Μετακινήσεις υπαλλήλων με «εντολές προσφοράς υπηρεσίας».

Έχοντας υπόψη:

1) το από 5.4.2018 έγγραφο με θέμα «Μετακίνηση Υπαλλήλων», το οποίο συνυπογράφουν ο Σπύρος Προύσαλης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Προϊστάμενος ΤΑΕΜ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, καθώς και οι συνάδελφοι Μηχανικοί που έλαβαν τις από 4.4.2018 και 10.4.2018«εντολές προσφοράς υπηρεσίας»,

2) το Ενημερωτικό Σημείωμα και την επιστολή παραίτησης του προαναφερόμενου Προϊσταμένου Σπύρου Προύσαλη, με τα οποία δηλώνει την αδυναμία μετακίνησης Μηχανικών από το Τμήμα του οποίου προΐσταται λόγω προγραμματισμένων εργασιών, και

3) τις ανωτέρω εντολές προσφοράς υπηρεσίας,

σας αναφέρουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε  μετακίνηση συναδέλφου Μηχανικού ή άλλης ειδικότητας, ειδικά όταν αυτή γίνεται χωρίς τη δική του σύμφωνη γνώμη, και πόσο μάλλον όταν ο Προϊστάμενος του Τμήματος στο οποίο ανήκει δηλώνει τη διαφωνία του.

Οι τακτικές αυτές φέρνουν στο μυαλό κάθε υπαλλήλου άλλες εποχές, όταν οι τότε ηγεσίες, κάτω από την καθοδήγηση των πολιτικο-κοινωνικών τους πιστεύω, υλοποιούσαν τις οριζόντιες απολύσεις στο δημόσιο και τις αυθαίρετες μετακινήσεις υπαλλήλων, απαξιώνοντας έτσι το ρόλο των εργαζομένων.

Όπως τότε μας βρήκαν απέναντι τους, έτσι και τώρα θα αγωνιστούμε ως συνδικαλιστικός φορέας όχι μόνο για το αυτονόητο δίκαιο του κλάδου μας, αλλά και γενικά για κάθε αυθαιρεσία της θεσμοθετημένης ηγεσίας.

Θέτουμε υπόψη σας ότι παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφή απολυταρχισμού που θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι είναι απλά νούμερα και όχι άνθρωποι. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε το σύνθημα πριν από τις εκλογές του 2015: «Είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί».

Η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η εργασιακή ηρεμία των υπαλλήλων ενός Υπουργείου, μιας Διεύθυνσης, μιας Υπηρεσίας είναι απαραίτητη, προκειμένου ο καθένας να αποδώσει τα μέγιστα. Οι κεμπελικές μέθοδοι δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από την άβουλη συμμετοχή των εργαζομένων, οι οποίοι εκλαμβάνουν την εργασία τους ως ένα είδος τιμωρίας.

Εμείς πρώτοι σαν συνδικαλιστικός φορέας των Μηχανικών, σε συνεργασία με τα θεσμοθετημένα όργανα του Υπουργείου μας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 33/21-3-2018 έγγραφό μας, ζητήσαμε τη συμπλήρωση των κενών θέσεων στη γενικότερη στελέχωση του ΥΠΠΟΑ, και ειδικότερα της ΓΔΑΜΤΕ.

Έκπληξη μας προκαλεί ο τίτλος των προαναφερόμενων εγγράφων «Εντολή προσφοράς υπηρεσίας», διότι δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά από τους υπό μετακίνηση εργαζόμενους. Αντίθετα, παραπέμπει σε προσφορά θυσίας για εξευμενισμό θεών ….και ημίθεων.

Οι διαδικασίες στελέχωσης Υπηρεσιών κάθε Υπουργείου δεν μπορεί να είναι άλλες από τις νόμιμες και θεμιτά αποδεκτές από όλο το φάσμα της δομημένης ιεράρχησης:

Α) προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη κενών θέσεων, με δικλείδες για την μη απομάκρυνση από αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα,

Β) προσκλήσεις ενδιαφέροντος από τις μη επανδρωμένες Υπηρεσίες,

Γ) άσκηση παράλληλων καθηκόντων (μετά από συναίνεση και του υπαλλήλου),

Δ) συναινετική μετακίνηση.

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες δεν παραγκωνίζουν τα εργασιακά κεκτημένα των εργαζομένων, αλλά βοηθούν στην στελέχωση των Υπηρεσιών.

Ως συνδικαλιστικός και συλλογικός φορέα, είμαστε πάντα στην διάθεσή σας προκειμένου να μπορέσουμε από κοινού να δώσουμε τόσο στο Υπουργείο τη θέση που του αρμόζει στην κοινωνία μας, όσο και στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να ξετυλίξουν την ενεργειακή τους πρωτοβουλία μέσα από το θεσμικό πλαίσιο της θέσης τους.

Θεωρούμε ότι η διαλεκτική διάθεση και συμπεριφορά των θεσμικά υπευθύνων θα ανακαλέσει τις συγκεκριμένες απομακρύνσεις – προσφορές υπηρεσίας των συναδέλφων και ότι στο μέλλον θα επιλέξει την συναινετική οδό.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Ο Πρόεδρος                                                                                           Η Γραμματέας

Σταύρος Τσάβαλος                                                                             Μαριάννα Σαβράμη