Στην ανάθεση της καθαριότητας του Πανεπιστημίου σε εργολαβική εταιρεία, προσανατολίζεται η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, καθώς σήμερα λήγουν οι συμβάσεις των καθαριστριών που απασχολούνται στο Ίδρυμα. Παρέμβαση πραγματοποίησε εχθές,  το δίκτυο σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς Bloco, έξω από την Πρυτανεία, με αίτημα την άμεση πρόσληψη εργαζόμενων καθαριότητας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. «Η διαδικασία ανάθεσης σε εργολαβία έχει ήδη ξεκινήσει, απλά η Πρυτανεία θα φροντίσει να σεβαστούν οι συμβάσεις εργασίας τους», τόνισε στο http://www.stokokkino.gr ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

«Το ΕΚΠΑ είχε προχωρήσει στην υπογραφή απευθείας συμβάσεων με προσωπικό για την καθαριότητα του Ιδρύματος, οι οποίες ήταν ορισμένου χρόνου, μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία της ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολαβικές εταιρείες», ανέφερε μιλώντας στο http://www.stokokkino.gr ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες, είχε αποφασιστεί πολύ καιρό, οπότε, «αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει η Πρυτανεία, είναι να ρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις και να εφαρμόζονται οι συμβάσεις των καθαριστριών».

Σήμερα, λήγουν οι συμβάσεις των 60 καθαριστριών που απασχολούνται στο Πανεπιστήμιο. Να σημειωθεί, πως με βάση τον νέο νόμο, δίνεται κίνητρο για σύναψη σύμβασης εργασίας απευθείας με εργαζόμενους/-ες, τους/τις οποίους/-ες θα απασχολεί το Ίδρυμα, χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός ιδιώτη & καμιάς εταιρείας.

Ωστόσο, οι πρυτανικές αρχές, έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό, να μην προχωρήσουν στην σύναψη απευθείας συμβάσεων, καθώς όπως ισχυρίζονται «δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα». Έτσι, η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ θα αναθέσει την καθαριότητα σε εργολαβική εταιρεία, όπως είχε προαποφασίσει στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι οι εργολαβίες στην πραγματικότητα κοστίζουν περισσότερο από την πρόσληψη εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, για το ΕΚΠΑ, σύμφωνα με συζήτηση που έγινε σε συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος, η άμεση πρόσληψη των εργαζόμενων στην καθαριότητα κοστίζει 30% λιγότερο στο Πανεπιστήμιο, από το κόστος προς την αντίστοιχη εργολαβία και ιδιωτική εταιρεία.

Επίσης, οι εργολαβικές εταιρείες προσλαμβάνουν τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας, απλήρωτες υπερωρίες και εργασιακές σχέσεις επισφάλειας. Με τις εργολαβίες, η ιδιωτική πρωτοβουλία παρακάμπτει το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Καλλιεργεί ένα πελατειακό σύστημα μεταξύ των διοικήσεων και των εργολάβων, με παράνομες προσλήψεις προσωπικού, απευθείας αναθέσεις και παράκαμψη της νομοθεσίας αλλά και ένα πλήθος σκανδάλων που πλήττουν τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των πανεπιστημίων και αυξάνουν την κερδοφορία των εργολάβων. Όπως επισήμανε ο κ. Σπουρδαλάκης, «οι πρυτανικές αρχές θα φροντίσουν να πληρώνονται οι ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες στην ώρα τους, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και να αμείβονται οι καθαρίστριες στην ώρα τους».

Μάλιστα, το δίκτυο σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς Bloco, πραγματοποίησε χθες παρέμβαση στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, με κεντρικό σύνθημα «Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές μας». Σε ανακοίνωση που έβγαλαν οι φοιτητές, ανέφεραν ότι «ως BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς πιστεύουμε ότι εργολάβοι και ιδιώτες δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιό μας. Αναπαράγουν ένα ολόκληρο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, ενώ πέρα από τις αναξιοκρατικές κι αδιαφανείς αναθέσεις, η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εργολαβίες είναι τραγική.

H μάχη ενάντια στους εργολάβους και στην ιδιωτική πρωτοβουλία εντός του πανεπιστημίου δεν πρόκειται να δοθεί από μόνη της. Είναι στοίχημα & χρέος του φοιτητικού κινήματος να βγει μπροστά, να βάλουμε τα σώματά μας ασπίδα, προκειμένου να προασπιστούμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Να είμαστε εκείνοι & εκείνες που θα εγγυηθούμε πως δε θα δοθούν ξανά χρήματα του Πανεπιστημίου & του Δημοσίου, σε κανέναν εργολάβο, σε κανέναν ιδιώτη! Το ζήτημα της καθαριότητας & οι χώροι στους οποίους σπουδάζουμε, εργαζόμαστε, αφιερώνουμε χρόνο της καθημερινότητάς μας, είναι υπόθεση όλων. Διεκδικούμε την άμεση πρόσληψη εργαζόμενων καθαριότητας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

ΠΗΓΗ: stokokkino.gr