«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο ως αξιόπιστος συνομιλητής, παράγοντας σταθερότητας, αλλά και φορέας αξιών που έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη η διεθνής κοινότητα», αναφέρει στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, αποτιμώντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ενώ τονίζει την ιδιαίτερη, όπως λέει, σημασία των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τάχιστα και πως το ΔΝΤ δεν θα απαιτήσει νέα μέτρα.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία της χώρας, αισιοδοξία που πηγάζει όπως λέει «από τα αποτελέσματα, τη σκληρή δουλειά και την πίστη μας στην ελληνική κοινωνία».

Σχετικά με το νόμο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, και την αντιπαράθεση που προκάλεσε, υποστηρίζει ότι «ένα πολιτικό, νομικό, οικονομικό σύστημα που μπορεί προασπίζεται το δικαίωμα του «ενός» σε ένα κοινωνικό ζήτημα στέλνει σήμα ότι μπορεί και ξέρει να κάνει το ίδιο για τον καθένα σε οποιοδήποτε κρίσιμο ζήτημα».

Για το νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, η αρμόδια υπουργός αναφέρει ότι σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις προσφερόμενες θέσεις για αποσπάσεις και μετατάξεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων των υπηρεσιών για κάλυψη κενών θέσεων.

Σχετικά με την αξιολόγηση, που ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα, επισημαίνει ότι παρά την αποχή που κήρυξαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων, αναγνωρίζοντας «το αναγκαίο αυτής της μεταρρύθμισης».

Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι σύντομα το ψηφιακό Δημόσιο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ με αφορμή το Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η Περιφέρεια αυτή «να καταστεί πρότυπο για το πώς μπορεί ένας τόπος να βγει από το περιθώριο της κρίσης και να μπει στο επίκεντρο της δημιουργίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στους Κυριάκο Θεοδωρακάκο και Απόστολο Μιχαλούδη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου συστήματος κινητικότητας και της επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο;

Όλγα Γεροβασίλη: Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξυπηρετεί το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας. Όλες οι προσφερόμενες θέσεις θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα αυτή και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 1.000 αιτήματα από φορείς της δημόσιας διοίκησης κυρίως Υπουργεία για πλήρωση κενών θέσεων μέσω της κινητικότητας.

Επιπλέον, η πλατφόρμα του ΕΣΚ έχει συνδεθεί με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Απογραφής, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα με τα ήδη υφιστάμενα ηλεκτρονικά εργαλεία διοίκησης προσωπικού.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων των υπηρεσιών για κάλυψη κενών θέσεων που πληρούν τα κριτήρια της σχετικής νομοθεσίας.

Πλέον, με την εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας μπαίνει τέλος σε μεγάλο κομμάτι της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σημαντικές αλλαγές προκειμένου να χτυπηθεί η γραφειοκρατία στον δημόσιο τομέα, «μέσα από την απλοποίηση-ψηφιοποίηση διοικητικών διαδικασιών». Θα γίνει πράξη το ψηφιακό Δημόσιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;

Όλγα Γεροβασίλη: Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να έχει πρόσβαση στη γνώση, στην πληροφορία, στα κοινωνικά αγαθά, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε όλα εκείνα τα μέσα που συντελούν στην αναβάθμιση της καθημερινότητάς του. Απαντούμε στο κοινωνικό αυτό αίτημα με αξιοκρατία, διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία. Αρχές που ανέκαθεν η Αριστερά υπηρετούσε, σήμερα τις ενσωματώνει στις κυβερνητικές πολιτικές.

Μια πολιτική προσανατολισμένη σε αυτήν την κατεύθυνση ασκούμε και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με στόχο ο δημόσιος τομέας να γίνει πιο φιλικός προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, παράλληλα, να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα για την υποστήριξη των μελλοντικών επενδύσεων.

Το ψηφιακό κράτος, στο οποίο στοχεύουμε να φτάσουμε το 2020, έχει λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αξιοκρατία. Οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες κοστίζουν λιγότερο στο φορολογούμενο πολίτη, ενώ λιγότερη είναι και η αυτοπρόσωπη παρουσία του για την εξυπηρέτησή του.

Επίσης, το ψηφιακό Δημόσιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις, όπως η απλούστευση των διαδικασιών, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η ψηφιακή υπογραφή και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ψηφιακό Δημόσιο προωθεί πολιτικές ανοιχτής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πρόσφατα παρουσιάσαμε στη Βουλή την έκθεση πεπραγμένων για τα ανοιχτά δεδομένα, η διάθεση των οποίων συνδέεται και με την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με την πολιτική των ανοιχτών δεδομένων η Δημόσια Διοίκηση γίνεται εξωστρεφής, καθώς η επαναχρησιμοποίηση των συνόλων δεδομένων από την άσκηση δημόσιων πολιτικών δημιουργεί υπεραξίες και ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις σε μια ενιαία ψηφιακή αγορά.

Μιλάμε, λοιπόν, για στέρεα βήματα, βάσει σχεδίου που ξεδιπλώνεται σταδιακά και που σύντομα θα καταστήσει το ψηφιακό Δημόσιο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ποιές είναι οι προσδοκίες από το Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου, που ξεκινά αύριο στα Ιωάννινα;

Όλγα Γεροβασίλη: Το Περιφερειακό Συνέδριο είναι ένα από τα 13 που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διαμορφωθεί στην τελική του μορφή το εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η συζήτηση, για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα, δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας. Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι η μετάβαση από την εποχή της κρίσης στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Έχει σημασία να ενσωματώσουμε στη θεσμική «μνήμη» της χώρας όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάταση της κοινωνίας. Η «δίκαιη ανάπτυξη» δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά αποτυπώνει στο πεδίο τη σύγκλιση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με τον δημοκρατικό σχεδιασμό. Που είναι προϋπόθεση για ένα κοινωνικά βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, συνεκτικό στον σχεδιασμό του και αποτελεσματικό στην εφαρμογή του. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, οι διαβουλεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης με τους τοπικούς φορείς κάθε περιφέρειας συνιστούν συναίνεση στη βάση, προκειμένου να καταγραφεί αξιόπιστα ο οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα.

Η επόμενη μέρα για την Ήπειρο σημαίνει κατ’ αρχάς την οριστική άρση της απομόνωσης που επέβαλαν οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αλλά και η αδιαφορία, οι στρεβλώσεις και οι λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος. Με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού αποδείχτηκε έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για άμεσες λύσεις στην Ήπειρο, που ανοίγουν κυριολεκτικά και μεταφορικά το δρόμο για νέες πρωτοβουλίες, για μια νέα παραγωγική και επιχειρηματική κουλτούρα.

Διερευνούμε σε βάθος τις παραγωγικές δυνατότητες και την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειάς μας, παρουσιάζουμε και αξιολογούμε όσα ήδη έχουν υλοποιηθεί, αλλά και τις προτάσεις που γίνονται. Ο συντονισμός των ενεργειών κάθε πλευράς θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε από κοινού ακόμη πιο δυναμικά και αποτελεσματικά. Θεωρώ ότι το επόμενο διήμερο στα Ιωάννινα θα ακουστούν ουσιαστικές θέσεις.

Είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η Ήπειρος να καταστεί πρότυπο για το πώς μπορεί ένας τόπος να βγει από το περιθώριο της κρίσης και να μπει στο επίκεντρο της δημιουργίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, έχοντας πίστη στο ανθρώπινο κεφάλαιο και γνωρίζοντας καλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Είμαι αισιόδοξη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ