Με ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΩΝ επιτίθεται στο ΑΡΜΑ για την ανακοίνωση του για το θέμα με το επίδομα ευθύνης των Προϊσταμένων, που παίρνουν 250€ , ενώ οι υπόλοιποι παίρνουν 290ε . Είναι προφανές ότι οι συνοδοιπόροι της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ είχαν  εκτεθεί με την σιωπή τους για το θέμα που απασχολεί χιλιάδες συναδέλφους. Και ξαφνικά το θυμήθηκαν και θέλησαν να πάρουν θέση, κατηγορώντας όσους το ανέδειξαν ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους.

Με το Νέο Μισθολόγιο, υπήρξε αύξηση του Επιδόματος ευθύνης στα Νοσοκομεία σε επίπεδο Διευθύνσεων, Τομέων κατά 50€ μηνιαίως και Προϊσταμένων κατά 40€. Από αυτό εξαιρέθηκαν οι Προϊστάμενοι της Νοσηλευτικής και της Ιατρικής Υπηρεσίας, στους οποίους αρχικά προβλεπόταν μείωση ( από 250€  σε 150€ ) αλλά μετά από κινητοποιήσεις επανήλθε στα 250€ .

Αυτή η αδικία και η ανάγκη για την ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ είναι στις προτεραιότητες των αιτημάτων μας που διεκδικούμε και θέτουμε στις συναντήσεις με τη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν απαντήσεις για το θέμα από το Υπουργείο.

Ήρθε όμως η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 874/2018 η οποία ορίζει ότι το Επίδομα Προϊσταμένων Τμημάτων Νοσηλευτικής και Ιατρικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων θα πρέπει να καθορισθεί στα 290 ευρώ, όπως των άλλων Προϊσταμένων Τμημάτων με βάση τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Η αναδρομικότητα αφορούσε όσους είχαν προσφύγει και η αύξηση προβλεπόταν από την  έκδοση της απόφασης και μετά.

Με βάση αυτή την απόφαση, στήθηκε μια φάμπρικα από την ΕΝΕ ( με τη σιωπηλή υποστήριξη της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ΠΟΕΔΗΝ, για να ξεχρεώνονται και τα γραμμάτια του Συνεδρίου…) για την δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών του επιδόματος ευθύνης. Από την άλλη η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ είτε έβαζε τους εργαζόμενους με αιτήσεις να ζητούν από τις Διοικήσεις να τους δώσουν την αύξηση!!, ενώ από την άλλη ( αφού η ΕΝΕ έκανε τη δουλειά της…) κατέθετε δήθεν τροπολογίες για ξεκάρφωμα…

Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο τα Αναδρομικά των Νοσοκομειακών Γιατρών, ΑΝΟΙΞΕ ΔΡΟΜΟ και για τα αναδρομικά των Προϊσταμένων της Νοσηλευτικής και Ιατρικής Υπηρεσίας. Έτσι μπορούν να απεγκλωβιστούν από τις καταθέσεις Αγωγών και τις αμοιβές των Δικηγόρων και με ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ!!.

Αυτό το αίτημα αναδείξαμε ( η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ ακολούθησε….) και διεκδικήσαμε από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ.

Μάλιστα η πρόταση μας για να δοθούν τα αναδρομικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ , φαίνεται να έχει κινητοποιήσει τις Υπηρεσίες του, που συλλέγουν στοιχεία για τη πιθανή υλοποίηση του.

Τώρα εάν το ΜΕΤΑ ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΩΝ θεωρεί ότι το να αντιμετωπιστεί το θέμα χωρίς οι εργαζόμενοι να τρέχουν στα Δικαστήρια και να καταβάλουν χρήματα σε Δικηγόρους, είναι «ταξικό έγκλημα και προδοσία» και αγωνιούν μήπως υπάρξει  μια πιθανή «αποκατάσταση» του επιδόματος ευθύνης και θα χρεωθεί ως νίκη!!! (και καταρρεύσει το αφήγημα τους ότι στα Μνημόνια δεν υπάρχουν νίκες..) τι να πούμε. Φαίνεται ότι για κάποιους οι λέξεις έχουν χάσει πια το νόημα….

Υ.Γ 1 : Η τοποθέτηση του ΜΕΤΑ για τους Προϊστάμενους είναι εκπληκτική: «Ξεχνούν βεβαίως ότι το θέμα της ανισότιμης αντιμετώπισης των προϊσταμένων στα Νοσοκομεία δεν είναι θέμα περικοπής αποδοχών αφού στην περίοδο των μνημονίων η κατηγορία αυτών των εργαζομένων ήταν η μοναδική που είδε αύξηση έστω και σε ένα  επίδομα που συνόδευε τον μισθό της. Όλοι γνωρίζουμε τις σκοπιμότητες αυτής της τακτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων που δεν ήταν άλλος από την δημιουργία ενός «φιλικού» σώματος μέσα στο δημόσιο για να καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων και να υλοποιηθούν τα μνημονιακά μέτρα.» ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!.

Υ.Γ 2 : Τέλος, η πλήρη ταύτιση του ΜΕΤΑ με τις θέσεις της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ΠΟΕΔΗΝ για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επιβεβαιώνει την κοινή πορεία και στράτευση που έχουν επιλέξει από κοινού. Το παρεάκι καλά κρατεί…