ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τις εκλογές του κλαδικού σωματείου τροφίμων & σούπερ μάρκετ

Αναφορικά με την Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η οποία αναφέρεται σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στα τρόφιμα & σούπερ μάρκετ, η παράταξή μας (ΕΑΚ ΟΙΥΕ) που είναι και η 1η δύναμη στην Ομοσπονδία, επισημαίνει τα εξής:

 

 • Η παράταξη του ΠΑΜΕ (με 7 έδρες στο Δ.Σ.) και με τσόντες την ΠΑΣΚΕ-ΕΝ.ΕΡΓΑ (3 έδρες) και τη ΣΕΚ – παράταξη της πρώην Προέδρου της Ομοσπονδίας (2 έδρες), μετά από υπόγεια κεντρική παραταξιακή συνεννόηση, κατάφεραν και σχημάτισαν μια πρωτοφανή στα (συνδικαλιστικά χρονικά) ευκαιριακή πλειοψηφία, προκειμένου να «χτυπήσουν», όπως πιστεύουν, τις δυνάμεις της ΕΑΚ στην ΟΙΥΕ.
 • Με αφορμή τις εκλογές του Σωματείου Τροφίμων και εκτελώντας τις άνωθεν κεντρικές οδηγίες που είχαν λάβει, προχώρησαν σε μια πλειοψηφική Ανακοίνωση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκφράζει τη διαχρονική στάση αρχών της Ομοσπονδίας, ούτε φυσικά τους εργαζόμενους στους κλάδους μας.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ (ΔΑΣ) στην ΟΙΥΕ μαζί με τους «συνοδοιπόρους» του

 (ΠΑΣΚΕ- ΕΝ.ΕΡΓΑ & «ΣΕΚ»):

 • Προκάλεσαν, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΑΚ που είναι 1η δύναμη και επικεφαλής στην ΟΙΥΕ με τον Γεν. Γραμματέα, συνεδρίαση του Δ.Σ. και μάλιστα έκτακτη!,
 • Αυτό έγινε, προκειμένου -υποτίθεται -να καταγγείλουν την «εργοδοτική παρέμβαση και τρομοκρατία» στις εκλογές του σωματείου τροφίμων! Δηλαδή, με άλλα λόγια προκάλεσαν έκτακτο Δ.Σ. του δευτεροβάθμιου οργάνου με σκοπό να καταγγείλουν τις εκλογές ενός από τα 300 και πλέον πρωτοβάθμια σωματεία της Ομοσπονδίας!.
 • Σημειώνεται ότι ποτέ στα καταστατικά χρονικά της ΟΙΥΕ, δεν έχει πραγματοποιηθεί Δ.Σ. για να εξετάσει και να καταγγείλει εκλογές πρωτοβάθμιου σωματείου – μέλους της! Και αυτό παρά τις γνωστές (εδώ και  χρόνια) απίθανες «μαϊμουδιές»/ πλαστογραφήσεις των σωματείων που ελέγχει το ΠΑΜΕ και στα οποία ψηφίζουν συντεταγμένα όλα τα κομματικά μέλη του ΚΚΕ, δηλαδή φοιτητές, συνταξιούχοι, νοικοκυρές κλπ (π.χ. Εμποροϋπάλληλοι Αθήνας – Πειραιά – Λάρισας – Θεσσαλονίκης). Ούτε φυσικά για τις «μαϊμουδιές» της ΠΑΣΚΕ σε σωματεία όπως αυτά της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Κατερίνης, Λαμίας κ.ο.κ!
 • Τα ευκαιριακά συνεταιράκια του ΠΑΜΕ στην ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ & το κομμάτι της ΣΕΚ), νομίζοντας ότι έτσι μπορούν να χτυπήσουν την ΕΑΚ, υιοθέτησαν τις γνωστές καταγγελίες του Ριζοσπάστη για «εργοδοτικό σωματείο», αποδέχθηκαν πλήρως και με μεγάλη αφέλεια όλα τα «δημοσιεύματα» και την προπαγάνδα του κόμματος και μετά από πολλά – πολλά χρόνια θυμήθηκαν ειδικά εφέτος να συμπορευτούν μαζί του. Αν δεν είναι χαζοί, είναι ολίγοι πολιτικά!
 • «Κατάπιαν εντελώς αμάσητα» και υιοθέτησαν χωρίς δεύτερη σκέψη  το εξωφρενικό κομματικό σκεπτικό του ΠΑΜΕ, το οποίο με λίγα λόγια είναι το εξής: κλαδικό σωματείο τροφίμων = εργοδότες = ΣΥΡΙΖΑ = ΕΑΚ-ΟΙΥΕ!
 • Με άλλα λόγια θέλησαν να ταυτίσουν την ΕΑΚ με τους εργοδότες και το ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στους ιδιοκτήτες των Σούπερ Μάρκετ, τα βρήκε με τους εργοδότες και συμφώνησαν να στηρίξουν την ΕΑΚ στην ΟΙΥΕ. Έλεος!
 • Αφού τα συνεταιράκια ΠΑΜΕ/ΔΑΣ – ΠΑΣΚΕ/ΕΝ.ΕΡΓΑ – ΣΕΚ (βρέθηκαν σε πολιτικό αδιέξοδο), ανακάλυψαν ξαφνικά ότι, η ΟΙΥΕ δήθεν χωρίς εξουσιοδότηση, επενέβη υπέρ του Σωματείου Τροφίμων στα ασφαλιστικά μέτρα διακοπής των εκλογών που κατέθεσε το ΠΑΜΕ και απορρίφθηκαν. Όταν τους παρουσιάστηκε με έγγραφα και στοιχεία ότι καμία πρόσθετη παρέμβαση της Ομοσπονδίας δεν έγινε, τότε σφύριξαν αδιάφορα και προχώρησαν στην προειλημμένη απόφασή τους.
 • Ακόμα, προσπέρασαν εντελώς το γεγονός – και μάλιστα δεν είπαν τίποτα – ότι στις εκλογές του Σωματείου υπάρχει ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ, οι υποψήφιοί του είναι ήδη μέλη σε άλλα κλαδικά σωματεία και μάλιστα το προηγούμενο διάστημα έχουν ψηφίσει σε αυτά (παρανομία δηλαδή) και που τα στελέχη του είναι παρόντα σε κάθε φάση των εκλογών, όπου όλοι οι εργαζόμενοι προσέρχονται με πλήρη στοιχεία, ταυτότητα, ΑΜΚΑ και χώρο εργασίας.
 • Τέλος, τα παραπάνω συνεταιράκια «έκαναν την πάπια», όταν τους καλέσαμε μαζί με την καταδίκη του εργοδοτικού συνδικαλισμού και την περιφρούρηση του Ν. 1264/82 που έθεσαν για τη λήψη απόφασης, να καταδικάσουν τους προπηλακισμούς του ΠΑΜΕ προς τα στελέχη της ΕΑΚ και τα μέλη της διοίκησης της ΟΙΥΕ (βλ. βίντεο): https://drive.google.com/file/d/0B2a2IULczZ6KN3MxWW5QN2dydTQ/view

 

Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Οι δυνάμεις της ΕΑΚ στην ΟΙΥΕ καταγγέλλουμε τον πρωτοφανή, ιδιότυπο, καθαρά οπορτουνιστικό και ακραία τυχοδιωκτικό ως προς τη σύστασή του, συνεταιρισμό του ΠΑΜΕ/ΔΑΣ με ΠΑΣΚΕ/ΕΝΕΡΓΑ & ΣΕΚ (ο οποίος, αποκλειστικά και μόνο για λόγους συσχετισμούς δυνάμεων, έχει αποφασίσει: 

 • να βαφτίζει αυτόματα «εργοδοτικό» ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει και να θέλει να το τελειώσει από προσώπου γης.
 • να διαπομπεύει και να στοχοποιεί το σωματείο ως δήθεν πουλημένο και εργοδοτικό, παρά τη μεγάλη μάχη που αυτό έδωσε να μην απολυθεί κανείς από τις εξαγορές των σούπερ μάρκετ, να κρατήσει τους μισθούς στο επίπεδο της κλαδικής ΣΣΕ Εμπορίου, να διατηρήσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και να υπερασπιστεί το επικουρικό ταμείο τροφίμων, Θυμίζουμε ότι ήταν το ίδιο το ΠΑΜΕ, το οποίο παρενέβη δικαστικά υπέρ του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ κατά την εκδίκαση της εξαγοράς από τον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ και με τον τρόπο αυτό αντιτάχθηκε στη συνέχιση της εργασίας με πλήρη δικαιώματα όλων των εργαζομένων
 • να μην αφήσει, ασκώντας bullying και φωτογραφίζοντας τους εργαζόμενους, να προσέλθουν στις εκλογές και να αποφασίσουν δημοκρατικά πίσω από τις κάλπες για το σωματείο τους.
 • να μην καταδικάσει και να «κάνει γαργάρα» τους προπηλακισμούς και το bullying που δέχθηκαν τα στελέχη της ΕΑΚ από τους επικεφαλής του ΠΑΜΕ σε ΓΣΕΕ, ΟΙΥΕ, ΕΚΑ, ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ, μόνο και μόνο επειδή ήταν παρόντες στη διαδικασία των εκλογών
 • να ταυτίσει την ΕΑΚ – ΟΙΥΕ με γκαιμπελίστικο τρόπο και με πρακτικές που είναι μακριά από τις ιδεολογικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές της αρχές ως προς την αυτονομία των σωματείων και την εκλογική τους διαδικασία.

Η ΕΑΚ/ΟΙΥΕ δηλώνει ότι η σημερινή παράξενη συμμαχία και σύμπραξη συγκεκριμένων προσώπων και γνωστών παρατάξεων σε επίπεδο ΟΙΥΕ είναι μακριά από εργαζόμενους.

Το ΠΑΜΕ, αντί να ασχοληθεί με τα Μνημόνια και τις δυσμενείς επιπτώσεις τους για την Εργατική Τάξη, έχει βγάλει μέχρι σήμερα πολύ περισσότερες ανακοινώσεις για τις εκλογές του σωματείου τροφίμων από ό,τι για τα Μνημόνια!

 Δίπλα του δυστυχώς είναι και οι τσόντες του: ΠΑΣΚΕ:! και ΣΕΚ!

Εδώ η Ανακοίνωση σε pdf