ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Αισθανόμαστε την υποχρέωση να υπενθυμίσουμε, αλλά και να ενημερώσουμε τους συναδέλφους, για την εξέλιξη της υπόθεσης της κακοδιαχείρισης των οικονομικών της ΟΔΥΕ, της περιόδου 2012-2014.

Το θέμα αυτό μας απασχόλησε το 2013, όταν αντιληφθήκαμε ότι στη διαχείριση των οικονομικών της Ομοσπονδίας μας δεν τηρούνταν οι απαιτούμενοι κανόνες. Σας ενημερώσαμε για την κακοδιαχείριση, χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε το μέγεθός της, διότι δεν είχαμε πρόσβαση στα στοιχεία. Στο συνέδριο του Βόλου το 2014 με τετρασέλιδη ανακοίνωση πληροφορούσαμε για αυτά που είχαμε διαπιστώσει στο λίγο χρόνο που μας έδωσαν για έλεγχο, αναφέροντας ποσά που δαπάνησε το κάθε μέλος του ΔΣ και ένα δεύτερο ποσό, με αυτά που δεν υπήρχαν παραστατικά στοιχεία. Στόχος μας ήταν να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο, να γίνει κάθαρση ως εσωτερική διαδικασία της Ομοσπονδίας και να επιστραφούν τα αδικαιολογήτως πληρωθέντα ποσά στο ταμείο της ΟΔΥΕ, πάντα με γνώμονα το σεβασμό στις συνδρομές των συναδέλφων. Ειδικά στην περίοδο των μνημονίων με τη μείωση των αποδοχών μας, όπου και το τελευταίο  ευρώ μας είναι πολύτιμο. Την υποχρέωσή μας στο σεβασμό των συνδρομών τη δείξαμε όταν διοικήσαμε την Ομοσπονδία το 2014-2016, με πρόεδρο το Γιώργο Διαμάντη και ταμία τον Λαυρέντη Μπεζμέρτη, που μπήκε πλέον τάξη στη διαχείριση των οικονομικών.

Το θέμα όμως ξέφυγε μετά από αναφορά συναδέλφου και όχι με ευθύνη δική μας και το ανέλαβε η πολιτεία και συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας, ο οποίος μετά από δύο πορίσματα πραγματογνωμόνων, κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, στους υπεύθυνους της τότε διοίκησης, Λ. Χανδρινό, Δ. Λιάτσο και Α. Παρούτογλου, το ποσό ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται σε ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών και η Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη θα πράξει αυτό που πρέπει.

Επίσης, έχει συζητηθεί στο Εφετείο των Αθηνών το ζήτημα της διαθεσιμότητας των Λ. Χανδρινού (τ.προέδρου) και του Δ. Λιάτσου ( τ.Γ. Γραμματέα) και με ψήφους 4-1 (η μειοψηφία της προέδρου του Υ.Σ) δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.  Μετά όμως από έφεση του υπουργού της Δικαιοσύνης, το θέμα θα ξανασυζητηθεί στις 23-10-2017 στο υπηρεσιακό συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Από θέμα αρχής, η παράταξή μας είναι κατά των διαθεσιμοτήτων των συναδέλφων, ωστόσο περιμένουμε από τους δύο κάποια κίνηση καλής θέλησης, η οποία θα βοηθήσει στην αίσια έκβαση της απόφασης του πενταμελούς Υ.Σ. του Αρείου Πάγου.

Και ο Λ. Χανδρινός, ως ένα βαθμό έχει κρατήσει κάποιες αποστάσεις τον τελευταίο καιρό, αλλά ο Δ. Λιάτσος δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος και τη δύσκολη θέση στην οποία θέτει το υπηρεσιακό συμβούλιο όταν:

• Σύμφωνα με δήλωσή του είναι 20 χρόνια στο ίδιο τμήμα, των εκτελέσεων της Εισαγγελίας Εφετών και τα τελευταία δυόμιση χρόνια ΜΕ ΑΝΑΘΕΣΗ προϊστάμενος.
  • Είναι αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Είναι τακτικό μέλος του ανώτατου υπηρεσιακού συμβουλίου των Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ.
  • Είναι μέλος του Πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.
  • Είναι μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ.

Τους καλούμε, έστω και την τελευταία στιγμή να αναλογισθούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στους δικαστικούς υπαλλήλους και το συνδικαλιστικό κίνημα, αναστέλλοντας τη δράση τους μέχρι την εξέλιξη της ανάκρισης.

Αθήνα 12-10-2017

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ