Με Δελτίο Τύπου σήμερα το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι : «Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας  Ανδρέα Ξανθού, του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του Αν. Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη  και του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για καταβολή αναδρομικών σε κατηγορίες δημόσιων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, μετά από τη σχετική  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που είχαν πραγματοποιηθεί με βάση μνημονιακό νόμο  του 2012. 

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί , συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση  αναδρομικών, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες . 

Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά των γιατρών του ΕΣΥ στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και στην αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας , δηλώνει την πολιτική της βούληση να αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια.»

Με βάση τις διαχρονικές τοποθετήσεις και του Πρωθυπουργού και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας «ότι το Σύστημα κρατήθηκε όρθιο από την αυταπάρνηση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των Νοσηλευτών» και μετά τη απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της περικοπής του Επιδόματος Ευθύνης ( 250 οι Νοσηλευτές , 290 οι άλλοι Προϊστάμενοι..)

ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

Να δώσει, όπως στους γιατρούς, ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ , μετά την δικαίωση από το ΣτΕ. Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ. Το κόστος είναι ελάχιστο ( περίπου 1200ε ανά Προϊστάμενο) .

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ στην εναρμόνιση του Επιδόματος Ευθύνης στα 290ε (από 250ε )όπως προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ.

Να ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια οι εργαζόμενοι στην Υγεία»

ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ