Παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας Πειραιώς (Αμερικής 4) πραγματοποιούν τα σωματεία εργαζομένων ως απάντηση στη μεθόδευση της διοίκησης για απόσχιση του κλάδου καθαρισμού και φύλαξης

Η Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθώντας την γνωστή πεπατημένη των τραπεζών (και όχι μόνο), επιδικώκει να «μεταφέρει» περίπου 130 εργαζόμενους στην φύλαξη και την καθαριότητα σε εργολάβο, με το επιχείρημα, μάλιστα, της…  «διαφύλαξη των θέσεων εργασίας» (!).

Οι εργαζόμενοι, ζητούν την απόσυρση της «ανήθικης» αυτής απόφασης της διοίκησης, και την απαρέγκλιτη τήρηση των συλλογικών συμφωνιών που έχει υπογράψει για την προστασία της απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο. Αυτήν την ώρα (μεσημέρι Τρίτης 19/12), πραγματοποιούν παρέμβαση έξω από το κεντρικό κτίριο της τράπεζας, στο κέντρο της Αθήνας (βλέπε φωτογραφίες), δηλώνοντας ότι δεν θα υποχωρήσουν αν δεν ακυρωθεί η μεθόδευση.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς προειδοποιεί με κλιμάκωση του αγώνα «ενάντια στην αντεργατική και παράνομη απόφαση της Τράπεζας», απόφαση που πιθανότατα θα σημάνει απολύσεις και σίγουρα επιδείνωση των εργασικών σχέσεων για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα «περάσουν» σε τρίτη εταιρεία, όπως έχουν δείξει τα αναρίθμητα παραδείγματα στο παρελθόν. 

Στην κινητοποίηση συμμετέχει η ΟΤΟΕ που οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι οι εργολαβίες δεν «είναι πρόβλημα του χθες», όπως σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, κ. Σαξώνης, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων, αλλά τεράστιο ζήτημα που αφορά τις ζωές εκατοντάδων εργαζομένων στις τράπεζες. Και αυτό διότι, η εξωτερίκευση εργασιών, αποτελεί παγίως όχημα για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την παράκαμψη του θεσμικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας και δεν μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να κλείνει τα μάτια απέναντι στις πρακτικές αυτές. 

Πρακτικές που, πολλές φορές, αφορούν υπηρεσίες που αντιστοιχούν στον σκληρό πυρήνα των εργασιών μιας τράπεζας, ζήτημα στο οποίο θα επανέλθουμε με νεότερο ρεπορτάζ. 

Θυμίζουμε επίσης ότι η Τράπεζα Πειραιώς διεκδικεί επάξια τα πρωτεία στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το πρόστιμο – μαμούθ του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ  περισσότερες από 100 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας.

Στην κινητοποίηση ενάντια στην  νέα πρόκληση της διοίκησης, συμμετέχουν αναλυτικά οι:

Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Α.Π)

Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ)

Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (Ε.Σ.Ε.Τ.Π)

Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικής Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Υ.Γ.Τ.Ε)

Σύλλογος Υπαλλήλων Τραπέζης Πειραιώς – πρ. ΕΤΒΑ

Πηγή: left.gr