Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη προσβασιμότητα των Ανασφαλίστων στις Δημόσιες Δομές Υγείας. Ένα αίτημα-επίκαιρο όσο ποτέ – τα μνημονιακά χρόνια ήταν η προσβασιμότητα και η Δωρεάν Κάλυψη, όσων πολιτών έμειναν ανασφάλιστοι μέσα στη λαίλαπα των Μνημονίων.

Οι παρεμβάσεις των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μέχρι το 2015 ήταν ενταγμένες πλήρως μέσα στο Μνημονιακό περιβάλλον και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοζαν. Οδήγησαν ΟΛΟΥΣ τους ανασφάλιστους –ουσιαστικά- εκτός Ε.Σ.Υ – βάζοντας φραγμούς στη πρόσβαση και στη Δωρεάν Κάλυψη. Οι  ανασφάλιστοι πολίτες που προσέρχονταν στα Νοσοκομεία, υπόγραφαν «δηλώσεις ανάληψης χρέους» για τα έξοδα Νοσηλείας τους, που πήγαιναν στην Εφορία για να εισπραχτούν!!. Για ξεκάρφωμα, δημιουργήθηκε μια επιτροπή σε κάθε Νοσοκομείο, για να εξετάζει τα αιτήματα για δωρεάν Νοσηλεία ανασφαλίστων. Απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες Νοσηλείες ανασφαλίστων, οι επιτροπές κάλυπταν κάποια δεκάδες αιτήματα, με προφανή πολιτικά κριτήρια…

Τέλος η ουσιαστική διάλυση της Πρωτοβάθμιας – με τις απολύσεις 2500 γιατρών- και την κατάργηση εκατοντάδων δομών, επέτεινε το σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των ανασφαλίστων.

Τα στοιχεία αυτής της πολιτικής που εφάρμοσαν οι Κυβερνήσεις  ΠΑΣΟΚ -Ν.Δ  ήταν αποκαλυπτικά: 28.000.000ε οφειλές Νοσηλίων είχαν αποσταλεί στις εφορίες και 150.000.000ε οφειλές Νοσηλίων παρέμεναν στα Νοσοκομεία, έτοιμα να αποσταλούν στις Εφορίες.

Όλες αυτές οι οφειλές -180.000.000ε – διαγράφηκαν με Νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2017. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, γλύτωσαν το βραχνά οφειλών από Νοσήλια-χιλιάδων ευρώ- που τους είχαν χρεωθεί, όταν προσέγγισαν τις Δομές Υγείας για να αντιμετωπίσουν προβλήματα Υγείας. Ήδη οι υπηρεσίες στα Νοσοκομεία προχωρούν στην οριστική διευθέτηση της διαγραφής των οφειλών.

Αλλά και η απόφαση – με εμβληματική Νομοθετική παρέμβαση- για τη ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ στις Δομές Υγείας, έχει κάνει την προσβασιμότητα εύκολη  και είναι πλέον ΔΩΡΕΑΝ στη πράξη και όχι στα λόγια.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, που αφορούν το 2017, είναι σαφές ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα. Αναλυτικά:

840.000 Πολίτες από 2.120.000 Ανασφάλιστους είχαν Δωρεάν και Ισότιμη Πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας.

Συνταγογραφήθηκαν σε Ανασφάλιστους φάρμακα αξίας 165.000.000ε !!!.

Έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις Ανασφαλίστων αξίας 56.000.000ε!!! .

Παρασχέθηκαν Ιατρικές Υπηρεσίες σε Ανασφάλιστους αξίας 185.000.000ε !!!.

Η συνολική δαπάνη για τη κάλυψη των Ανασφαλίστων έφτασε στα 406.000.000ε που καλύφθηκε εξολοκλήρου από το Προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά το κόστος Νοσηλείας στα Νοσοκομεία και τις διαγραφές των οφειλών από τα προηγούμενα χρόνια, που είχαν δημιουργήσει οι πολιτικές των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.

Αυτή τη διαφορετική πολιτική- σε σχέση με τις πολιτικές που εφάρμοζαν για τους ανασφάλιστους ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ- που ασκείται για τη υγειονομική κάλυψη των ανασφαλίστων, είναι η καλύτερη απάντηση στη καταστροφολογία και στη κατάρρευση των Δομών Υγείας, που αναδεικνύει καθημερινά- σε διατεταγμένη υπηρεσία- η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Εξάλλου για όλη αυτή η σημαντική πολιτική απόφαση για τη  Νομοθετική κάλυψη των Ανασφαλίστων και τη διαγραφή των 180.000.000ε οφειλών τους με Νόμο, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ δεν αφιέρωσε ούτε 2 σειρές!!!! Στα εκατοντάδες Δελτία Τύπου που εκδίδει καθημερινά. Ούτε την είδε, ούτε άκουσε και τίποτα… Βλέπεις όταν έχεις αποφασίσει να υπερασπίζεσαι τη Φώφη και το Κυριάκο, είναι μονόδρομος να μην ακούς και να μην βλέπεις τη πραγματικότητα…

Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπου υπάρχουν, και να καλυφτούν ΟΛΟΙ όσοι τυχόν, λόγω τεχνικών αστοχιών, πιθανόν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη πρόσβαση στις Δομές Υγείας.

Υ.Γ 1: Για τις σημαντικές αυτές Νομοθετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές που ασκούνται και αφορούσαν τους Ανασφάλιστους, δυστυχώς στον ίδιο δρόμο με τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ κινήθηκε και το ΜΕΤΑ. Ούτε αναφορά σε ανακοίνωση του, ούτε στο site να αναρτηθούν οι Νομοθετικές ρυθμίσεις. Βλέπεις όταν υποστηρίζεις την άποψη «μέσα στα Μνημόνια , δεν μπορούν να υπάρξουν θετικές πρωτοβουλίες» και η πραγματικότητα σε διαψεύδει, τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα….