Τον δικό τους Γολγοθά περνούν περίπου 700 εργαζόμενοι σε εργολαβικές εταιρείες, που καλύπτουν τις ανάγκες φύλαξης και καθαριότητας στο δίκτυο του μετρό, του Ηλεκτρικού και του τραμ.

Οι εργοδότες τους, παρ’ όλο που εισπράττουν τα οφειλόμενα από τη ΣΤΑΣΥ, την εταιρεία που διαχειρίζεται τις σταθερές συγκοινωνίες, καθυστερούν τις πληρωμές στους εργαζομένους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ορισμένες οφείλουν μισθούς από τον Δεκέμβριο! Παραμονές των γιορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα ταλαιπωρούνται συστηματικά και με την καταβολή του δώρου.

Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι κάποιοι εργοδότες καταθέτουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των εργαζομένων, όπως είναι υποχρεωμένοι από την εργατική νομοθεσία, αλλά στη συνέχεια τους καλούν να τα… επιστρέψουν σε μετρητά, απειλώντας τους ότι σε αντίθετη περίπτωση θα πάρουν το χαρτί της απόλυσης…

Χθες οι «εργολαβικοί» της ΣΤΑΣΥ έκαναν συγκέντρωση στον σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο και απέσπασαν από υπεύθυνους των εταιρειών τη δέσμευση ότι θα πληρωθούν ώς αύριο. Στο πλευρό τους είχαν το σωματείο εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ.

«Αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας, σε εργασιακό μεσαίωνα και βρίσκονται σε απόγνωση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου Λευτέρης Ρενιέρης και προσθέτει: «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στον κοινό εργασιακό μας χώρο». Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ γίνονται η φωνή των «εργολαβικών», που είναι φιμωμένοι γιατί υπάρχει πάντα γι’ αυτούς η απειλή της απόλυσης.

Το σωματείο των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλεί τη διοίκηση του φορέα να παρέμβει στους εργολάβους με τους οποίους έχει υπογράψει συμβάσεις και να τους ζητήσει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις προς τους «εργολαβικούς». Διεκδικεί επίσης πρόσληψή τους στο τακτικό προσωπικό της εταιρείας.

Ενα πρώτο βήμα, όπως μας είπε ο Λευτέρης Ρενιέρης, είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΟΣΥ, του φορέα που διαχειρίζεται τα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Υπήρχε ανάλογο πρόβλημα με τις καθαρίστριες, που αντιμετωπίστηκε με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τις εργαζόμενες, χωρίς τη μεσολάβηση των εταιρειών.

ΠΗΓΗ:efsyn.gr