Ας πούμε κάποια στοιχεία και γεγονότα (άρα αλήθειες) που αφορούν τις κρατικές Ορχήστρες αυτής της χώρας. Για τους μη γνωρίζοντες, υπάρχουν 4 τον αριθμό. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΘ) και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία). Για τις τρεις πρώτες ισχύει ένα νομικό και οικονομικό καθεστώς προφανώς ως αποτέλεσμα των αγώνων των μουσικών και της αποδοχής των αιτημάτων τους από την πολιτεία.

Στο καθεστώς αυτό δεν εμπίπτουν οι ορχήστρες της ΕΡΤ! Πόσο παράλογο αλήθεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το από τριακονταετίας και πλέον αίτημα των μουσικών να υπάρχει μια αξιολογική, νομική και οικονομική εξίσωση των μουσικών όλων των ορχηστρών της χώρας! Μα η ΕΡΤ είναι Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ) θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος νεοφιλελεύθερος, οπότε όλοι οι εργαζόμενοι σ’ αυτές πρέπει να αμείβονται στη βάση του ενιαίου μισθολογίου. Ωραία!

Ας δούμε τα πράγματα με μια χρονολογική σειρά. Η παρούσα κυβέρνηση με τον νόμο 4354/16-12-2015 εξαίρεσε από το ενιαίο μισθολόγιο όλες τις καλλιτεχνικές ειδικότητες, μόνο που ο νόμος αυτός δεν προσδιόρισε επακριβώς τον νέο τρόπο μισθοδοσίας.

Προφανώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε νέα συνολική ρύθμιση. Οταν αυτή, για λόγους που δεν είναι της παρούσης στιγμής, δεν είναι εφικτή, είναι λογικό ότι μπορούν να αρθούν αδικίες με ρυθμίσεις που αφορούν επιμέρους κλάδους.

Η ΕΡΤ έχει αρκετές κατηγορίες καλλιτεχνικών ειδικοτήτωνσκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, εικονολήπτες, μοντέρ, ηχολήπτες, διευθυντές παραγωγής, σχεδιαστές-αναλυτές προγράμματος, γραφίστες, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, μακιγέρ, κομμωτές, φωτογράφους, μουσικούς και χορωδούς.

Κατ’ αρχάς χρειάστηκε να επιδειχθεί αρκετό χιούμορ, αλλά και να δαπανηθούν αντίστοιχες χαμένες μέρες προκειμένου να αποδεχτούν κάποιοι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί διάφορων υπουργείων ότι όντως οι μουσικοί και οι χορωδοί είναι… καλλιτέχνες.

Τόσο οι κ. υπουργοί Ν. Ξυδάκης και Αρ. Μπαλτάς όσο και ο υπογράφων σηκώσαμε τα χέρια ψηλά, όταν μας ζητήθηκε μια τέτοια γνωμοδότηση.

Στο τέλος, η λογική μίλησε και οι μουσικοί-χορωδοί αποχαρακτηρίστηκαν από… επικελευστές Πολεμικού Ναυτικού και αποκαταστάθηκαν ως καλλιτέχνες.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤΕθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ | 

Ας μιλήσουμε λοιπόν με όρους πολιτικής.

Κάθε κλάδος, κάθε κατηγορία εργαζομένων, έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αγωνίζεται για τα επιμέρους προβλήματα, δείχνοντας πάντα την αλληλεγγύη του σε όλους τους κλάδους που προβάλλουν δίκαια αιτήματα. Αυτά είναι απλά πολιτικά γράμματα, η αλφαβήτα ενός υγιούς και όχι κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού.

Και τώρα ας δούμε το «έγκλημα καθοσιώσεως» που διαπράττουν οι μουσικοί της ΕΡΤ και όσοι από την παρούσα ή την προηγούμενη διοίκηση στεκόμαστε στο πλευρό τους.

Εφόσον ανήκουν στις καλλιτεχνικές ειδικότητες και εφόσον το καθεστώς που ισχύει για τις υπόλοιπες κρατικές ορχήστρες έχει οριστεί με νόμο, ζητούν το απλούστερο όλων: να ενταχθούν και αυτοί στις ισχύουσες διατάξεις αυτού του νόμου.

Η νυν υπουργός Πολιτισμού, φίλη και συνεργάτις παλαιόθεν, κυρία Λ. Κονιόρδου, όπως άλλωστε και ο προκάτοχός της κύριος Αρ. Μπαλτάς, είχαν την πρόθεση να συμπεριλάβουν στο υπό κατάθεση, τότε, νομοσχέδιο περί πνευματικών δικαιωμάτων αυτή την απλή διάταξη.

Εκ νέου προέκυψαν ζητήματα γραφειοκρατίας (η διατύπωση δεν ήταν αρκούντως τεκμηριωμένη νομικώς) τα οποία, όπως και τα προηγούμενα, διευθετήθηκαν σε σύντομο χρόνο μετά τη νέα διατύπωση που με εντολή μου ετοίμασε το νομικό τμήμα της εταιρείας.

Εύλογη η απορία: Μα γιατί γράφονται όλα αυτά;

Διότι κάποιοι, εντός αλλά και εκτός εταιρείας (προφανώς κατ’ εντολήν των πρώτων), έστησαν έναν απίστευτο πόλεμο προς τους μουσικούς και σε όσους στηρίζουμε το αίτημά τους, με στόχο να ακυρωθεί η όποια νομοθετική πρωτοβουλία που θα είχε αποτέλεσμα την άρση μιας έκδηλης αδικίας.

Τα ψεύδη και οι υπερβολές στις περιπτώσεις αυτές στήνουν χορό. Αλλά αποφεύγω τον πειρασμό. Δεν θα μπω στον κύκλο του ψέματος.

Θα εξακολουθώ όμως να αναρωτιέμαι: Αν κάποιος εργαζόμενος κερδίσει κάτι, γιατί πρέπει κατ’ ανάγκη να ενεργοποιούνται τα λεγόμενα κοινωνικά αντανακλαστικά, που μεταφράζονται σε ανθρωποφαγία και στη λογική πως «αφού δεν έχω κι εγώ μια κατσίκα, τότε ας πεθάνει η κατσίκα του γείτονα»;

ΥΓ. Προφανώς και ο αγώνας να βρεθεί λύση για ΟΛΕΣ τις καλλιτεχνικές ειδικότητες της ΕΡΤ πρέπει να συνεχιστεί, στον οποίο εννοείται πως θα είμαι απόλυτος συμπαραστάτης.

Και αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να ρυθμιστεί νομοθετικά, εδώ είναι και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό!

 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr