Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων της γαλλικής δημόσιας διοίκησης κατά 120.00, «πάγωμα» μισθών και αύξηση των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση περιλαμβάνονται στο πακέτο αλλαγών που δρομολόγησε ο Εμμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο των προσπαθειών του για δημοσιονομική εξυγίανση. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων, με τους Γάλλους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν πρόσφατα προχωρήσει σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για το πάγωμα των μισθών τους και τις μειώσεις προσωπικού.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βρίσκεται σε συνεργασία με τη αντίστοιχη Γαλλική, προκειμένου να προωθήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Θέματα δημόσιας διοίκησης άλλωστε τέθηκαν και στη συνάντηση Τσίπρα – Μακρόν.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη κινητοποίηση δημοσίων υπαλλήλων της τελευταίας δεκαετίας, με 200.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία ή 400.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε πορείες σε όλη τη χώρα. Το αίτημα προς τον πρόεδρο Μακρόν ήταν να σταματήσει η υποχρηματοδότηση κρατικών υποδομών όπως τα δικαστήρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία, να σταματήσει η υποστελέχωση και να δοθούν αυξήσεις στους παγωμένους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ελπίδες για ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών στο πλαίσιο της περιοριστικής πολιτικής που ασκεί ο Γάλλος πρόεδρος είναι πενιχρές.

Αντιθέτως, τα συνδικάτα βλέπουν κάποιες γέφυρες επαφής με την προεδρική ατζέντα στο δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αφορά τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολουμένους, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πτώχευσαν και, υπό αυστηρούς όρους, σε υπαλλήλους που έχουν παραιτηθεί. Στόχος του τελευταίου μέτρου είναι να ευνοηθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

Ο φόβος των συνδικάτων είναι ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν ως αντάλλαγμα αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επιδομάτων ανεργίας, που θα οδηγήσουν τόσο στη μείωση του ύψους τους όσο και του χρόνου χορήγησής τους.

Όμως, πλέον ο αριθμός των εργαζομένων που βγαίνει στους δρόμους είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ πιο αποδυναμωμένα εμφανίζονται και τα ίδια τα σωματεία.

Βασικός παράγοντας που έχει αποτρέψει μέχρι τώρα τη δημιουργία μεγάλων αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας φρόντισε να επικοινωνήσει από νωρίς τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει, προειδοποιώντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εκπροσώπους τους.

Επίσης ο Μακρόν πριν να εκπονήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις φρόντισε να ζητήσει πρώτα τη γνώμη των συνδικάτων και να κάνει μερικές παραχωρήσεις σε αυτά. Από σήμερα που θα αρχίσουν ανάλογες συνομιλίες με τα συνδικάτα για τη μείωση των παροχών σε ανέργους ο Μακρόν αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια πολιτική, δείχνοντας ανυποχώρητος σε κάποια ζητήματα και κάνοντας μικρές υποχωρήσεις σε κάποια άλλα.

Μπορεί οι αντιδράσεις να αρχίσουν σταδιακά να αυξάνονται, ειδικά από το 2018 όταν ο Μακρόν θα θελήσει να εφαρμόσει τις πιο σκληρές από τις μεταρρυθμίσεις αυτές, αλλά μέχρι τώρα οι εξελίξεις τον ευνοούν.

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων σε αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2015 και μετά. Είναι ενδεικτικό ότι οι ώρες απεργιών εκείνη τη χρονιά έφταναν μόλις το ένα πέμπτο των ωρών απεργιών που καταγράφονταν τη δεκαετία του ’90.

Είναι επίσης πολύ λιγότερες από τις μαζικές απεργίες της δεκαετίας του ’80. Η μείωση της συμμετοχής πολλών εργαζομένων σε μαζικές απεργίες και ιδιαίτερα σε απεργίες του Δημοσίου ξεκίνησε από το 2007. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε περάσει νόμο ώστε να μην κατεβάζουν κυριολεκτικά ρολά όλες οι υπηρεσίες όταν γίνεται μια γενική απεργία, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Για παράδειγμα ο Σαρκοζί είχε αναγκάσει τα συνδικάτα των εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές να εγγυώνται ότι σε περίοδο απεργιών θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας ώστε να γίνονται δυνατές κάποιες από τις μετακινήσεις αυτές. Ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων κάνοντας πιο εύκολες τις απολύσεις με στόχο να γίνουν πιο εύκολες και οι προσλήψεις. Επίσης θέλει να επιτρέψει σε μεμονωμένες εταιρείες να κάνουν διαπραγματεύσεις για τις αποδοχές με τους εργαζομένους τους και να μη γίνονται μόνο σε συλλογικό επίπεδο για όλη τη χώρα. Από του χρόνου επίσης ο Μακρόν θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας και στις συντάξεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται να συγκεντρώσουν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr