Ο Γιώργος Μακράκης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ με την ΕΑΚ βρέθηκε στις διαδικασίες του 34ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη και απεύθυνε χαιρετισμό και ευχήθηκε να έχουν . ουσιαστικές διεργασίες στο συνέδριό, το οποίο θα παρακολούθησε και καλούς αγώνες για τις διεκδικήσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος.

 

2

Μεταξύ άλλων είπε:

«Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ οφείλουμε, ειδικότερα στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, των Ομοσπονδιών να αφουγκραστούμε τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, τα ακανθώδη ζητήματα που υπάρχουν στις δομές και στις υπηρεσίες και ως ΑΔΕΔΥ πρέπει να εντάσσουμε και να τα προβάλλουμε σ’ ένα συνολικότερο πλαίσιο διεκδικήσεων.

Από τη δική μου μεριά ήθελα να υπογραμμίσω τη σημαντικότητα που έχει το έργο σας στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Αναμφίβολα, συνάδελφοι, το μεγαλύτερο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία, ένα κοινωνικό πρόβλημα που διογκώθηκε κυρίως από το 2010 και μετά λόγω της εφαρμογής σκληρών νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών.

Ανεργία τη συναντάμε δυστυχώς σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι και καλείστε εσείς να αποτελέσετε το τελευταίο οχυρό για ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Γνωρίζω πως δίνετε καθημερινά το δικό σας αγώνα στις υπηρεσίες σας, καθώς ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η υποστελέχωση του ΟΑΕΔ μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο για τον έλληνα εργαζόμενο και πόσο μάλλον για τον  άνεργο.

Η υποστελέχωση όμως συνάδελφοι είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο τον ΟΑΕΔ, αποτελεί ζήτημα συνολικά του Δημοσίου.

Η πολιτική συρρίκνωσης του Κοινωνικού Κράτους , η πολιτική μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο αποτελεί εξάλλου κεντρική γραμμή αρκετών πολιτικών φορέων και σίγουρα της κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτικής και των αγορών .

Μάλιστα, αρκετοί από την εγχώρια πολιτική και οικονομική ελίτ δεν διστάζουν να στοχεύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό πετώντας λάσπη για το έργο που επιτελείται στις δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως ο αγώνας για το κοινωνικό κράτος , το κράτος πρόνοιας και το επαρκώς στελεχωμένο δημόσιο με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας θα είναι διαρκής και έντονος το επόμενο διάστημα

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε , το επίμαχο ζήτημα των ημερών συνολικά για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα είναι η αξιολόγηση και ειδικότερα η τροπολογία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μια τροπολογία που έχει επισημανθεί σε κάθε τόνο από την ΑΔΕΔΥ πως έχει τα χαρακτηριστικά της τιμωρίας και της απεργοσπασίας.

Ο αυτόματος αποκλεισμός στις επερχόμενες κρίσεις προϊσταμένων όσων δεν αξιολογήσουν το προσωπικό τιμωρεί ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία, το αναφαίρετο δικαίωμα συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες.

Συνεπώς, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις από όλους τους συνδικαλιστικούς χώρους στο καθεαυτό ζήτημα της Αξιολόγησης στο Δημόσιο, παρά τις διαφορετικές αν θέλετε ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις σήμερα μας ενώνει ο αγώνας για τη μη εφαρμογή μιας απαράδεκτης τροπολογίας.

Ο αγώνας συνάδελφοι σε κάθε εργασιακό χώρο συνεχίζεται μέσω της Απεργίας-Αποχής

Και όπως Γνωρίζετε υπάρχει και η νομική θα τη χαρακτήριζα ασφάλεια των γνωμοδοτήσεων της κα. Τσίπρα , του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λαζαράτου αλλά και του καθηγητή εργατικού δικαίου κ. Καζάκου για τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην Απεργία-Αποχή.

Η επιτυχία σ αυτή τη μάχη είναι μονόδρομος και σ αυτή τη μάχη όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να συμβάλλουμε καθοριστικά.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προβληματιζόμαστε και για τη δική μας στρατηγική, τη στρατηγική της ΑΔΕΔΥ πάνω στο θέμα της Αξιολόγησης.

Και το λέω αυτό καθώς τα κομματικά στεγανά και οι εκατέρωθεν σκοπιμότητες δεν έχουν αφήσει περιθώρια στο να μιλήσουμε για μια δική μας αξιολόγηση που θα αποτελεί έκφραση κοινωνικής λογοδοσίας, με συναίνεση και συμμετοχή των εργαζομένων και θεσμούς κοινωνικού ελέγχου, με μοναδικό στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την κοινωνία, και ιδιαίτερα στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.»