Τίποτα δεν έχουν να χωρίσουν οι εργαζόμενοι της Ελλάδας με τους εργαζόμενους της Βόρειας γειτονικής μας χώρας.

Πολλά είναι τα προβλήματα των δυο λαών, λιτότητα – ανεργία – φτώχια, για τα οποία δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να ενημερωθούμε, αφού οι γέφυρες επικοινωνίας με τη Π.Γ.Δ.Μ. είχαν κοπεί.

Ο εθνοκεντρισμός και οι επιλογές που βασίστηκαν στην μισαλλοδοξία και στον εθνικισμό, με ισχυρές φωνές και στις δύο πλευρές μας οδήγησαν σε άγονες διαμάχες μακριά από τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων .

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους να επιλέξουμε τον δρόμο της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης και της Συνεργασίας και να αποτρέψουμε τη δημιουργία πεδίου ώστε τα πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία να μπορούν να τα εκμεταλλεύονται ακραίοι και φασίστες, μεταβάλλοντάς τα σε εθνικιστικές υστερίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ατραπούς με φόντο το μαύρο.

Η συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί τις προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης στην πολυτάραχη περιοχή των Βαλκανίων και μας δίνει τα περιθώρια να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με την Εργατική τάξη της γειτονικής χώρας, η οποία με κατά κεφαλήν εισόδημα ίσο με το ένα τέταρτο του αντίστοιχου της Ελλάδας έχει υποφέρει αρκετά από τους εκεί εθνικισμούς.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, οι προκλήσεις για τον κόσμο της εργασίας είναι πολύ μεγάλες για να αφήσουμε να μας τυφλώνει ο φόβος για την δήθεν απώλεια της εθνικής μας ταυτότητας, όταν μάλιστα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις πρότειναν σύνθετη ονομασία και απλά και μόνο προσδοκούσαν να δεχτούν οι κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ το σύνθετο όνομα και να είναι για όλες τις χρήσεις. (Δηλώσεις Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι, Α. Σαμαρά 2008-2009, Γ. Παπανδρέου το 2010, Α. Σαμαρά 2013, Κυρ. Μητσοτάκη 2017.)

Σημειώνουμε εδώ για τους πολέμιους της συμφωνίας ότι με τη συμφωνία αυτή θα πάψουν πάνω από 149 χώρες (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία κλπ) – σχεδόν ο κόσμος όλος δηλαδή – να αναγνωρίζουν, ονοματίζουν και να κατανοούν την ΠΓΜΔ ως σκέτο Μακεδονία αλλά από εδώ και στο εξής θα την αναγνωρίζουν στις διακρατικές τους σχέσεις ως Βόρεια Μακεδονία, τη γλώσσα από Μακεδονική σε Μακεδονική-σλαβική της νότιας βαλκανικής καθώς και στην πράξη οι κάτοικοι της ΠΓΜΔ να ονομάζονται από το σημερινό Μακεδόνες σε Βορειομακεδόνες. Επιπλέον για πρώτη φορά αναγνωρίζουν και οι της Π.Γ.Δ.Μ. το αυτονόητο, ότι η ιστορική – αρχαία Μακεδονία ουδεμία σχέση έχει με το γειτονικό κράτος, αλλά αντίθετα αυτή η Μακεδονία είναι μια και είναι η ελληνική Μακεδονία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, μπορούμε να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον μας όταν μειώνονται οι εξωτερικοί εχθροί και απομακρύνεται ο κίνδυνος διαλυτικών κρίσεων στη γειτονιά μας. Μπορούμε να επικεντρωθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και να εργαστούμε για τη συνεργασία των εργατικών κινημάτων στα Βαλκάνια προς όφελος της εργασίας, των εργαζομένων και των λαών της Βαλκανικής για έναν καλύτερο και δίκαιο κόσμο.

Αθήνα 25-6-18