ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταγγελία της δίωξης του Προϊστάμενου Διεύθυνσης Δασών Ηλείας

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις της ΠΟΓΕΔΥ-ΠΕΔΔΥ και της ΟΣΕΑΔΕ, καταγγέλλει την ενέργεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, η οποία απέστειλε «κλήση σε απολογία» σε συνάδελφο με κατηγορία την «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, εντός ή εκτός υπηρεσίας» (αρ.107 παρ. 1 περ. ε΄ ν.3528/2007), καθώς και την παραβίαση της αρχής της αμεροληψίας. Ο λόγος που επικαλείται η υπηρεσία του είναι αναρτήσεις και προσωπικές θέσεις του, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που αναπαράχθηκαν από τοπικά έντυπα και αφορούν δημόσιες απόψεις του, σαν ενεργού πολίτη για τα κοινά! Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι η ενέργεια της Διοίκησης αποτελεί παρέμβαση στην προσωπική ελευθερία έκφρασης του κάθε πολίτη και εργαζόμενου και συνιστά δίωξη, βασιζόμενη σε ένα αυταρχικό άρθρο του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, που, συνδικαλιστικά, θεωρούμε απαράδεκτο, καθώς:

1. Είναι πολύ δυσδιάκριτα (και σχετικά) τα όρια ανάμεσα σε μια προσωπικού χαρακτήρα δημοσίευση που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε πολίτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην  υπηρεσιακή – θεσμική του τοποθέτηση.

2. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα εκατομμύρια Έλληνες πολίτες έχουν προσωπικές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γράφουν σε αυτές, αναφερόμενοι και αναλύοντας θέματα του προσωπικού ενδιαφέροντός τους.

3. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε περίπτωση «φίμωσης» του δημόσιου λόγου σε μια κατηγορία πολιτών που έχουν και την ιδιότητα του Δημοσίου Υπαλλήλου.

4. Η Αποκεντρωμένη  Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων δεν μπορεί να απαγορεύει «τον δημόσιο λόγο» που εκφέρεται με την ιδιότητα του «πολίτη» και πολύ περισσότερο να απαγορεύει στους εργαζόμενους να εκφράζουν την άποψή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αντίθεσή της στη δίωξη και, συμπαραστεκόμενη στον Προϊστάμενο της Δ/νσης Δασών Ηλείας, ζητά από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να επανεξετάσει τη στάση του και να αποσύρει την κλήση σε απολογία του συναδέλφου, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση των αντιδημοκρατικών διατάξεων του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δελτίο Τύπου – Καταγγελία της δίωξης του Προϊστάμενου Διεύθυνσης Δασών Ηλείας