Ένα διαχρονικό αίτημα των Νοσηλευτών υλοποιείται από την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Στον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Υγείας, προβλέπεται Διεύθυνση Νοσηλευτικής με τα τμήματα Νοσηλευτικής και Μαιών-Επισκεπτών.

Από το Νόμο 2071/92, το Συνδικαλιστικό Κίνημα και οι Νοσηλευτές διεκδικούσαν Ανεξάρτητη Διεύθυνση Νοσηλευτικής. Απέναντι σε αυτό το δίκαιο αίτημα ΟΛΕΣ οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο κώφευαν, αλλά με ανακοινώσεις περί «άμεσης υλοποίησης ενός δίκαιου αιτήματος» κορόιδευαν συστηματικά τους Νοσηλευτές.

Μάλιστα, τα μέλη που διόριζε το ΠΑΣΟΚ η Ν.Δ και η Ε.Ν.Ε – να θυμίσουμε ότι Πρόεδρος του ΕΣΑΝ τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο Γραμματέας της Ε.Ν.Ε-, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ανέδειξαν το θέμα, ούτε πήραν πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση του αιτήματος. Επί της ουσίας, ήταν ανύπαρκτη συνολικά και η παρουσία τους στο ΕΣΑΝ το οποίο συνειδητά υποβάθμισαν.

Φτάσαμε το 2016, να υπάρξει νέα σύνθεση στο ΕΣΑΝ, για να μπει στις άμεσες προτεραιότητες το θέμα σύστασης Διεύθυνσης Νοσηλευτικής στο Υπουργείο Υγείας.

Απόφαση ΕΣΑΝ 2ης Ολομέλειας / 27-1-2017, Αρ. Απόφασης 1«Τη δημιουργία Διεύθυνσης «Ανάπτυξης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών» στα πλαίσια της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας στο Υπουργείο Υγείας»

Η Πολιτική Ηγεσία του  Υπουργείου ανταποκρίθηκε στο αίτημα και προχώρησε ΑΜΕΣΑ στην υλοποίηση του αιτήματος. Αναλυτικά:

 9 Οκτωβρίου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου148 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ ’ ΑΡΙΘΜ. 121  Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας:

Άρθρο 20 ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

1.Η Διεύθυνση Νοσηλευτικής έχει ως σκοπό: α. Τη διαμόρφωση και παρακολούθηση εφαρμογής Πλαισίου που αφορά στα επαγγέλματα που ανήκουν στη Νοσηλευτική Υπηρεσία των μονάδων υγείας. β. Την εφαρμογή κοινοτικών διατάξεων που αφορούν στους επαγγελματίες που αποτελούν το νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων υγείας .γ. Την εκπαίδευση, εξειδίκευση,  συνεχή κατάρτιση των ανωτέρω επαγγελματιών υγείας.

  1. Τη Διεύθυνση Γ6) συγκροτούν τα ακόλουθα Τμήματα :α. Τμήμα (Γ6α) Νοσηλευτών/τριών β. Τμήμα (Γ6β) Μαιών και Επισκεπτών/τριών Υγείας .

Η υλοποίηση του ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ των Νοσηλευτών, αποδεικνύει ότι η σημερινή Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η Κυβέρνηση αναγνωρίζουν ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ των Νοσηλευτών και του ρόλου τους στο Ε.Σ.Υ και σε όλες τις Υπηρεσίες Υγείας. Για αυτό μετά τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής στο Υπουργείο Υγείας, προχωρά στο τέλος του χρόνου στη ψήφιση του Σχεδίου Νόμου  για τον Εκδημοκρατισμό της Ε.Ν.Ε και τη Σύσταση του Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού, ολοκληρώνοντας ένα κύκλο παρεμβάσεων για τους Νοσηλευτές, αναβαθμίζοντας στη πράξη- και όχι στα λόγια- το ρόλο και τη θεσμική θέση των Νοσηλευτών.

Υ.Γ 1: Την υλοποίηση του αιτήματος για τη Σύσταση Διεύθυνσης Νοσηλευτικής στο Υπουργείο Υγείας, ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ των Νοσηλευτών (ΠΟΕΔΗΝ-ΠΑΣΟΝΟΠ-Ε.Ν.Ε) δεν ανέδειξε με ανακοίνωσή του. Αντιθέτως, στάθηκαν μίζερα στο γεγονός πως σε μια  κατ’ εξοχήν διοικητική Υπηρεσία όπως είναι ένα Υπουργείο, στις 23 από τις 25 Διευθύνσεις προΐσταται η κατηγορία ΠΕ Διοικητικού. Δεν πειράζει, οι Νοσηλευτές ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους για όσους στα λόγια διεκδικούν και αγωνίζονται για τα αιτήματα τους. Και όταν υλοποιείται ένα αίτημα που το διεκδικούσαμε 25 χρόνια!!!, η σιωπή τους είναι εκκωφαντική..

Υ.Γ 2: Το μόνο που δικαιολογούμε είναι το Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ. Τόσες μέρες κλεισμένος στα υπόγεια του Έλενα να ψαρεύει το Δονάκιο της Χολέρας, που να βρει χρόνο για να αναδείξει αιτήματα των Νοσηλευτών. Έχει αφήσει τα Συνεταιράκια του της Ε.Ν.Ε να ασχολούνται με αυτά….