Οι κάδοι ανέδιδαν δυσοσμία… σκανδάλου. Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου παραπέμπονται να δικαστούν πέντε ανώτεροι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο ιδιοκτήτης εταιρείας που ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε δύο διαγωνισμούς της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων.

Την υπόθεση είχε φέρει στο φως με εκτενές ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.» τον Οκτώβριο του 2015.

Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση προμηθειών που αφορούσαν την επισκευή 961 κάδων απορριμμάτων και την επισκευή κοντέινερ του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ της διοίκησης του δήμου και της αντιπολίτευσης, αλλά και προστριβές στο εσωτερικό της διοικούσας παράταξης «Πρωτοβουλία».

Ωστόσο, ουδείς αιρετός παραπέμφθηκε κατηγορούμενος, καθώς η σχετική έρευνα που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης, οδήγησε τελικά μόνο σε αποχρώσες ενδείξεις, με αποτέλεσμα την παραπομπή σε δίκη πέντε υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Της εισαγγελικής έρευνας προηγήθηκε αναφορά εκπροσώπων εταιρειών που κατήγγειλαν τον αποκλεισμό τους από διαγωνισμούς, κατονομάζοντας -παράλληλα- ως «ευνοημένη» συγκεκριμένη εταιρεία…

Οπως προκύπτει από το κλητήριο θέσπισμα το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», τρεις από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους φέρονται ότι ενώ ήταν μέλη της Επιτροπής Διεξαγωγής Δημοπρασιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού με σκοπό την επισκευή 961 κάδων απορριμμάτων, έκαναν δεκτή την προσφορά συγκεκριμένης εταιρείας αποδεχόμενοι ότι είχε καταθέσει πλήρη δικαιολογητικά, κατά παράβαση του άρθρου 6 της διακήρυξης του διαγωνισμού, εφόσον, όπως προέκυψε, η εταιρεία δεν ήταν εφοδιασμένη με άδεια λειτουργίας σε ισχύ και επίσης δεν διατηρούσε δύο εξειδικευμένους εργαζόμενους, όπως απαιτούνταν.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κατηγορητήριο, «σκοπός τους ήταν να προσπορίσουν παράνομο όφελος στην εταιρεία, η οποία πέτυχε τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό χωρίς να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις».

Οσον αφορά την υπόθεση των κοντέινερ, το κλητήριο θέσπισμα αναφέρει ότι στις 28 Μαΐου 2014, τρεις εκ των πέντε κατηγορουμένων, ενώ ήταν μέλη της Επιτροπής Διεξαγωγής Δημοπρασιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τη διενέργεια του μειοδοτικού διαγωνισμού έκαναν αποδεκτή την προσφορά της ίδιας εταιρείας δεχόμενοι και πάλι ότι είχε καταθέσει πλήρη δικαιολογητικά, ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.

Η πέμπτη εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων φέρεται ότι παρέβη με πρόθεση τα καθήκοντα της υπηρεσίας της με σκοπό να προσπορίσει σε άλλον παράνομο όφελος.

Συγκεκριμένα, ενώ ήταν προϊσταμένη του Τμήματος Ελέγχου και Πιστοποίησης Δαπανών του Δήμου Θεσσαλονίκης και συνεπώς αρμόδια να ελέγχει τη νομιμότητα των δικαιολογητικών και παραστατικών στοιχείων για κάθε δαπάνη και να εκδίδει τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των οφειλών του δήμου, εκείνη:

 Στις 15 Απριλίου 2014 εξέδωσε χρηματικό ένταλμα ύψους 31.106,70 ευρώ με δικαιούχο την εν λόγω εταιρεία, ενώ η βεβαίωση καλής εκτέλεσης υπηρεσιών για την επισκευή των 961 κάδων δεν ήταν συνταγμένη με τον τρόπο και κατά τον τύπο που απαιτούσε η διακήρυξη.

 Επίσης, στις 11 Μαΐου 2014 εξέδωσε χρηματικό ένταλμα ύψους 52.368,48 ευρώ με δικαιούχο και πάλι την ίδια εταιρεία, ενώ από τη βεβαίωση καλής εκτέλεσης υπηρεσιών για την επισκευή των κοντέινερ δεν προέκυπτε ο αριθμός και το είδος των εργασιών που έγιναν ανά κοντέινερ και συνεπώς δεν συνιστούσε νόμιμο έγγραφο.

Αναφορικά με τον έκτο κατηγορούμενο, τον ιδιοκτήτη της επίμαχης εταιρείας δηλαδή, κατηγορείται διότι φέρεται να απέσπασε τις αποφάσεις των υπόλοιπων πέντε κατηγορούμενων δημοτικών υπαλλήλων και τους οδήγησε στην τέλεση της άδικης πράξης της παράβασης καθήκοντος.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 19 Ιανουαρίου 2018.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr