Έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη από την παράταξή μας του σκανδάλου της ΕΔΟΘ που αφορά στην διαχείριση των κουπονιών του ΟΑΣΘ από συγκεκριμένα στελέχη των ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ και δημιούργησε ένα χρέος προς των ΟΑΣΘ ύψους 120.000 ευρώ περίπου. Όλο αυτό τον καιρό η παράταξή μας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το χρέος αυτό να αποδοθεί στους πραγματικούς υπαίτιους και όχι στην ΕΔΟΘ και κατ΄επέκταση στους ίδιους τους συναδέλφους. Η προσπάθεια μας αυτή βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ που την αποτελούν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Επειδή λοιπόν η ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί παρά μόνο ως φάρσα καταγγέλουμε τα εξής:

1ον  Εξαφάνιση των ονομάτων των εμπλεκόμενων.  Στην συνάντηση που είχαμε ως Ε.Ε. της ΕΔΟΘ με δικηγόρο στις 6/2/18 μας τονίστηκε ότι θα πρέπει να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στην οποία θα περιγράφετε ολόκληρη η διαδικασία καθώς και να αναφέρονται τα ονόματα των εμπλεκομένων.  Συμφωνήθηκε ομόφωνα να κατατεθεί η συγκεκριμένη έγκλιση. Ενώ στην πρότελευταία Εκτελεστική Επιτροπή ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ διαφωνούσαν στο να αναφερθούν τα ονόματα των εμπλεκόμενων, στην τελευταία (07/03/18) και μετά από την πίεση και των τριών Παρατάξεων της Αριστεράς αναγκάστηκαν να αποδεχτούν την καταγραφή ονομάτων. Η λογική διάχυσης των ευθυνών στη λογική του Πάγκαλου “μαζί τα φάγαμε” δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν εργαζόμενο.

2ον Μεθόδευση πρακτικών συνεδριάσεων. Για τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκαν οι οποίες διήρκεσαν  τρεις με τέσσερις ώρες μας προσκομίστηκαν πρακτικά 20 σειρών από τα οποία δεν υπάρχουν τοποθετήσεις τόσο δικές μας όσο και της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) και των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων οι οποίες προφανώς ενοχλούσαν. Από τα ίδια πρακτικά με τον γνωστό μαγικό τρόπο εξαφανίστηκαν τόσο ονόματα όσο και φυσικές παρουσίες εμπλεκόμενων που παρουσιάστηκαν για να δώσουν εξηγήσεις. Εξαφανίστηκαν επίσης ομολογίες, διαδρομές  χρημάτων και ολόκληρη η αλληλοαπόδοση  ευθυνών ανάμεσα σε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.  Στις εξηγήσεις που ζητήθηκαν από τον Πρόεδρο μάθαμε ότι αυτά δεν ήταν πρακτικά προς υπογραφή αλλά απλά ένα σχέδιο το οποίο θα συμπληρωθεί. Τα μέλη των ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ επίσης επικαλέστηκαν ασθενή μνήμη για αυτές τις συνεδριάσεις.

3ον  Το αίτημα μας για ορκωτό λογιστή ώστε να ελεγχθούν τα οικονομικά δεδομένα που ανέλαβε η σημερινή εκτελεστική επιτροπή έπεσε στο κενό. Αναρωτιόμαστε αν και σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτήσει η ΕΕ της ΕΔΟΘ την παρουσία ορκωτού λογιστή, τότε πότε θα το κάνει;

Επιπλέον στις 29/01/2018 και με στόχο να συγκροτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΔΟΘ στη βάση ενός διαπαραταξιακού- αναλογικού προεδρείου παρά τις όποιες επιφυλάξεις μας δεχτήκαμε να αναλάβουμε ως παράταξη τη θέση του ταμία που μας αναλογούσε βάσει των αποτελεσμάτων του Συνεδρίου.

Όσα μεσολάβησαν από τότε μέχρι και την τελευταία Εκτελεστική Επιτροπή ( 07-03-2018) μας υποχρεώνουν να παραιτηθούμε από τη θέση του ταμία, για να μην είμαστε ανακόλουθοι και με την στάση μας στην Εκτελεστική Επιτροπή στο ίδιο διάστημα. Επιπλέον να ξεκαθαρίσουμε ότι η απόφαση μας να συμμετέχουμε εξαρχής στη συγκρότηση του Προεδρείου της Ε.Ε. ήταν αποτέλεσμα της δέσμευσης όλων των παρατάξεων για να προχωρήσουμε σε μηνυτήρια αναφορά κατά όλων όσων εμπλέκονταν στη διαχείρηση των καρτών του ΟΑΣΘ από το 2012 ( σύναψη σύμβασης με ΟΑΣΘ).

Ωστόσο στο διάστημα αυτό διαπιστώσαμε τα εξής:

α) Υπήρξε αλλαγή στάσης των δύο παρατάξεων ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ)-ΔΑΚΕ πριν και μετά την συγκρότηση της Ε.Ε. όσον αφορά στο καίριο θέμα του ΟΑΣΘ.

β) Υπήρξε κωλυσιεργία αλλά και συχνές παλινωδίες για την αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος

γ) Οι οικονομικές υποχρεώσεις της ΕΔΟΘ στο Δημόσιο μέχρι και σήμερα δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμη και υπάρχουν εκκρεμότητες για τον ΕΝΦΙΑ.

δ) Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των χώρων και της διαχείρισής τους καθώς και των αιθουσών που νοικιάζονται στο ιδιόκτητο κτίριο της ΕΔΟΘ.

Τέλος να ξεκαθαρίσουμε ότι  το μέλος της παράταξης μας που ανέλαβε τη θέση του ταμία υποχρεώθηκε κάτω από την πίεση του χρόνου, για να μην χαθεί η ρύθμιση με την εφορία (τελ. Ημερ. 06.03.2018) ή να μην επιβληθεί πρόστιμο (μετά το κλείσιμο του Φλεβάρη) για τα ένσημα του ΙΚΑ της εργαζόμενης στην ΕΔΟΘ, να εκτελέσει δύο πράξεις. Αυτές ήταν και οι μοναδικές ενέργειες του ως ταμίας μετά την συγκρότηση της Ε.Ε.

Ξεκαθαρίζουμε στους συναδέλφους ότι δεν θα ανεχτούμε καμία “διευθέτηση” κανενός προβλήματος. Μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι οι υπεύθυνοι να πληρώσουν το “μάρμαρο”. Προαπαιτούμενο της Δημοκρατίας είναι η Δικαιοσύνη.