Μετά τη ΝΔ που, αν και έχει και την υπογραφή της ΔΑΚΕ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψαν το υπουργείο Εσωτερικών και η ΠΟΕ-ΟΤΑ στις αρχές Αυγούστου, ήρθε και η σειρά των δημάρχων.

Την αρχή έκανε ο επικεφαλής του «πράσινου» «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, επικαλούμενος την επέκταση της μείωσης του ωραρίου από 8 σε 6,5 ώρες και την αύξηση των ημερών της ετησίας άδειας και σε άλλες ειδικότητες, έκανε λόγο για  «αύξηση κόστους μισθοδοσιας 18 εκατ. ευρώ και μείωση προσωπικού κατά 25%… Πρόκειται να αυξηθούν κατά 25% οι ανελαστικές μας δαπάνες» πρόσθεσε ο κ. Κοιμήσης, τονίζοντας ότια τα έξοδα αυτά μπορούν να καλυφθούν με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και των δημοτικών τελών.  Μάλιστα ο «πράσινος» δήμαρχος, επικαλούμενος ρύθμιση της νέας ΣΣΕ σύμφωνα με την οποία «οι Ο.Τ.Α. που απασχολούν εργαζόμενες είτε με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση αναλαμβάνουν την υποχρέωση κατά την κατάρτιση των προγραμμάτων εργασίας να αποφεύγουν την απασχόληση των εγκύων σε νυχτερινή βάρδια», έφτασε στο σημείο να πει ότι με αυτό τον τρόπο «τα σχολεία που έχουν απογευματινή βάρδια δεν θα καθαρίζονται»!

Στην ίδια συνεδρίαση, τη σκυτάλη των επικρίσεων πήρε ο «γαλάζιος» δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός ο οποίος, αφού κατέστησε ότι είναι αντίθετος στην μονιμοποίηση των συμβασιούχων, έσπευσε να συμπληρώσει για τη νέα ΣΣΕ: «Από πού θα πληρωθούν αυτοί;»

Το «χτύπημα» Κυρίζογλου, Δανιηλίδη

Λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης  δημοσιοποιούσαν ανοιχτή επιστολή, με την οποία ζητούσαν να τους καταβληθούν από την κεντρική κυβέρνηση μέσω της τακτικής τους επιχορήγησης τα έξοδα των βαρέων και ανθυγιεινών των υπαλλήλων της καθαριότητας, με βάση τη νέα ΣΣΕ.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει χαρακτηριστικά:  «Το δίδυμο Κυρίζογλου – Δανιηλίδη, συνεχίζοντας την αντικυβερνητική παράκρουση και τη στείρα αντιπολιτευτική διολίσθηση, εξέδωσαν ανοιχτή επιστολή, με την οποία ζητούν να τους καταβληθούν από την κεντρική κυβέρνηση μέσω της τακτικής τους επιχορήγησης τα έξοδα των βαρέων και ανθυγιεινών των υπαλλήλων της καθαριότητας.

Η «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη»:

– Καταδικάζει αυτή τη στάση που δείχνει κοινωνική αναλγησία και μία νεοφιλελεύθερη λογική που υπονοεί ότι το κράτος θα πρέπει να αποζημιώνει τους θιγόμενους, όταν νομοθετεί κοινωνικά δίκαια αιτήματα.

– Υπενθυμίζει ΣΕ ΟΛΟΥΣ ότι τα έσοδα καθαριότητας, που οι δήμοι εισπράττουν είναι Ανταποδοτικά και από αυτά προέρχονται τα έξοδα για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων καθαριότητας. Έτσι, αντί να χτίζουν αποθεματικά και πλεονάσματα, καλούνται οι δήμαρχοι να δείξουν κοινωνική ευαισθησία και να αποδώσουν στους ήρωες της καθημερινότητάς μας αυτά που τους αναλογούν, βάσει νόμου και του κοινού περί δικαίου αίσθημα. Το αίτημα των εργαζομένων στην καθαριότητα ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr