-του Δημήτρη Τερζή

Άλλο ένα νοσοκομείο, μετά το 401 ΓΣΝΑ, μπαίνει στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για τις επεμβάσεις διαδερμικής-διακαθετηριακής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (τις γνωστές ως TAVI).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», την Παρασκευή ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ, Σταύρος Ευαγγελάτος, εξέδωσε εντολή έρευνας για το νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο πραγματοποιούσε επεμβάσεις TAVI από το 2008 μέχρι και πέρυσι χωρίς να έχει καμία πιστοποίηση και την απαιτούμενη έγκριση του υπουργείου Υγείας. Οι επεμβάσεις «πάγωσαν» τον περασμένο Σεπτέμβριο με εντολή της διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου. Η ανυπαρξία ελέγχου από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), για πιστοποιήσεις ιατρών και κλινικών, ποσοστά θνησιμότητας, καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, οικονομικά στοιχεία, αποδεικνύεται και στην περίπτωση του «Αττικόν».

Σύμφωνα με πρακτικά συνεδρίασης του Δ.Σ. του νοσοκομείου, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», στις 5 Φεβρουαρίου 2018 και ενώ το νοσοκομείο είχε σταματήσει να πραγματοποιεί τις συγκεκριμένες επεμβάσεις τις οποίες ουδέποτε είχε την πιστοποίηση να κάνει, αποφασίζεται η παραγγελία 11 βαλβίδων καρδιάς TAVΙ αξίας 242.000 ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό ακόμα είναι πως στην επιτροπή σύνταξης προδιαγραφών των βαλβίδων που συστήθηκε στο «Αττικόν», προκειμένου να προχωρήσει η παραγγελία, φιγουράρει πρώτο και καλύτερο το όνομα ενός θωρακοχειρουργού ο οποίος ταυτόχρονα είναι και μέλος στην αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο και την τήρηση της νομοθεσίας για τις TAVI! Μάλιστα, δεν είναι ο μόνος.

Στην αρμόδια 9μελή επιτροπή του ΚΕΣΥ για τις TAVI υπάρχουν άλλα δύο μέλη τα οποία έχουν οργανικές θέσεις στο Αττικό Νοσοκομείο. Μοιραία λοιπόν έρχονται τα ερωτήματα: Αυτά τα 3 μέλη που μετέχουν σε μια επιτροπή μηχανισμού του υπουργείου Υγείας που έχει ελεγκτικό ρόλο δεν γνώριζαν ότι γίνονται παράνομα επεμβάσεις στο Αττικόν; Και αν ναι, τι έκαναν;

Αναδημοσίευση από efsyn.gr