Απροκάλυπτα πλέον ο ΣΕΒ ζητεί την περικοπή των συντάξεων ως… διαρθρωτικό μέτρο (σ.σ. κάτι που ούτε το ΔΝΤ δέχεται πλέον!) και μάλιστα σε μία ανερμάτιστη ανάλυση που συνδέει τις συντάξεις με την… ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, «εισηγείται» την περικοπή τους για να διασωθούν, λέει, άλλες φοροαπαλλαγές, όπως για παράδειγμα στη φορολογία των επιχειρήσεων.

Η χώρα, λέει, έχει εισέλθει σε φάση ισχυρότερης και πιο ισορροπημένης ανάκαμψης (σ.σ. ευτυχώς που το αναγνωρίζει), με την ιδιωτική κατανάλωση να στηρίζεται περισσότερο σε επέκταση της απασχόλησης και των μισθών, σε αρμονία με την αύξηση της παραγωγικότητας, σημειώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Διότι αν δεχθούμε τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα της Εργάνης που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι περισσότερες προσλήψεις εντάσσονται στη λογική των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Που οι εργαζόμενοι είναι φτερό στον… άνεμο. Αν κοπούν οι συντάξεις, η ιδιωτική κατανάλωση θα φτάσει στο ναδίρ…

Γράφει δε, οι επενδύσεις ανακάμπτουν με υψηλότερους ρυθμούς και η ισχυρή διεθνής ζήτηση ασκεί ευνοϊκές επιδράσεις στις εξαγωγές αγαθών (και τη μεταποίηση) και υπηρεσιών (και τον τουρισμό και τη ναυτιλία). Από την άλλη μεριά, οι εισαγωγές αγαθών αυξάνονται, επίσης, με υψηλούς ρυθμούς, αντανακλώντας δυσκολίες στην αύξηση της προσφοράς διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών στην εγχώρια αγορά και περιορίζοντας την αναπτυξιακή ορμή της οικονομίας και τη συνακόλουθη μείωση της ανεργίας.

Γενικότερα, ένας ρυθμός ανάπτυξης ταχύτερος από το ανεπαρκές 2%-2,5%, και μια ταχύτερη επέκταση των επενδύσεων είναι δύσκολο να εδραιωθούν σε μόνιμη βάση, αν δεν ενισχυθούν και επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον με αυξανόμενη μεταβλητότητα (εμπορικοί πόλεμοι, δημοσιονομική κρίση στην Ιταλία, Brexit, κ.ά.), λείπει μια ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης που να συνοδεύει με πράξεις το αφήγημα μιας οικονομίας που ανακάμπτει με σταθερά βήματα, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές σε μία τέτοια συγκυρία. Άρα λοιπόν, κατά τον ΣΕΒ, η μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα θα λειτουργήσει «ειρηνευτικά» στην… εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας και βεβαίως, θα διατηρήσει τον πολυπόθητο ρυθμό ανάπτυξης 2 – 2,5%. Θα μας τρελάνουν;

Επίσης, αναφέρει ο ΣΕΒ, το σχέδιο εναλλακτικού προϋπολογισμού για το 2019 (σ.σ. αυτό που προβλέπει τη διάσωση των συντάξεων και τη μη εφαρμογή μέρους των αντίμετρων που τα συνόδευαν) δεν περιλαμβάνει τη μείωση κατά 3 π.μ. στους συντελεστές φορολογίας εταιρικών κερδών (από 29% σε 26%), ή τις μειώσεις στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αναμόρφωση (ελάφρυνση) του ειδικού φόρου αλληλεγγύης, που είχαν ήδη γίνει νόμος, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος πέραν της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 π.μ. του ΑΕΠ. Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση προτείνει πλέον, μεταξύ άλλων, μια μείωση του συντελεστή φορολογίας των εταιρικών κερδών κατά 1 π.μ. το 2019 καθώς και μια μείωση κατά 10% της φορολογίας ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) σε χαμηλής αξίας ακίνητα.

Αυτού του είδους οι αλλαγές υποσκάπτουν τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Συνολικά, η ελληνική οικονομία, που βρίσκεται ήδη κάτω από την πίεση των αναδυόμενων αρνητικών εξελίξεων στο παγκόσμιο πεδίο, έχει αρχίσει σταδιακά να επηρεάζεται και από τις τεκταινόμενες εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, καθώς η χώρα εισέρχεται σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη μακροοικονομική σταθερότητα, που κατακτήθηκε με τεράστιο κόστος για την ελληνική κοινωνία.

Άρα, ας κόψουμε τις συντάξεις στην Ελλάδα για να σώσουμε την παγκόσμια οικονομία!

ΠΗΓΗ: anasigkrotisi