Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 135 εκατ. ευρώ, που έλαβε επί σειρά ετών η εταιρεία, κάνοντας έτσι αποδεκτή την προσφυγή της Ε.Ε. κατά της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε να ανακτηθεί το συγκεκριμένο ποσό. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Ανδρέας Κορέντζελος, μιλά στο http://www.stokokkino.gr.

Να υπενθυμίσουμε πως η συγκεκριμένη απόφαση είχε εκδοθεί  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014 και είχε κοινοποιηθεί στη χώρα τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ζητώντας από την Ελλάδα την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων  που δόθηκαν τα  έτη: 2008,2010 και το 2011.

«Όλο αυτό το διάστημα φωνάζαμε ότι το θέμα των κρατικών ενισχύσεων έπρεπε να προσεχτεί περισσότερο απ’ όλα», αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον κ. Κορέντζελο η εταιρεία αδίκως διώκεται για τα 135 εκατ. ευρώ, γιατί μέσα στις κρατικές ενισχύσεις συγκαταλέγεται και το ομολογιακό δάνειο που είχε πάρει από την Αγροτική τράπεζα και το οποίο αποπληρώνεται. Το οποίο όμως αδίκως θεωρήθηκε κρατική ενίσχυση.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος είχε μάλιστα μεταφέρει στους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον κ. Κορέντζελο, πως «αν το ανακτήσιμο ποσό είναι γύρω στα 40- 50 εκατ. θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να το αποπληρώσει  και να φαίνεται έτσι η επιχείρηση ότι είναι υγιής, ωστόσο η απόφαση αυτή ανατρέπει τα δεδομένα».

Ανησυχία όμως προκαλεί για τους 1200 εργαζόμενους και το ζήτημα που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην εταιρεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων τα αρχικά σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ μιλούσαν για τριχοτόμηση της εταιρείας, δηλαδή να γίνει αποκοπή των μεταλλείων από το εργοστάσιο. Αυτά τα σχέδια μάλιστα φαίνεται ότι τα ενστερνίζεται και η DG COM, προσθέτει. Καταγγέλλει ακόμα, ότι μέσα στη Λάρκο υπάρχουν «σκοτεινά» σενάρια που θέλουν την εταιρεία να μην λειτουργεί. Υποστηρίζει πως αναμοχλεύεται ένα σχέδιο να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στα ενιαία μισθολόγια, ενώ υπάρχουν δυο γνωμοδοτήσεις νομικών που υπογραμμίζουν ότι οι εργαζόμενοι δεν ανήκουν στο δημόσιο.

Να επισημανθεί πως η σημερινή κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως είναι στις προθέσεις της η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας. Μάλιστα, από τις πρώτες κινήσεις του αρμόδιου υπουργείου ήταν να διευθετηθεί το χρέος που έχει η Λάρκο προς τη ΔΕΗ, με τις δύο επιχειρήσεις να έρχονται σε συμφωνία για την τιμή του ρεύματος, ενώ υπήρξε συμφωνία και για τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών της. Επίσης, αίσθηση είχαν προκαλέσει τα όσα είχε αναφέρει από τη Βουλή, τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Σταθάκης για την κακοδιαχείριση την περίοδο 2010-2014, αλλά και τις εξυπηρετήσεις ημετέρων. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί, πως μέχρι τέλος του έτους θα εξεταστεί η προσφυγή της Λάρκο στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

ΠΗΓΗ: stokokkino.gr