Στη δημοσιότητα έδωσαν 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), περίπου 13,4 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα Paradise Papers αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων τέτοιου είδους (μετά τα Panama Papers) και μεταξύ άλλων φέρνουν στο φως τις offshore δραστηριότητες και συμφέροντα περισσοτέρων των 120 πολιτικών και ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών συναλλαγών της βασίλισσας της Βρετανίας, καθώς και υπουργών της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FICIJ.org%2Fvideos%2F10154993935581512%2F&show_text=0&width=560

Πιο συγκεκριμένα, τα Paradise Papers δείχνουν:

⇒ Εκατομμύρια λίρες από την κτηματική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε ένα fund των Νησιών Κέιμαν – ορισμένα από τα χρήματα πήγαν σε επιχειρηματία λιανικής που κατηγορήθηκε για εκμετάλλευση  φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.

⇒ Εκτενείς offshore συναλλαγές από τα μέλη της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς και συμβούλους και χορηγούς του, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών συναλλαγών από μια εταιρεία που συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν προς ναυτιλιακό όμιλο του αμερικανικού υπουργού Εμπορίου, Wilbur Ross.

⇒ Twitter και Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που μπορούν να ανιχνευθούν σε ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

⇒ Η φοροαποφυγή που έλαβε χώρα στα Νησιά Κέιμαν κι είχε ως διαχειριστή, έναν σύμβουλο του Καναδού πρωθυπουργού.

⇒ Δίκτυο offhore εταιρειών που χρησιμοποίησαν δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι για να αγοράσουν μετοχές της Άρσεναλ και της Έβερτον.

⇒ Μεγάλης έκτασης φοροαποφυγή από περισσότερες από 100 πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Nike, η Apple και η φαρμακευτική Allergan, που παρασκευάζει το Botox.

⇒ Ο τρόπος που κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα στις βιομηχανίες κινηματογράφου και τηλεόρασης προστατεύουν τον πλούτο τους με μια σειρά offshore εταιρειών.

Επίσης, τα Paradise Papers ρίχνουν φως σε μυστικές συμφωνίες και καλά κρυμμένες εταιρείες που σχετίζονται με τον επιχειρηματικό κολοσσό Glencore, τον μεγαλύτερο διαπραγματευτή αγαθών παγκοσμίως, με λεπτομερείς μάλιστα αναφορές στις διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την Δημοκρατία του Κονγκό για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Τέλος, περιέχουν λεπτομέρειες για το πώς οι ιδιοκτήτες των πολυτελών αεροσκαφών και γιοτ -μεταξύ αυτών «γαλαζοαίματοι» και αστέρια του αθλητισμού- χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους για να αποφύγουν την καταβολή φόρων.

Μέρος των εγγράφων αυτών προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις. Επίσης, μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων βρίσκονται οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι στοιχεία για τα κέρδη των πολυεθνικών –περίπου 600 δισ. ευρώ, μόνο το προηγούμενο έτος- θα αποκαλυφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Δείτε ΕΔΩ τα Paradise Papers από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Πηγή: efsyn.gr