Αντιμέτωπες με την τεχνολογία θα βρεθούν σύντομα και οι επιχειρήσεις της Κρήτης όπως είπε Στο Κόκκινο Κρήτης ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, και αυτό θα συμβεί καθώς το ΣΕΠΕ επιστρατεύει ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους επιθεωρητές να μην κάνουν τυχαίους ελέγχους ή μετά από καταγγελίες, αλλά στη βάση μιας ανάλυσης επιχειρήσεων … υψηλού κινδύνου.

Αναλύοντας τη λειτουργία του συστήματος που χρηματοδοτείται με 7,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, στην εκπομπή του Βασίλη Σπυριδάκη, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «το σύστημα θα διαβάζει τα στοιχεία που καταθέτουν οι επιχειρήσεις στο Εργάνη και μέσα από αυτά τα στοιχεία να επιλέγει επιχειρήσεις οι οποίες είναι πολύ πιθανό να έχουν προχωρήσει σε παραβάσεις. Για παράδειγμα από τα ωράρια λειτουργίας μιας επιχείρησης βγαίνουν πολλά συμπεράσματα ».

Η υποστελέχωση του Σώματος της Επιθεώρησης Εργασίας, από την προηγούμενη διακυβέρνηση   αποτελεί ακόμα ανοικτή πληγή, συνεχίζει με έμφαση στη συνέντευξη του ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ,καθώς με το οργανόγραμμα που προώθησε η κυβέρνηση το 2014 καταργήθηκαν 200 οργανικές θέσεις, με το πιο εξόφθαλμο η κατάργηση του Νομικού Τμήματος και του Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων.

Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Ευρώπη που να λειτουργεί χωρίς Τμήμα Νομικής Στήριξης, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε την πρόσληψη 60 ατόμων  και αποκάλυψε ότι μελετάται από επιτροπή η μείωση του προστίμου που επιβάλλεται για ανασφάλιστη εργασία σε επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: stokokkino.gr