Σοβαρές καταγγελίες για ιδιωτικά «δουλεμπορικά» γραφεία που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Πειραιά, με σκοπό την εκμετάλλευση των άνεργων ναυτικών, κάνουν ναυτεργατικά σωματεία.

Για πρώτη φορά, όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), εμφανίζεται δημόσια, επιζητώντας μάλιστα πολιτική και συνδικαλιστική νομιμοποίηση, ένα παραμεσιτικό ιδιωτικό γραφείο, το οποίο με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι αναλαμβάνει το «έργο» της εξεύρεσης εργασίας για άνεργους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ακόμα και σε καράβια εξωτερικού. Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια θρασύτατη πρωτοβουλία που στόχο έχει να καταργήσει de facto το «παραπαίον και υπό διάλυση» δημόσιο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ).

«Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τη δημιουργία ιδιωτικών εφοπλιστικών ναυτικών Λυκείων και το άνοιγμα της ναυτικής εκπαίδευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα σηματοδοτεί την πρόθεση των εφοπλιστών και της κυβέρνησης να εντείνουν την επίθεσή τους ενάντια στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τα ναυτεργατικά δικαιώματα» σημειώνει, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια για νομιμοποίηση οποιασδήποτε δουλεμπορικής δραστηριότητας στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας και απαιτεί την άμεση και ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) καταγγέλλει ότι λειτουργούν «παρασιτικά ιδιωτικές σχολές», οι οποίες εκδίδουν πιστοποιητικά που χρειάζονται οι πλοίαρχοι-μηχανικοί προκειμένου να ναυτολογηθούν σε πλοία χημικά και υγραεριοφόρα, πρόβλημα για το οποίο ενημέρωσαν και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύση Τεμπονέρα.

Οπως κάνει γνωστό η διοίκηση του ναυτεργατικού σωματείου, οι ιδιωτικές σχολές δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των ειδικών σχολείων, εκδίδουν προσωρινό πιστοποιητικό σε συνεργασία με τις εφοπλιστικές εταιρείες και με τη συμπλήρωση 3 μηνών θαλάσσιας υπηρεσίας αποστέλλουν το κανονικό πιστοποιητικό στην εφοπλιστική εταιρεία.

Ετσι, τα «τρωκτικά» της ιδιωτικής εκπαίδευσης από αυτή τη διαδικασία και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες προϋποθέσεις στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση αποκομίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι ναυτεργάτες ζητούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου για την επίλυση του προβλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δ. Τεμπονέρας έχει ενημερωθεί για όλες τις καταγγελίες και έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για εξονυχιστικούς ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν τον ρόλο των συγκεκριμένων γραφείων και σχολών.

Αναδημοσίευση από efsyn.gr