Στην πλατεία ΧΑΝΘ κατέληξαν οι πορείες λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού το Σάββατο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στην πόλη της Μακεδονίας την ώρα που περίπου 20.000 κόσμου διαδήλωσε με επίκεντρο τα μνημόνια, τα «κόκκινα δάνεια» τους πλειστηριασμούς, την ανεργία και τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συγκεντρώσεις

Από την πλατεία Αριστοτέλους ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ και δυνάμεων που πρόσκεινται σε αυτό, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συγκέντρωσε περίπου 10.000 κόσμο. Η πορεία, έφθασε την πλατεία ΧΑΝΘ πριν τις 20.30 και λίγα λεπτά μετά αποχώρησε μέσω της οδό Αγγελάκη.

Στο Άγαλμα Βενιζέλου, συγκεντρώθηκαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και οι δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στην Καμάρα δόθηκε το ραντεβού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλων κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αντιεξουσιαστών, φοιτητών και πρωτοβάθμειων σωματείων.

Από την Αγ. Σοφίας ξεκίνησε το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού ενώ λίγο παραπάνω συγκεντρώθηκαν τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας.

Όλες οι πορείες μέσω της Εγναντίας, έφτασαν στη πλατεία ΧΑΝΘ.

Οι διαδηλωτές βρίσκονταν καθ΄όλη τη διάρκεια των συλλαλητηρίων υπό το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας που είχε διακριτκή παρουσία. Ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από την πόλη.

Ένσταση στη νότια πύλη της ΔΕΘ

Λίγο μετά τις 20.30 και αφού είχε αποχωρήσει η πορεία του ΠΑΜΕ, ομάδα νεαρών διαδηλωτών προσέγγισαν τη νότια πύλη της ΔΕΘ και άρχισαν να ταρακουνούν και να χτυπούν τα κάγκελα.

Δύο λεπτά μετά -μέσα από την έκθεση- έκαναν την εμφάνισή τους δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και κάνοντας χρήση χημικών, απώθησαν τους διαδηλωτές.

Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να αποχωρούν, χωρίς όμως να απομακρυνθούν.

Λίγο μετά τις 21.00, οι διαδηλωτές αποχώρησαν συντεταγμένα.

To πρωί του Σαββάτου, μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν οι διανομείς φαγητού στο κέντρο της πόλης με αιτήματα την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την πλήρη ασφάλιση για όλους, την πληρωμή δώρων, επιδόματος αδείας, υπερωριών και προσαυξήσεων και τη χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr