Με αφορμή την φασιστική επίθεση στον εκπαιδευτικό Πέτρο Θεοδωρίδη

H άγρια επίθεση που δέχτηκε ο συνάδελφός μας Πέτρος Θεοδωρίδης, καθηγητής του 4ου  ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, από ομάδα ακροδεξιών αποτελεί τη συνέχεια των ιταμών ακροδεξιών προκλήσεων που έχουν πυκνώσει ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.Οι ακροδεξιοί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο, όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τον προπηλάκισαν και τον έβρισαν χυδαία, εκμεταλλευόμενοι την απάθεια των παριστάμενων αστυνομικών δε δίστασαν στο τέλος να του επιτεθούν. Δύο από αυτούς τον χτύπησαν με κοντάρια, με αποτέλεσμα να πέσει λιπόθυμος στο έδαφος και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Το περιστατικό αυτό εντάσσεται στο καθεστώς τρομοκρατίας και φόβου, που προσπαθούν να επιβάλλουν στην πόλη εδώ και καιρό οι νοσταλγοί του φασισμού εξαπολύοντας τάγματα εφόδου στα πρότυπα των χιτλερικών μεθόδων. Η επίθεση εναντίον του Πέτρου Θεοδωρίδη από τους τραμπούκους της πόλης η οποία καταδικάζεται απερίφραστα από όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης -και όχι μόνο- πρέπει να είναι η τελευταία.  Απαιτούμε τη σύλληψη και την τιμωρία όλων των φυσικών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης στο συνάδελφό μας.Όλα αυτά δεν είναι δυστυχώς γραφικότητες μιας ακροδεξιάς μειοψηφίας. Οι ίδιοι που έφτυναν και απειλούσαν με χειροδικία όσους κάθονταν στα μαγαζιά της παραλίας και σε άλλα σημεία της πόλης πριν λίγες μέρες, βεβήλωσαν ξανά ανεμπόδιστοι το Μνημείο του Ολοκαυτώματος προσβάλλοντας βάναυσα και την πόλη και την ιστορία της. Θυμίζουμε πως είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που το μνημείο στην πλατεία Ελευθερίας, βεβηλώνεται (Δεκέμβριος 2017, Ιανουάριος 2018 και Ιούνιος 2018). Φαίνεται πως κάποιοι στις μέρες μας, παρά τα όσα έχει διδάξει η Ιστορία, είναι έτοιμοι να βαδίσουν ξανά σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Η άγνοια, ο εφησυχασμός και η ανοχή απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές ανοίγουν ξανά το δρόμο για ένα επόμενο χειρότερο βήμα σε όσους σήμερα βεβηλώνουν ένα μνημείο που δημιουργήθηκε για να υπενθυμίζει τις συνέπειες μιας εποχής κατά την οποία οι ανθρωπιστικές αξίες καταβαραθρώθηκαν και αθώοι άνθρωποι στιγματίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο βωμό φασιστικών ιδεολογιών. Οι αλλεπάλληλες πράξεις προσβολής και απαξίωσης ενός μνημείου, που ανεγέρθηκε για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 Ελλήνων πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, θυμάτων του μαζικότερου και πιο οργανωμένου εγκλήματος που βίωσε η ανθρωπότητα, αποτελούν ταυτόχρονα απειλητικές, θλιβερές και ξεκάθαρες ενδείξεις για τις τραγικές συνέπειες που μπορούν να έχουν ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.Αυτές οι απεχθείς πρακτικές, απέναντι στις οποίες οι εκπαιδευτικοί και τα συνδικάτα τους έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα σκληρές μάχες, οφείλουν να προβληματίσουν και εμάς και το σύνολο της κοινωνίας.

Καθώς συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η δίκη μπαίνει στο τελικό στάδιο, την ώρα που η υπόδικη Χρυσή Αυγή απειλεί με στρατιωτικό  πραξικόπημα, την ώρα που στην Ευρώπη η ακροδεξιά επιδιώκει την εφαρμογή άγριων ρατσιστικών πολιτικών με στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λιβύη και διωγμούς μεταναστών και Ρομά στην Ιταλία και αλλού, έχουμε ανάγκη να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τις δυνάμεις του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος.Η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ με όποιες αντιρρήσεις μπορεί να έχει κανείς  γι’ αυτήν και τις οποίες είναι ελεύθερος να εκδηλώσει με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο, έχει στόχο να κλείσει μια μακρά περίοδο εντάσεων και συγκρούσεων, που τροφοδοτήθηκε από τη μισαλλοδοξία και τους εκατέρωθεν εθνικισμούς στα πολύπαθα Βαλκάνια.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί χώρος στην εθνικιστική ακροδεξιά και τους νεοναζί που προσπαθούν να δηλητηριάσουν την ελληνική κοινωνία. Αντίθετα πρέπει να αγωνιστούμε για την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των λαών και να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με τους εργαζόμενους/ες και τους εκπαιδευτικούς της γειτονικής χώρας.Ο υστερικός και ιδιοτελής δήθεν «πατριωτισμός», οι κραυγές περί «εθνικής μειοδοσίας» και «προδοσίας» από τα δεξιά, νεοδεξιά  και ακροδεξιά κόμματα, όπως και οι οργανωμένες προβοκάτσιες από εθνικιστικά και ναζιστικά μορφώματα και στις δύο χώρες, δεν εξυπηρετούν σε καμία περίπτωση εθνικά συμφέροντα. Εξυπηρετούν μόνο όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν για αμιγώς κομματικά οφέλη τα πατριωτικά αισθήματα των δύο λαών καλλιεργώντας ένα τραχύ, διχαστικό και συγκρουσιακό κλίμα.

Απέναντι σε αυτό το νοσηρό κλίμα οφείλουμε να επιμείνουμε στις αξιακές θέσεις της ΟΛΜΕ και στο ρόλο των εκπαιδευτικών λειτουργών που πάντα πρωτοστατούσαν στους αγώνες για τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.Με αυτές τις αξίες και τα ιδανικά θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, βάζοντας φραγμό με την πολιτική, συνδικαλιστική και εκπαιδευτική δράση μας, στους εμπόρους του πατριωτισμού και σε όσους με τα τοξικά δηλητήρια του εθνικισμού, της πατριδοκαπηλίας, του φανατισμού και του μίσους, δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΚ –ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΗΓΗ: http://www.alfavita.gr