AΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΠΕΠ

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος από πολλούς για τον ΕΟΠΠΕΠ. Το όψιμο και προσχηματικό ενδιαφέρον των νεοφιλελεύθερων ΜΜΕ για τα τεκταινόμενα στον Οργανισμό έχει καθαρή πολιτική στόχευση. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αναφέρονται στον ΕΟΠΠΕΠ, συνήθως ανυπόγραφα, άνθρωποι που συμμετείχαν στο καθεστώς διαφθοράς στο χώρο της Παιδείας μέχρι το 2014 και που σήμερα επιχειρούν να επιστρέψουν δυναμικά, επιβάλλοντας και πάλι μια νοσηρή κατάσταση ανομίας.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με στοιχεία για να αντιληφθεί κάθε δημοκρατικός, προοδευτικός πολίτης τι συνέβαινε και τι συμβαίνει σήμερα στον ΕΟΠΠΕΠ.

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο ΕΟΠΠΕΠ που προήλθε από τη συγχώνευση τριών φορέων είναι αναντίρρητα ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς με κρίσιμο ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας δεν θεσμοθετήθηκε από «τα πάνω», ούτε ήταν μια νομοθετική πρωτοβουλία πεφωτισμένων. Ήταν ένα αίτημα της κοινωνίας που μέσω των συνδικάτων και των επιστημονικών τους φορέων επεδίωκαν να υπάρχει ένας θεσμός υπό δημόσιο έλεγχο που να διασυνδέει την εκπαίδευση με την εργασία μέσω διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας και της νομιμότητας μιας σειράς διαδικασιών υπό την εποπτεία της πολιτείας και με την ενεργό συμμετοχή των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Οφείλουμε, επίσης, να τονίσουμε ότι την περίοδο 2010-14 ο ΕΟΠΠΕΠ υπονομευόταν μεθοδικά και οργανωμένα από τις τότε πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας, ώστε οι υπηρεσίες του να καταλήξουν στην ασύδοτη αγορά και οι ιδιωτικοί φορείς υπηρεσιών εκπαίδευσης να παραμένουν ανεξέλεγκτοι και να παρέχουν πτυχία και πιστοποιήσεις προσόντων επ’ αμοιβή χωρίς καμιά παιδαγωγική αξία εις βάρος των μη προνομιούχων. Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια υπονόμευσης του ΕΟΠΠΕΠ συνεχίζεται ακόμη και σήμερα από νοσταλγούς της περιόδου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου που υπό δήθεν προοδευτικό μανδύα επιχειρούν να ελέγξουν τον Οργανισμό.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΠΕΠ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2014

Όπως προαναφέρθηκε, οι κυβερνήσεις της περιόδου 2010-14 ήθελαν να παραδώσουν το χώρο της πιστοποίησης προσόντων και της κατάρτισης στα χέρια των ιδιωτών. Χαρακτηριστικά επεισόδια υπονόμευσης του ΕΟΠΠΕΠ και του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης ήταν, μεταξύ πολλών άλλων:

  • Προσπάθεια εμπλοκής του ΕΟΠΠΕΠ στον ανελέητο ενδοεπιχειρησιακό πόλεμο ιδιωτικών Ομίλων μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Επιχειρηματίες, πολιτικοί παράγοντες και «στελέχη» του χώρου της εκπαίδευσης πιέζουν αφόρητα ο Οργανισμός να πάρει θέση. Με πρωτοβουλία των κοινωνικών εταίρων το ΔΣ αποφασίζει να παραμείνει αμέτοχο με αποτέλεσμα μεγάλος ιδιωτικός Όμιλος στενά διασυνδεδεμένος με το περιβάλλον Αρβανιτόπουλου να μηνύσει όλα τα μέλη του ΔΣ που δικαιώθηκαν πανηγυρικά από τη δικαιοσύνη το Μάρτιο του 2017. Ας μας πουν όμως κάποιοι που σήμερα δηλώνουν «εξυγιαντές» του ΕΟΠΠΕΠ. Ποια στάση κράτησαν τότε; Μήπως πιστοποιούσαν έναντι παχυλής αμοιβής προγράμματα ιδιωτικού πανεπιστημίου-Κολλεγίου που συνδεόταν με τον προαναφερθέντα Όμιλο; Τα στοιχεία είναι στη διάθεσή μας και της εφημερίδας.
  • Απευθείας ανάθεση έργων για πιστοποίηση προγραμμάτων Κολεγίων-ιδιωτικών πανεπιστημίων έναντι χιλιάδων ευρώ. Ανάμεσα στα πιστοποιημένα ιδρύματα περιλαμβάνονται τα Κολλέγια – Ιδιωτικά Πανεπιστήμια εκπαιδευτικών Οργανισμών πχ Ανατόλια, Deree College, Metropolitan. Aυτοί που αδειοδοτούσαν με αμοιβή ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα στοιχεία τους έχουμε καταθέσει στη διάθεση της Αυγής γιατί κρύβονται σήμερα;
  • Η έκδοση της κατάπτυστης ΚΥΑ Πληροφορικής, παρά την αντίθετη εισήγηση του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ και τη σφοδρή αντίδραση των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, με την οποία αποσυρόταν η εποπτεία επιτηρητών του ΕΟΠΠΕΠ από τις εξετάσεις των διαφόρων φορέων πιστοποίησης ώστε να εξαγοράζονται τα πτυχία και δινόταν η δυνατότητα στους επιτήδειους επιχειρηματίες να επανεξετάζουν το ίδιο (!) προσόν ανά τριετία για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Παρά το γεγονός ότι είχαμε αποστείλει επιστολές στους τότε αρμόδιους Υπουργούς Αρβανιτόπουλο, Λοβέρδο και Μητσοτάκη (ως Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης), δεν υπήρξε καμία παρέμβαση. Αντιθέτως, προέκυψε και το γνωστό σκάνδαλο της ΝΕΡΙΤ με την τακτοποίηση γαλάζιων στελεχών σε διευθυντικές θέσεις του ραδιοτηλεοπτικού φορέα με πλαστά πτυχία! Σήμερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νέα ΚΥΑ που αποκαθιστά τη νομιμότητα, γιατί κρατιέται εδώ και μήνες σφραγισμένη στα συρτάρια της διοίκησης του ΕΟΠΠΕΠ;
  • Η πλήρης απόσυρση του κράτους από την παροχή της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Μια ακριβώς ημέρα μετά την πρωτοβουλία του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης, ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος κατήργησε τις 50 περίπου εμπορικότερες ειδικότητες από τη δημόσια εκπαίδευση και τις παρέδωσε ως φιλέτο σε μεγάλους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, αυτούς που οι σημερινοί «εξυγιαντές» εξυπηρετούσαν την περίοδο 2010-14!. Πέρα από τη σημαντική βλάβη του δημόσιου αγαθού της Παιδείας, απολύθηκαν τότε χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Η έντονη ανάδειξη εκ μέρους μας του ζητήματος βοήθησε στο να υπάρξει κοινωνική πίεση και να αποτελέσει εύκολο έργο για τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η επαναφορά της νομιμότητας.
  • Ο ΕΟΠΠΕΠ λειτουργούσε άναρχα, χωρίς κανονισμό λειτουργίας. Στόχος των τότε κυβερνήσεων, ο Οργανισμός να λειτουργεί κυριολεκτικά στο όριο της νομιμότητας για να είναι ανοιχτός σε κάθε επίθεση επιχειρηματιών και για να χρησιμοποιούνται οι υπάλληλοί του ως πιόνια. O προηγούμενος Διευθύνων Σύμβουλος Στ. Καραγκούνης με την έγκριση του πρώην Υπουργού Ν. Φίλη κατήρτισε Κανονισμό Λειτουργίας από τον Οκτώβριο του 2016, ο οποίος όμως δεν ενεργοποιείται από τη νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο και μένει κι αυτός κλειδωμένος στο συρτάρι της. Ταυτόχρονα μαθαίνουμε ότι τον τροποποιεί χωρίς εμείς τουλάχιστον να έχουμε καμία σχετική ενημέρωση!

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ

Τα σκάνδαλα και οι εφαρμογές ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών είχαν καταστήσει, όπως σημειώσαμε, το χώρο της Παιδείας πεδίο άσκησης άνομων συμφερόντων. Το ζοφερό αυτό τοπίο μας ανάγκασε να παρέμβουμε. Στις 28 Μαρτίου 2014 αποστέλλεται στα αρμόδια όργανα καταγγελία του εκπροσώπου της  ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ Μ. Κουρουτού στην Επιτροπή Αντιστοίχισης Προσόντων σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της διασφάλισης της ποιότητας της εκπαίδευσης, αλλά και του ελέγχου νομιμότητας των τίτλων σπουδών που εκδίδονται από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης.

 

Η παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζόμενων ήταν καταλυτική. Η απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (Advisory Group EQF) τον Οκτώβριο του 2014 ήταν ότι η Αντιστοίχιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων παγώνει, μέχρις ότου η Ελλάδα να λάβει:

  • Μέτρα Διασφάλισης Ποιότητας σχετικά με το έργο των παρόχων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
  • Μέτρα για τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαδικασίες και στην έκδοση των τίτλων σπουδών από φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

 

Φυσικά η τότε κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτε, προστατεύοντας τους ημέτερους επιχειρηματίες στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Την αποκατάσταση της νομιμότητας στο χώρο επέβαλε ο πρώην Υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης με τον ιστορικό νόμο 4415/2016 που αποτελεί μέχρι και σήμερα κόκκινο πανί για τους νεοφιλελεύθερους και τους εμπόρους της γνώσης.

Περιέργως, τόσο οι κινήσεις των κοινωνικών εταίρων, όσο και οι πολιτικές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιήθηκαν σε πρόσφατο δημοσίευμα που χαρακτήρισε την παρέμβασή μας στην Κομισιόν ως «εύνοια στους εργοδότες» και χρησιμοποίησε μάλιστα απολύτως ψευδή στοιχεία για δήθεν ταξίδι του Μ. Κουρουτού στις Βρυξέλλες το Φεβρουάριο του 2015 (ώστε να φανεί ότι τάχα χτύπησε τη σημερινή κυβέρνηση), το οποίο χαρακτήρισε «πολυδάπανο». Η αλήθεια είναι ότι το ταξίδι έγινε τέλη Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη του 2014 στην πόλη Leuven του Βελγίου και η παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζόμενων εκεί  (τα έξοδα του οποίου για το «πολυδάπανο» αυτό ταξίδι ανέρχονται στο «αστρονομικό» ποσό των 152,58 ευρώ!) προκάλεσε την ιστορική απόφαση της Κομισιόν. Αποτελεί ντροπή να υπονομεύεται με ψεύδη τόσο η προσπάθειά μας ενάντια στην άθλια νεοφιλελεύθερη πολιτική στην Παιδεία των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-14 όσο και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο, όπως εκφράστηκε με την ψήφιση του Ν. 4415/2016. Ποιοι φοβούνται; Ποιοι δεν θέλουν να καταπολεμηθούν τα ασύδοτα επιχειρηματικά συμφέροντα στην εκπαίδευση; Η απάντηση ακολουθεί…

ΠΟΙΟΙ, ΤΕΛΙΚΑ, ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ; ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, Ή ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ-EXPRESS  ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ …2016;

Τον Ιούνιο του 2017 οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων με επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας ζήτησαν τον έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων από το 2009 (έτος έναρξης των μνημονιακών πολιτικών) του ΕΟΠΠΕΠ και των μητρικών του φορέων ιδίως σε ό, τι αφορά οικονομικές δοσοληψίες των παρόντων και των παρελθόντων μελών του ΔΣ με τον ΕΟΠΠΕΠ.

Δυστυχώς, διατάχθηκε ο έλεγχος από τον …Ιανούαριο του 2016 (κάποιοι προφανώς φοβήθηκαν τον έλεγχο μελών του ΔΣ για οικονομικές σχέσεις με τον Οργανισμό)! Καλούμε κάθε καλόπιστο αναγνώστη να αναρωτηθεί: Ποιοι φοβούνται το συνολικό έλεγχο του ΕΟΠΠΕΠ;

Όσο, τέλος, για το ποιος ήθελε τον οικονομικό εξορθολογισμό των μισθών των υπαλλήλων, οι όψιμοι ενδιαφερόμενοι ας δουν τα πρακτικά του ΕΟΠΠΕΠ και θα δουν ότι υπήρξε παρέμβασή μας για παραπομπή του θέματος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από το 2016!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Η ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΟΠΠΕΠ

Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από ανυπόγραφες δημοσιεύσεις και αναρτήσεις στα social media. Μιλούμε με στοιχεία. Και είμαστε υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουμε στους πολίτες ότι η μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΠΕΠ που ξεκίνησε το 2015, υπονομεύεται σήμερα από μια ομάδα ανθρώπων, μέσα και έξω από αυτόν, που επιχειρούν να αναβιώσουν τις μέρες Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου.

Στην υπεύθυνη στάση που κρατήσαμε δεν κάναμε αναφορά ούτε σε Παναγίες των σκουπιδιών ούτε σε σταυρουδάκια για λαϊκή κατανάλωση. Αναφερθήκαμε στο ανελέητο bullying που δέχονται οι εργαζόμενοι του Οργανισμό, στις δυσμενείς και βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας τους χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολογική/διοικητική διαδικασία, στο παράνομο κόψιμο των καλοκαιρινών αδειών, στις γραπτές και τηλεφωνικές απειλές για διώξεις και πειθαρχικά από τη νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο κ. Γιαννακοπούλου. Διότι μπορεί ο Οργανισμός να πέρασε δύσκολες στιγμές, τέτοιο πρωτοφανές κλίμα διχασμού και απαξίωσης δεν το είχε βιώσει ποτέ.

Για όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέρουμε, υπάρχουν δημόσια έγγραφα και επιστολές που έχουμε παραδώσει στην Αυγή και είναι εις γνώσιν του Υπουργού Παιδείας. Ας ελπίσουμε να υπάρξει άμεσα παρέμβαση, γιατί, πέρα από το κύρος του Υπουργείου και της κυβέρνησης, η απόπειρα μιας ομάδας συμφερόντων να χειραγωγήσουν για ίδιο όφελος τον ΕΟΠΠΕΠ και το χώρο της Παιδείας βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον χιλιάδων παιδιών, ιδίως των προερχόμενων από τις τάξεις των μη προνομιούχων.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΝΤΡΙΒΑΛΑΣ                           ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ                          ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΔΕΔΥ            ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ             ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΣΕΕ

Εδώ η Ανακοίνωση σε pdf