Με μια εξαιρετικά δεικτική ανακοίνωσή τους, με αφορμή το νέο έγγραφο της διοίκησης του ΕΦΚΑ για εργασία όλα τα Σαββατοκύριακα, ώστε να βγουν νέες συντάξεις, οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία αναδεικνύουν σειρά από προβλήματα, αδυναμίες και ευθύνες για τις δυσλειτουργίες στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ κάνουν λόγο για επικοινωνιακά «τρυκ» από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), λοιπόν, «με αφορμή την καθ’ υπόδειξη της πολιτικής ηγεσίας νέα επιστολή της Διοίκησης του ΕΦΚΑ προς τους εργαζόμενους το μεσημέρι της Παρασκευής 17ης Νοέμβρη! σχετικά με την “αξιοποίηση” ΚΑΘΕ Σαββατοκύριακου για την έκδοση περισσότερων συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και τις 17/12», κάνει πολλές και σημαντικές επισημάνσεις.

«Η έκδοση του μέγιστου αριθμού συνταξιοδοτικών αποφάσεων στο βαθμό που εξαρτάται από την προσωπική εργασία των εργαζόμενων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους», τονίζεται στην ανακοίνωση, «επιτυγχάνεται εντός του νόμιμου ωραρίου εργασίας και της επιπλέον καθημερινής τους απασχόλησης στα ειδικά κλιμάκια που έστω και με καθυστέρηση συστάθηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό, με τις εργάσιμες ώρες σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνούν τις 60 ανά εβδομάδα. Είναι όμως αδύνατο ακόμη κι αν θεωρητικά εργαστούν επί 24ωρου βάσεως, να υπερβούν τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα προβλήματα που λόγω της αδράνειας και της έλλειψης σχεδιασμού από την πλευρά του υπουργείου και της διοίκησης διαιωνίζονται και δυσχεραίνουν την επίτευξη του στόχου της γρήγορης απονομής όλων των συντάξεων».

Σύμφωνα με τις δύο Ομοσπονδίες «η αποποίηση και η μετάθεση των ευθυνών στους εργαζόμενους και βέβαια ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, κυρίως των υποψήφιων συνταξιούχων, σε συνδυασμό με τα πολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια και τα μπράβο της τρόικας ενόψει της τρίτης “αξιολόγησης”, αποτελούν το βασικό στόχο της απόφασης για την απασχόληση του Σαββάτου και της Κυριακής. Ταυτόχρονα βέβαια δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής από τη μεριά τους γι’ αυτές τις καθυστερήσεις, ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και την απόφαση για τη δημιουργία του ΕΦΚΑ».

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες προχωρούν και σε μια σημαντική καταγγελία, τονίζοντας ότι «για την αποτίμηση του έργου που παράχθηκε το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου και για το οποίο αρχικά δείξαμε ανοχή, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος της απονομής 4.193 νέων συντάξεων που καταβλήθηκαν εμβόλιμα στις 10 Οκτωβρίου και που βέβαια η επεξεργασία είχε ολοκληρωθεί πολλές μέρες πριν! Κατάφεραν, ωστόσο, να διχάσουν το προσωπικό, να στοχοποιήσουν εργαζόμενους και να ταλαιπωρήσουν όσους συναδέλφους ανταποκρίθηκαν υποχρεώνοντάς τους να διεκπεραιώσουν έργο το οποίο με στοιχειώδη οργάνωση και σχεδιασμό θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός του πενθημέρου. Ακόμη όμως και μετά τον υποτιθέμενο “συναγερμό” και την παρέλευση ενός μήνα από εκείνο το Σ/Κ, δεν έκαναν το παραμικρό κυρίως σε οργανωτικό επίπεδο, προκειμένου ως όφειλαν να θέσουν προτεραιότητες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων».

Και οι Ομοσπονδίες, πάνε ένα βήμα πιο πέρα, σημειώνοντας ότι «πέρα από τον εμπαιγμό και τα επικοινωνιακά “τρικ” δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη μεθόδευση και πρακτική που σίγουρα θα συνεχιστεί, θέτει ευθέως το ζήτημα της “διευθέτησης” του χρόνου εργασίας και της κατάργησης των αργιών κατά το πρότυπο, τηρουμένων των αναλογιών, του πρόσφατου Ν. 4498/17 του Υπουργείου Υγείας για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών. Μέσω λοιπόν της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της ελαστικοποίησης του ωραρίου απασχόλησης θα επιχειρήσουν να καλύψουν σε μόνιμη βάση την έλλειψη προσωπικού σε βάρος τόσο των εργαζόμενων όσο και του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Ωστόσο την ίδια στιγμή που υποτίθεται επιχειρούν να συντομεύσουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων με αναφορά στην έλλειψη προσωπικού και στην επιπλέον προσπάθεια που απαιτείται από τη μεριά των εργαζόμενων, εξακολουθούν να διατηρούν σε ισχύ διάταξη που αναφέρεται στο “πλεονάζον προσωπικό” του ΕΦΚΑ! Τέτοια κοροϊδία!».

«Καταγγέλλουμε λοιπόν τόσο τη νέα καθαρά επικοινωνιακή μεθόδευση με την απασχόληση τα Σ/Κ, όσο και την ευθεία παρέμβαση της Πολιτικής Ηγεσίας και της Διοίκησης στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων και του ωραρίου εργασίας. Καλούμε τους συναδέλφους να αγνοήσουν κάθε τέτοια προσχηματική παραίνεση και εντολή, συνεχίζοντας όπως αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και με όποιο τρόπο οι ίδιοι θεωρούν αποτελεσματικότερο και ανθρωπίνως δυνατό την προσπάθειά τους, με μοναδική αναφορά στη συνείδησή τους, στην κοινωνική τους ευαισθησία και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των ασφαλισμένων».

Απευθυνόμενοι στους ασφαλισμένους τους ενημερώνουμε ότι το ζήτημα των καθυστερήσεων και της –ηθελημένης;– αδιαφορίας των υπευθύνων προειδοποιήσαμε και κινητοποιηθήκαμε από τον Ιανουάριο του 2017. Παρακάμπτοντας όμως το συγκεκριμένο ζήτημα, πηγαίνουμε κατευθείαν στο «διά ταύτα» δηλαδή στους υποψήφιους συνταξιούχους και τους διαβεβαιώνουμε ότι: ο ΕΦΚΑ λειτουργεί μόνο χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων του, οι οποίοι παρότι απαξιωμένοι και αβοήθητοι από τους καθ’ ύλην «αρμόδιους» ανταποκρίνονται απόλυτα στις υποχρεώσεις τους σχετικά με την έκδοση όλων των συνταξιοδοτικών αποφάσεων όσο τα τεχνικά μέσα και οι διευκολύνσεις που έχουν στη διάθεσή τους, τους το επιτρέπουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: asfalistiko.gr