Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εμπορικής κοινότητας, η κίνηση για την Black Friday 2017 αναμένεται αυξημένη και οι εκπτώσεις αναμένεται να είναι μεγάλες. Μάλιστα για φέτος παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οδεύουμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ, καθώς το κοινό περιμένει με αγωνία τη συγκεκριμένη ημέρα. Το ωράριο των καταστημάτων όμως δεν αλλάζει και δεν αναμένεται να διευρυνθεί.

Συγκεκριμένα το ωράριο των καταστημάτων που θα συμμετέχουν στο Black Friday, δεν φαίνεται ότι θα επεκταθεί. Ενδεχομένως μερικά μικρότερα καταστήματα τηρήσουν το ωράριο των πολυκαταστημάτων και να παραμείνουν ανοικτά από τις 09:00 π.μ. μέχρι τις 21:00 μ.μ..

Η ΕΣΕΕ απέστειλε εγκύκλιο προς τις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους μέλη της, ώστε να πραγματοποιηθεί πανελλαδικά το έθιμο και να καθιερωθεί σταδιακά. Όμως δεν φαίνεται να υπάρχουν μεταβολές στο ωράριο.

Αν δεν πρόλαβες να πας σε κάποιο κατάστημα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράσεις online ότι έχει προγραμματίσει για φέτος. Η Μαύρη Παρασκευή, έτσι και αλλιώς ξεκινάει online νωρίτερα από ότι στα φυσικά καταστήματα. Από το βράδυ της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου οι πρώτες εκπτώσεις θα είναι online και θα σας περιμένουν σε online stores και e-shops.

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η ονομασία; Τότε τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις γράφονταν «στο χέρι»και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Εξελικτικά, καθιερώθηκε ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday.

Μάλιστα, αν και δεν αποτελεί επίσημη αργία, σε ορισμένες πολιτείες, όπως στην Καλιφόρνια, δίνεται άδεια στους εργαζομένους στην τοπική κυβέρνηση εκείνη την ημέρα. Είναι συχνό φαινόμενο τότε να συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι από τα χαράματα έξω από πολυκαταστήματα, περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες, και να προσπαθούν να μπουν όσο γίνεται νωρίτερα, για να προλάβουν τις προσφορές.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr