Στις 14-15-16/2 πραγματοποιήθηκε το 15ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Τα αποτελέσματα ήτα τα εξής: ( Σε παρένθεση οι έδρες του 2015. Να θυμίσουμε εδώ ότι το ΜΕΤΑ το 2015 είχε ενιαίο 6 έδρες και μετά τη διάσπαση σε ΜΕΤΑ και ΑΡΜΑ είχαν από 3 έδρες οι παρατάξεις στο τέλος.)

ΠΟΕΔΗΝ                                

ΔΗ.ΣΥ           11  (11)

ΔΑΚΕ              7   (  7)

ΠΑΜΕ            5   (  6 )

ΑΡΜΑ            5    ( 3 )

ΜΕΤΑ             1   (  3 )

ΑΑΑ                4   (  3 )

ΕΔΡΕΣ           33     33

Ας δούμε το αποτέλεσμα πιο αναλυτικά:

Το πρώτο είναι ότι υπήρξε αύξηση της συμμετοχής σε επίπεδο συνέδρων φτάνοντας  από τους 772 του 2015 στους 842 του 2018. Αυτό αποτυπώθηκε και για αντιπροσώπους και για την ΑΔΕΔΥ με την αύξηση και σε ψήφους (3000) και σε έδρες ( από 100 σε 108).

Δεύτερο είναι ότι παραμένει ισχυρό το δίπολο ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ  της ΠΟΕΔΗΝ. Η δράση της Ομοσπονδίας τη τριετία 2015-2018 φαίνεται να επιδοκιμάζεται από τους συνέδρους που ψήφισαν και στήριξαν τις 2 Παρατάξεις, διατηρώντας τις ίδιες έδρες αλλά με αύξηση σε ψήφους ( ΔΗ.ΣΥ από 232 σε 278, και ΔΑΚΕ από 147 σε 171). Φαίνεται όμως ότι το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών τους, αφού οι σχεδιασμοί τους μιλούσαν για 12 έδρες η ΔΗ.ΣΥ και για 8 η ΔΑΚΕ.

Το ΠΑΜΕ χάνει  1 έδρα , και έχει και πτώση σε συνέδρους ( από 141 σε 126). Το αποτέλεσμα αυτό δεν ανταποκρίνεται ούτε με τις παρεμβάσεις που είχε σαν Παράταξη, ούτε με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που είχε πάρει για την ανάδειξη των προβλημάτων του χώρου της Υγείας.

Το ΜΕΤΑ παίρνει 1 έδρα ( ενώ είχε 3) με 32 συνέδρους, αποτέλεσμα που δεν ανταποκρίνεται ούτε  στη δράση του τη προηγούμενη περίοδο, ούτε στους σχεδιασμούς που είχε κάνει.

Οι Συσπειρώσεις, για άλλη μια φορά δεν μπόρεσαν να εκλέξουν έδρα, έμειναν στις 20, ενώ άλλα 2 σχήματα που κατέβηκαν, αποτύπωσαν την ιδεολογική τους καθαρότητα, περνώντας 2 και 3 συνέδρους αντίστοιχα.

Η Παράταξη ΑΑΑ είχε μια μεγάλη και ουσιαστική ενίσχυση. Πήγε από 66 συνέδρους στους 86 και αύξησε τις έδρες της από 3 σε 4. Επένδυσε στον ετεροκαθορισμό  της «Ανεξάρτητης» , γεγονός που επηρέασε αρκετούς συνέδρους, ενώ η μονομέτωπη επίθεσή της στη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και με προσωπικά χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την «καταγωγή» της από το χώρο της ΔΗ.ΣΥ, φαίνεται να εκτιμήθηκε από συνέδρους της ΔΗ.ΣΥ και της ΔΑΚΕ.

Τέλος, η δυνατότητά της να έχει πρόσβαση σε κλαδικούς χώρους της Νοσηλευτικής ( ΣΥΝΔΕ- ΕΝΕ) την ενίσχυσε εκλογικά.

Το ΑΡΜΑ έχει μια αύξηση σε έδρες, από 3 σε 5, με 115 συνέδρους, αλλά το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών και των αποτελεσμάτων που είχαν φέρει τα σχήματά μας στις εκλογές Πανελλαδικά, καθώς και οι συνεργασίες που είχαμε διαμορφώσει σε άλλα σχήματα. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ότι υπήρξαν παρεμβάσεις που ακύρωσαν τις εκλογικές συμφωνίες που είχαμε διαμορφώσει και την ενότητα των κοινών σχημάτων μας , με αποτέλεσμα την ενίσχυση άλλων ψηφοδελτίων, διαμορφώνοντας ένα αποτέλεσμα που απείχε πολύ από τις προσδοκίες μας και τους σχεδιασμούς μας.

Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα για προβληματισμό για όλους μας στη Παράταξη του Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Μέτωπο Αγώνα  και καθορίζει αποφασιστικά την ανάγκη μιας πιο ουσιαστικής και οργανωτικής παρέμβασης στα Σωματεία, με πρώτο στόχο την ενίσχυση Σχημάτων που είμαστε με ενίσχυση των κριτηρίων της ενότητας και της κοινής δράσης. Παράλληλα καθιστά αναγκαία την λειτουργία των Οργάνων της Παράταξης με στόχο την συγκρότηση μας σε Πανελλαδικό επίπεδο. Κρατάμε σαν ουσιαστικό, που είναι, την παρουσία 5 Γενικών συμβούλων και την ανανέωση  τους κατά 40% , καθώς και τη δημιουργία σχημάτων σε πολλά Νοσοκομεία. Σχήματα που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της Παράταξης  μας την επόμενη τριετία στη ΠΟΕΔΗΝ.

Συνεχίζουμε λοιπόν με νέα καθήκοντα και νέες ευθύνες για την επόμενη τριετία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και δράσεις για την  ενίσχυση της Παράταξης .