Τι αναφέρουν οι εκπρόσωποι των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ

Μήνυση κατά του Προέδρου του ΕΟΠΠΕΠ, Β. Δαγδιλέλη, καθώς και της Διευθύνουσας Συμβούλου του Οργανισμού, Ε. Γιαννακοπούλου, κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή παραβίαση την προσφυγή εργαζόμενων του Οργανισμού στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Για το ζήτημα, ανακοίνωση εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΝΥΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ ΓΙΑ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Ηχηρό ράπισμα στην ηγεσία του ΕΟΠΠΕΠ και πιο συγκεκριμένα κατά του Προέδρου Β. Δαγδιλέλη και της Διευθύνουσας Συμβούλου κ. Ε. Γιαννακοπούλου αποτελεί η σημερινή είδηση για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε εναντίον τους η Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ιωνίας με τη συμφωνία του Υπ. Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε για παραβίαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και αφορά κατά κύριο λόγο τη μονομερή, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας εργαζόμενων του Οργανισμού που προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ήδη, βέβαια, η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας της Ν. Ιωνίας (στην ευθύνη εποπτείας της οποίας ανήκει ο ΕΟΠΠΕΠ) έχει ήδη επιβάλει τρεις (3) πράξεις Επιβολής Προστίμου στον ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με τη μη χορήγηση κανονικής άδειας σε συγκεκριμένους εργαζόμενους!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά της ηγεσίας του ΕΟΠΠΕΠ έχουν προσφύγει 8 εργαζόμενοι για βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η προσβολή της προσωπικότητας των εργαζόμενων, η αντισυμβατική συμπεριφορά εκ μέρους της διοίκησης και η μονομερής βλαπτική μεταβολή όρων εργασίας των εργαζόμενων. Παραβιάσεις που απαντώνται μόνο σε ιδιαίτερα παραβατικούς χώρους του ιδιωτικού τομέα και αποτελούν όνειδος για κρατικά εποπτευόμενο φορέα.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΕΠΕ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ

Στο εν λόγω πόρισμα που συντάχθηκε από το αρμόδιο τμήμα του ΣΕΠΕ, αναφέρεται ότι διεξήχθησαν 5 εργατικές διαφορές, όπου εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια συμφιλιωτικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των εργαζόμενων και της διοίκησης του ΕΟΠΠΕΠ. Σύμφωνα με το κείμενο της υπηρεσίας, το αρμόδιο Τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας:

Απηύθυνε συστάσεις προς τη διοίκηση του ΕΟΠΠΕΠ, θεωρώντας προφανώς ότι δεν εφαρμόζεται πιστά η εργατική νομοθεσία, δεν τηρούνται οι όροι ατομικής σύμβασης εργασίας των εργαζόμενων και, κυρίως, ασκείται καταχρηστικά το διευθυντικό δικαίωμα εργασίας!

Ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι πέρα από τη δικαστική προσφυγή για τις ηθικές και οικονομικές τους αξιώσεις, μπορούν να ζητήσουν την ποινική δίωξη των αρμόδιων του ΕΟΠΠΕΠ για την παρακράτηση των δεδουλευμένων τους (το οποίο 3 από αυτούς έπραξαν με αποτέλεσμα, όπως προαναφέρθηκε, βάσει αυτών των καταγγελιών να ασκηθεί η μηνυτήρια αναφορά από την Επιθεώρηση Εργασίας.)

Διαβίβασε τις υποθέσεις στο Συνήγορο του Πολίτη, και

– Ενημέρωσε την ηγεσία του ΕΟΠΠΕΠ ότι βάσει της εγχώριας και της κοινοτικής νομοθεσίας θα πρέπει να διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη στον Οργανισμό μέσω της διαβούλευσης με το εκλεγμένο όργανο των εργαζόμενων. Ζήτησε, μάλιστα, σχετικό υπόμνημα της διοίκησης του ΕΟΠΠΕΠ για τα ζήτημα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το υπόμνημα της διοίκησης του ΕΟΠΠΕΠ έχει κριθεί ανεπαρκές κι έχει ξεκινήσει νέος έλεγχος στον Οργανισμό από την Επιθεώρηση Εργασίας!

– Η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας στο πόρισμά της βρίσκεται σε απολύτως κοινή γραμμή με την Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ιωνίας. Πιο συγκεκριμένα,

– Συμφωνεί με τις θέσεις, τις απόψεις και τις ενέργειες της Τοπικής Επιθεώρησης Ν. Ιωνίας (δηλαδή με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας)

– Κρίνει πως η διοίκηση του ΕΟΠΠΕΠ δεν τηρεί την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και ότι ασκεί καταχρηστικά το διευθυντικό δικαίωμα εργασίας

Καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΠΕΠ να διαβουλεύεται με το Σύλλογο των Εργαζόμενων για κρίσιμα θέματα που αφορούν στον εργασιακό – τους βίο και να προστατεύει το σκοπό λειτουργίας ενός Οργανισμού που θα πρέπει να διαφυλάττει το δημόσιο συμφέρον στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, όπου και δραστηριοποιείται.

Τέλος, διαβίβασε το φάκελο της υπόθεσης με όλα τα σχετικά έγγραφα στον Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός να ενεργήσει αρμοδίως.

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ εκφράζουμε τη θλίψη μας γι’ αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο, με σημαντικό αριθμό επιστολών είχαμε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία της χώρας, την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, τα πολιτικά κόμματα για την πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΠΕΠ. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια σκοτεινή σελίδα, όχι μόνο για την ιστορία του Οργανισμού, αλλά και για το δημόσιο τομέα εν γένει. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας λειτουργούν άψογα, επιβάλλοντας το νόμο.

Ελπίζουμε για τους πρωταίτιους της κατάντιας του ΕΟΠΠΕΠ ο χρόνος να έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα…

ΠΗΓΗ: alfavita.gr