφόρου δεν εξαιρούνται και οι γυναίκες που όταν αποδέχονται τη θέση, αποδέχονται ταυτόχρονα και την επικινδυνότητα της εργασίας.

Συνάντηση για τα εργατικά ατυχήματα σε υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων

Να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε, στο υπουργείο Εργασίας, συνάντηση μεταξύ του γενικού γραμματέα, Ανδρέα Νεφελούδη και της διοίκησης της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα εργατικά ατυχήματα σε υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι, βασική προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η εφαρμογή των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και την Αυτοδιοίκηση.

Αυτές οι προτεραιότητες περιλαμβάνονται στη Νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2017-2020 που θα ανακοινωθεί σύντομα. Παράλληλα, τονίστηκε για μια ακόμα φορά ότι, δεν επιτρέπεται η απασχόληση εργαζομένων μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στα απορριμματοφόρα των Δήμων. Στην Υπηρεσία Καθαριότητας, Πρασίνου και Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής απασχολούνται αυτήν την περίοδο 43 άτομα μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, αλλά κανέναν στα απορριμματοφόρα, όπως μας διαβεβαίωσε ο κος Στεργιάδης.

Τέλος, δηλώθηκε ότι, σε συνεννόηση με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, θα εντατικοποιηθούν ο έλεγχοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, για τον έλεγχο των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ: xronos.gr