Σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 8 το πρωί, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (στις 9 το πρωί), προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι των 43 υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), διαμαρτυρόμενοι για έλλειψη χρηματοδότησης και υποστελέχωση. Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΥΠΑΑΤ για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Απόστολος Σκούφας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Εκτιμώ ότι με ένα ποσό 500.000 ευρώ το πολύ, οι υπηρεσίες θα λειτουργούν ομαλά και οι συνάδελφοι θα πάψουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή -μεταξύ άλλων-ηλεκτροδότησης και θέρμανσης» .
Με τη φράση «δεν πάει άλλο», ο κ. Σκούφας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι «η κατάσταση είναι δραματική και οι συνθήκες διαβίωσής μας στις υπηρεσίες, τριτοκοσμικές, λόγω έλλειψης καυσίμων, όσο και αναφορικά με την εκτέλεση των καθηκόντων μας, που καθημερινά γίνεται πιο δύσκολη, ενώ την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μας εμπαίζουν συστηματικά».
Σύμφωνα με τον κ. Σκούφα, πέραν των συσσωρευμένων προβλημάτων αναφορικά με τις περικοπές μισθών, συντάξεων και «τη λήψη άλλων δυσμενών μέτρων», οι 350 Βορειοελλαδίτες εργαζόμενοι του ΥΠΑΑΤ «δεν έχουμε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ εργαζόμαστε σε κτήρια που επλήγησαν από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας και ακόμη δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση για να ξεκινήσει η αποκατάσταση από πέρυσι και παρά τον πακτωλό εγγράφων που έχουμε αποστείλει στην κεντρική υπηρεσία εξηγώντας την κατάσταση και παραθέτοντας συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στις 43 υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βόρειο Ελλάδα-από την Κομοτηνή ως και την Ορεστιάδα- απασχολούνται 350 άτομα (150 στη Θεσσαλονίκη), ενώ προ επταετίας αυτοί ανέρχονταν σε 700. «Τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, ανάλογα με την περιοχή, κυμαίνονται από 20% έως και 60%», υπογράμμισε ο κ. Σκούφας.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑΑΤ στη Μακεδονία ? Θράκη, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η απαξία εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικξής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Σε υπηρεσία του υπουργείου στη Θεσσαλονίκης υπάρχει κλίβανος όπου καίγονται τα σφαγεία που φτάνουν σε αυτήν για αναλύσεις. Δεν υπάρχει καύσιμο, άρα δεν λειτουργεί και καθένας μπορεί να αντιληφθεί τους κινδύνους».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πρόσφατα, οι Βορειοελλαδίτες εργαζόμενοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμαναν χαρακτηριστικά «απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δώσει λύση τώρα για άμεση χρηματοδότηση για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και την αποκατάσταση των ζημιών από την περσινή κακοκαιρία, προσπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες. Την τροποποίηση του υπάρχοντος Νόμου σχετικά με την προμήθεια πετρελαίου για τις Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες (να προμηθεύονται πετρέλαιο με απευθείας ανάθεση και με λήψη προσφορών χωρίς να εμπλέκονται οι Περιφερειακές Ενότητες). Τη σύνδεση των Υπηρεσιών με το φυσικό αέριο. Επαρκή χρηματοδότηση για την κάλυψη του κόστους της διενέργειας επιθεωρήσεων και ελέγχων, για τη σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, για την πρόσληψη τεχνικού προσωπικού καθώς και για την τήρηση των ελάχιστων προδιαγραφών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ