Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών θα δουν Γερμανοί εργαζόμενοι στους μισθούς τους, καθώς οι απολαβές τους αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,1% φέτος κατά μέσο όρο. Το ινστιτούτο WSI εξηγεί ότι η γερμανική αγορά εργασίας παρουσιάζεται ιδιαίτερα ισχυρή με ανεργία σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και σημαντική έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων.

Η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 2,5% πέρυσι, τον υψηλότερο από το 2011, με την ασυνήθιστα παρατεταμένη ανοδική πορεία να προσφέρει στα συνδικάτα ένα δυνατό χαρτί για να διαπραγματευθούν υψηλές μισθολογικές αυξήσεις.

Το ινστιτούτο WSI ανακοίνωσε ότι οι μισθολογικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής φέτος υποδηλώνουν ότι οι συλλογικά συμφωνηθέντες μισθοί θα αυξηθούν κατά 3,1% κατά μέσο όρο το 2018, που είναι η υψηλότερη αύξηση από το 2014.

Μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, που διαμορφώθηκε στο 1,7% τους πρώτους έξι μήνες του έτους, οι πραγματικοί μισθοί πιθανόν θα αυξηθούν περίπου κατά 1,4%, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

«Αυτό δείχνει πώς οι συλλογικά συμφωνηθέντες μισθοί βοηθούν να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η μακρά και καθοδηγούμενη από την κατανάλωση ανοδική πορεία της Γερμανίας», δήλωσε ο ερευνητής του WSI Τόρστεν Σούλτεν.

Ο Σούλτεν υπέδειξε τις ασυνήθιστα υψηλές μισθολογικές αυξήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο και τη βιομηχανία της μεταλλουργίας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στη Γερμανία υπάρχουν 21 εκατ. εργαζόμενοι οργανωμένοι σε συνδικάτα, όμως το συνολικό ποσοστό των εργαζομένων με συλλογικά συμφωνηθέντες μισθούς έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Αναδημοσίευση από efsyn.gr