Ανακοίνωση – καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης εξέδωσε η ΔΑΣ, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι «η πίεση που ασκείται για να βγει η δουλειά, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, μηχανήματα, εργαλεία κ.α. αναγκάζει τους εργαζόμενους να καταφεύγουν σε διάφορα τεχνάσματα και να μην τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας».

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής :

Την Δευτέρα 16 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι του δ. Θεσ/νίκης πραγματοποίησαν παρέμβαση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τις συνθήκες εργασίας και για απλήρωτα νυχτερινά – εξαιρέσιμα στην υπηρεσία καθαριότητας.

  Για την υγιεινή και ασφάλεια, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) κ.α. που δεν δίνονται, οι εργαζόμενοι δεν πήραν καμία απάντηση από την διοίκηση Μπουτάρη, που συνειδητά απαξίωσε και υποβάθμισε το θέμα. Αντί για απάντηση πήραν τα ειρωνικά σχόλια, για τα ΜΑΠ, του αντιδημάρχου Παπά που βέβαια ως γνωστό «παλικάρι» τα έκανε όταν οι εργαζόμενοι είχαν αποχωρήσει. Η διοίκηση Μπουτάρη προσπαθεί να πείσει ότι όλα πάνε καλά στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στον δ. Θεσ/νίκης. Τους  αφιερώνουμε τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το δελτίο τύπου.

   Την Πέμπτη 19 Οκτώβρη το πρωί, συνεργείο της υπηρεσίας πρασίνου (αρμόδιος αντιδήμαρχος ο Παπάς ) κόβει κλαδιά δέντρων   που εμποδίζουν την ορατότητα φωτεινού σηματοδότη στην οδό Εγνατία. Απαραίτητη εργασία που πρέπει να γίνει. Εργαζόμενος είναι ανεβασμένος και ακροβατεί στην οροφή φορτηγού (ΔΘ 732) για να μπορέσει να κόψει τα κλαδιά, ελλείψει καλαθοφόρου οχήματος. Για μια τέτοια εργασία, κανείς δεν φοράει τα απαραίτητα ΜΑΠ αφού δεν του έχουν χορηγηθεί. Σε αυτές τις συνθήκες δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Όταν βέβαια συμβεί το κακό– εργατικό «ατύχημα» κανείς από την διοίκηση Μπουτάρη δεν ξέρει τίποτα και δεν έχει ευθύνη. Φταίει «η κακιά η ώρα», οι εργαζόμενοι και το πολύ-πολύ η ευθύνη να πέσει σε κάποιον προϊστάμενο. Αυτά ακούσαμε στα θανατηφόρα και άλλα σοβαρά «ατυχήματα» που έχουν συμβεί στον δ. Θεσ/νίκης.

   Η πίεση που ασκείται για να βγει η δουλειά, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, μηχανήματα, εργαλεία κ.α. αναγκάζει τους εργαζόμενους να καταφεύγουν σε διάφορα τεχνάσματα και να μην τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι στην υπηρεσία πρασίνου υπάρχει μόνο ένα καλαθοφόρο όχημα, όταν αυτό λειτουργεί. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός που παραχωρεί την υπηρεσία πρασίνου σε ιδιωτικές εταιρίες για 5.000.000 ευρώ για δύο χρόνια. Όπως έχουμε ξανατονίσει με λιγότερα χρήματα εξασφαλιζόταν η λειτουργία της υπηρεσίας από τον δήμο με πρόσληψη εργαζομένων και αγορά μηχανημάτων και εργαλείων που χρειάζονται. Οι ίδιες καταστάσεις ισχύουν και σε άλλες υπηρεσίες π.χ. οι τράκτορες σταματούν να μεταφέρουν κοντέινερ από τον ΣΜΑ στον ΧΥΤΑ όταν βρέχει, επειδή έχουν φθαρμένα λάστιχα.

  Οι ευχαριστίες που πολλές φορές δίνει η διοίκηση Μπουτάρη στους εργαζόμενους για την δουλειά τους, ως κοροϊδία μας ακούγεται. Δεν θέλουμε τις ευχαριστίες τους. Ας φροντίσουν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και να πληρώσουν ό,τι χρωστούν στους εργαζόμενους. Να σταματήσουν να μας κλέβουν.

Σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία, τα καταγεγραμμένα εργατικά «ατυχήματα» παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μεγάλη αύξηση σε όλους τους κλάδους. Στους δήμους δεκάδες είναι οι δολοφονημένοι εργάτες τα τελευταία 3 χρόνια, 10 τους τελευταίους 4 μήνες. Δεκάδες βέβαια είναι και οι σακατεμένοι από σοβαρά εργατικά «ατυχήματα». Αποθρασυμένοι οι εργοδότες από την αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, που τα βλέπουν ως κόστος.

Καλούμε τους εργαζόμενους του δήμου Θεσ/νίκης να απαιτήσουν και να αγωνιστούν για την εφαρμογή όλων των κανόνων για την υγιεινή και ασφάλεια. Να μην αφήσουμε την ζωή μας και την ασφάλεια κατά την εργασία μας έρμαιο στις ορέξεις της διοίκησης Μπουτάρη.  

Γραμματεία της ΔΑΣ

Πηγή: aftodioikisi.g