Συντάκτης:

Το κοινοβούλιο της Ρώμης ενέκρινε οριστικά τη μεταρρύθμιση για το εργασιακό. Μετά τη Βουλή, και η γερουσία έδωσε το απαιτούμενο «ελεύθερο», και το διάταγμα του υπουργού Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, έγινε και επίσημα νόμος. Στα κύρια σημεία του προβλέπει τον περιορισμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από 36 σε 24 μήνες, την απαγόρευση της διαφήμισης των τυχερών παιγνίων και τη χρήση των «κουπονιών» στον αγροτικό και τουριστικό τομέα, αλλά για συνεργασίες που δεν θα ξεπερνούν τις δέκα ημέρες.

Παράλληλα, με τον «νόμο Ντι Μάιο», θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στις μεγάλες εταιρείες που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το ιταλικό κράτος και στη συνέχεια αποφασίζουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλη χώρα.

Θα είναι υποχρεωτική, επίσης, η ασφάλιση των νέων που παραδίδουν φαγητό με ποδήλατα και μηχανάκια, για λογαριασμό των πολυεθνικών που λειτουργούν μέσω εφαρμογών στο διαδίκτυο.

Τα Πέντε Αστέρια δηλώνουν περήφανα για τα μέτρα και θεωρούν ότι, με τον τρόπο αυτόν, καταπολεμούν τα μεγάλα συμφέροντα. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, όμως, είναι άκρως επικριτική, διότι με τον νέο νόμο καταργείται μεγάλο μέρος της εργασιακής μεταρρύθμισης του Ματέο Ρέντσι, η οποία στόχευε στην απελευθέρωση και «απλούστευση» της αγοράς εργασίας, προσφέροντας και μεγαλύτερη ευκολία απόλυσης στους επιχειρηματίες.

Για τον προϋπολογισμό

Την ίδια ώρα, η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να διαφημίσει το έργο της, λίγο πριν από τις καθιερωμένες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα αρχίσει να γράφεται τον Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ερευνας.

Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να εγκριθεί νέος κανονισμός για τη διαφάνεια των εργολαβιών του Δημοσίου.

Το μήνυμα που η ιταλική κυβέρνηση στέλνει στις Βρυξέλλες, στη φάση αυτή, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απειλητικό, αλλά επιβεβαιώνει, σαφώς, ότι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει.

«Θα κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι. Με ένα πρόγραμμα θαρραλέο, σοβαρό, που θα λαμβάνει υπόψη του το συμφέρον της χώρας», είπε ο Κόντε. Καθιστώντας σαφές, παράλληλα, ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνησή του θα είναι σκληρή και σοβαρή, «αλλά όχι παράλογη και απερίσκεπτη».

Ρατσισμός στο τρένο

Και, για να μην ξεχνιόμαστε, ένα ακόμη ρατσιστικό συμβάν σημειώθηκε, χθες, σε τρένο που συνδέει το Μιλάνο με την Κρεμόνα.

Μια υπάλληλος των σιδηροδρόμων, μέσω μεγαφώνου, ζήτησε από τους επιβάτες «να σταματήσουν να δίνουν χρήματα σε όσους παρενοχλούν». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Ούτε στους τσιγγάνους. Πρέπει να κατέβουν στον επόμενο σταθμό, διότι μας έσπασαν τους όρχεις».

Το γεγονός κατήγγειλε επιβάτης, ο οποίος έμεινε άναυδος και η εταιρεία Trenord διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν, άμεσα, σοβαρά μέτρα. Δεν αποκλείεται η υπεύθυνη να χάσει τη θέση της.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, βέβαια, επέλεξε να την υποστηρίξει και στο διαδίκτυο τόνισε με νόημα: «Αντί να ανησυχούν για τις επιθέσεις κατά επιβατών, ελεγκτών και υπεύθυνων των τρένων, κάποιοι ανησυχούν για τα μηνύματα κατά των ατόμων που παρενοχλούν».

Κατά τ’ άλλα, προχθές, ο γραμματέας της Λέγκας ζητούσε από τους Αφρικανούς εργάτες να συμμαχήσουν με τους Ιταλούς, για να παταχθεί η αδήλωτη εργασία στα χωράφια. Το αντιρατσιστικό του προφίλ διήρκεσε μόλις είκοσι τέσσερις ώρες…

Πορείες εργατών γης: «Σκλάβοι ποτέ!»

Ιταλοί και ξένοι εργάτες γης, όλοι φορώντας τα χαρακτηριστικά κόκκινα καπελάκια που χρησιμοποιούν όσοι εργάζονται στα χωράφια, συμμετείχαν, χθες, μαζί σε δύο δυναμικές πορείες (η μεσημεριανή οργανώθηκε από το αριστερό συνδικάτο Usb, η απογευματινή από τις μεγάλες ομοσπονδίες Cgil, Cisl και Uil) που πραγματοποιήθηκαν στη Φότζια της Κάτω Ιταλίας, προς υπεράσπιση των καταπατημένων από τους εργοδότες δικαιωμάτων τους.

«Φτάνει με τους θανάτους ενώ εργαζόμαστε» και «Σκλάβοι ποτέ!», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλώσεων, που αποτελούν μια πρώτη αντίδραση στον θάνατο 12 Αφρικανών εργατών, στην περιοχή της Φότζια, τη Δευτέρα, ενώ επέστρεφαν με μικρό φορτηγό από αγροτική περιοχή, στην οποία δούλευαν.

Η πληγή της εκμετάλλευσης της εργασίας των μεταναστών στον ιταλικό Νότο, ιδίως στον γεωργικό τομέα, παραμένει αγιάτρευτη, παρά τον σχετικό νόμο που υποτίθεται πως θα έβαζε τέλος στην ασυδοσία των εργοδοτών.

Ειδικά στη Φότζια, πέρα από τις άθλιες συνθήκες και τα ατέλειωτα ωράρια, συχνά η αμοιβή δεν ξεπερνά το ένα ευρώ για κάθε εκατό κιλά ντομάτας που οι -αδήλωτοι- εργαζόμενοι καταφέρνουν να μαζέψουν…

Αναδημοσίευση από efsyn.gr