Το σφύριγμα, τα σχόλια και η παρενόχληση σεφυναίκες θα τιμωρείται με 750 ευρώ πρόστιμο στη Γαλλία, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε από τους βουλευτές.

Οι σχετικές προτάσεις αρχικά είχαν ορίσει τα 100 ευρώ αλλά αυξήθηκε στην πορεία των διαβουλεύσεων.

To νομοσχέδιο θεωρείται ότι περιορίζει ο, τι «παραβιάζει την ελεύθερη κυκλοφορία των γυναικών σε δημόσιους χώρους και υπονομεύει την αυτοεκτίμηση και το δικαίωμα στην ασφάλεια».

Πρόστιμα μπορούν να επιφέρουν «σχόλια, συμπεριφορές ή πίεση σεξουαλικής ή σεξιστικής φύσης που υποβαθμίζουν, ντροπιάζουν, απειλούν ή είναι επιθετικές».

Στη χώρα έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις οι σεξουαλικές επιθέσεις στα ΜΜΜ που οδήγησαν πολλές γυναίκες να αφήσουν στο συρτάρι τις φούστες και να φορούν παντελόνια για να γλιτώσουν από τους εφαψίες.

Το νομοσχέδιο αποτελεί «πνευματικό παιδί» της υπουργού Ισότητας Μαρλέν Σιάπα. «Μιλάμε για τη στιγμή που ο άνδρας πλησιάζει από πίσω μια γυναίκα, της μιλάει και η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει τίποτε γιατί είναι μόνη της. Δεν καλεί σε βοήθεια γιατί πιστεύει ότι «θα συνεχίσω να περπατάω και θα ξεφύγω». Οι άνδρες πιστεούν ότι είναι οι «Γάλλοι εραστές» και ότι «σιγά μωρέ, απλά σπάμε πλάκα». Εμείς λέμε «όχι»» λέει η υπουργός.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν, πάντως, ότι θα αποτελέσει ταφόπλακα στον έρωτα αλά γαλλικά προσθέτοντας ότι οι διατάξεις του δεν θα εφαρμοστούν ποτέ στην πράξη.

Πηγή: alfavita.gr