Τι δείχνουν τα στοιχεία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης

Η αύξηση των προσλήψεων με ταυτόχρονη μείωση της αδήλωτης εργασίας επιβεβαιώνουν τη θετική αποτύπωση της λειτουργίας των πρώτων ΠΕΚΑ (Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης) του ΕΦΚΑ.

Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του 2018 η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας μειώθηκε στο 9%, έναντι 28% κατά την ίδια χρονική περίοδο του 2017.

Η σύγκριση των στοιχείων αφορά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του ΠΕΚΑ με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της τ. ΕΥΠΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης) όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα.

Επίσης, από την επεξεργασία των στοιχείων παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των προσλήψεων στην Εργάνη για τη χρονική περίοδο 14.5.2018 – 30.8.18 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017 κατά 5.500 περίπου προσλήψεις, ήτοι ποσοστιαία αύξηση 9%, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου του 2018 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας των επόμενων τριών ΠΕΚΑ, και συγκεκριμένα του ΠΕΚΑ Αττικής, με έδρα την Αθήνα, του ΠΕΚΑ Δυτικής Ελλάδας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, με έδρα την Πάτρα, και αποκεντρωμένο τμήμα στο Αγρίνιο, και του ΠΕΚΑ Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο και αποκεντρωμένο τμήμα ασφάλισης στα Χανιά, ενώ στις αρχές του 2019 θα ακολουθήσει η σύσταση και λειτουργία άλλων επτά ΠΕΚΑ.

«Ο σύγχρονος ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ αποδίδει και αναμένεται να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία κλίματος ορθής ασφαλιστικής συνείδησης, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ.

ΠΗΓΗ: avgi.gr