«Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στο ΕΚΗ το έγγραφο, που απέστειλε ο Δήμος Χερσονήσου και συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Τουρισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης στους Ξενοδόχους της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου, ζητώντας τους εθελοντές ξενοδοχοϋπαλλήλους να «στηρίξουν» την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Χερσονήσου, ζητάει «την συμμετοχή 1 εώς 10 εθελοντών ατόμων, από ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής με πολύ καλή γνώση Γερμανικών, την περίοδο από 31 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου, ώστε να βοηθήσουν κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου» Μάλιστα η Αντιδημαρχία Τουρισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης ζητάει από τους ξενοδόχους να γίνει αναλυτική αναφορά για τις ώρες, που θα εργαστεί ο κάθε εθελοντής αλλά και τις δυνατότητές του.

Η εν λόγω ενέργεια δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά αποτελεί και μέγα πολιτικό ατόπημα της Δημοτικής Αρχής, αφού επιχειρείται η καταπάτηση Εργασιακών Δικαιωμάτων.

Θα πρέπει να καταλάβει ο Δήμος Χερσονήσου ότι ο εθελοντισμός αποτελεί μία εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο σε κάποιο κοινωνικό ή αθλητικό δρώμενο. Επίσης θα πρέπει να καταλάβουν οι συντάκτες του συγκεκριμένου εγγράφου ότι η οποιαδήποτε πρόσκληση για εθελοντισμό θα πρέπει να απευθύνεται στους εθελοντές και όχι στους εργοδότες τους, γιατί με αυτό τον τρόπο ο εθελοντισμός μετατρέπεται σε εξαναγκασμό.

Ήδη το ΕΚΗ ζήτησε από την Επιθεώρηση Εργασίας, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι καθ’ όλη την διάρκεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία να επιμεληθούν ανάλογα προς τους διοργανωτές της Συνέλευσης.

Παράλληλα, το ΕΚΗ εκφράζει την αντίθεσή του στην διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης (Ελληνογερμανική Συνέλευση) καθώς στην ατζέντα των ζητημάτων που θα τεθούν επί τάπητος, δεν συμπεριλαμβάνεται το μείζον ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Καλούμε τον Δήμο Χερσονήσου, ως βασικός διοργανωτής της εκδήλωσης να μην πραγματοποιηθεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση ή να απαιτήσει στην θεματική ατζέντα να συμπεριληφθεί το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Η Κρήτη μπορεί να είναι ένα φιλόξενο νησί, όμως έχει πληρώσει με αίμα την Γερμανική κατοχή. Έχουμε όλοι ευθύνη, τόσο οι φορείς όσο και η τοπική κοινωνία, να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται για τις Ελληνικές αποζημιώσεις.

Σήμερα, 11 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης για τους Κρητικούς, που πλήρωσαν με το αίμα τους την αντίσταση που προέβαλαν στον Γερμανικό ζυγό, που την περίοδο της κατοχής επιχείρησε να στείλει Ηρακλειώτες στην Γερμανία για καταναγκαστικά έργα.

Μία ενέργεια, που επαναλαμβάνεται σήμερα με την μορφή του εθελοντισμού και για την οποία το ΕΚΗ δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί».

Πηγή: maleviziotis.gr